05 apríla, 2010

Trail of the Broken Blade







Původní název:
Duan Chang Jian (1967)
Režie:
Woo-ping Yuen
Země:
Hong Kong
Obsadzení:
Jimmy Wang Yu, Kiu Chong, Chin Ping, Lisa Chiao Chiao, Chen Hung Lieh, Paul Wei Ping Ao, Tien Feng

CSFD / IMDB / HKMD / HKCINE


Ttrail of The Broken blade patrí medzi filmy ktoré stáli na počiatku boomu wuxia filmov., při počiatku spanilej jazdy Changa Cheh a při počiatku karíery ikonického Jimmyho Wang. Ikeď bol natočený ešte před slávnym One-Armed Swordsmanom, nieje tak slávny a známy jako jeho slávnejší nasledovníci. Aj tu však dostanete esenciálnu porciu toho, čo Chang uplatnil vo svojich slávnejších filmoch. Ikeď v trochu komornejšej, umiernenejšej podobe.


Li Yue (Jimmy Wang) je potom ako pomstil svojho neprávom obvineného otca žije na úteku. Stáva sa jedným z najhľadanejších mužov v krajine a je nútený opustiť svoju lásku Liu Chen (Chin Ping) a celý svoj doterajší život. Zmenil si meno a žije v utajení v malom hostinci, kde vykonáva podradnú prácu. Jeho srdce trýzni smútok za jeho milovanou, no zo strachu že by mohol ohroziť jej život, ostáva v utajení. Do príbehu vstupuje udatný šermiar Fung Jun Zhao (Kiu Chong), ktorý si potom ako zachráni Liu Chen pred prepadom banditov, vypočuje jej smutný príbeh a rozhodne sa Li Yuea nájsť, aby mohli zamilovaní byť opäť spolu.


Už možno z obsahu sa dá trochu vyčítať, že ide skor o komornejší film, kde sa viac ako na hotcičo iné kladie doraz na drámu a tragickú romancu hlavných hrdinov. Milenci, ikeď su od seba vzdialený majú jeden druhého stále v myšlienkach. Idilické spomienky sú sprostredkované v krásnom štýle klasickej čínskej opery za pomoci spevu a tanca. I akcia je mimo finále filmu dávkovaná len veľmi sporadicky a ikeď Li Yue je majster meča, svoje schopnosti v bojových umeniach ukrýva, aby predišiel svojmu odhaleniu. Divák by mal pre to očakávať skor tragickú romancu v ktorej sú tradičné Changove motívy potlačené do pozadia v prospech pomalého rozprávania a melancholickej atmosféry.


Predsa však, je to Chang Cheh a fanúškovia vyhľadávajúci jeho trademarky nebudú ukrátený. Koniec koncov, tragický príbeh hlavného hrdinu speje k jedinému neodvratnému záveru, kde sa Wang Yu predstaví tak ako ho poznáme z väčšiny je slávnych filmov. V bielom háve, hrdom postoji zvierajúci svoj meč, pripravený čeliť mnohonásobnej presile a preliať krv pre svoj ideál. I zlo, predstavené ako klan banditov z Ostrova lietajúcej ryby, je však koniec koncov iba kulisou a prostriedkom k naplneniu romance hlavných hrdinov. Nebojuje sa tu za spravodlivosť, alebo pomstu, ale za lásku :).


V celku prepracovaný tragický charakter hlavného hrdinu predstavuje Jimmyho Wang v jednom z jeho najlepších výkonov a nieje ťažké s nim intenzívne prežiť tragický príbeh jeho lásky. Z ďalších treba vyzdvihnúť ikonického záporáka Chien Hunga, ktorý sa podobnou postavou predstavil aj v snímku Come Drink With Me. Ďalšie známe tváre ktoré sa objavia sú Tien Feng (charizmatický vodca banditov) a bratské duo Lau Kar Leung, Lau Kar Wing, ako elitný členovia klanu banditov.


Film je kvalitným kúskom z Chengovej Filmografije už len koli tomu že v seb spája staromilské wuxia prvky a jeho neskoršie motívy. Kto može trocha melodrámy a melanchólie a nevadí mu pomalšie tempo, bude spokojný.