07 mája, 2009

KALENDÁRIUM






1.1. 1899 Lao She
+24.10.1966
HKCINE

24.10.1966 spáchal za podivných okolností sebevraždu slavný čínský spisovatel Lao She. Lao She se narodil v Pekingu v roce 1899 a jeho knihy znamenají velký předěl v moderní čínské literatuře. Zabýval se sociálními tématy a i v době, která rozhodně svobodě projevu nepřála psal o palčivých otázkách moderní Číny. Byl velice vzdělaný, vystudoval orientalistiku v Londýně a ve studiích pokračoval a univerzitě v Quingdao. jeho kniha "Luotuo Xiangzi" vyprávějící o těžkém životě rikšů se dočkala filmového zpracování (1982 Rickshaw Boy), stejně jako The Life Of Peking Policeman, zfilmovaný v roce 1950. Zajímavosti na tomto autorovi je i to, že byl etnický Mandžu.
23.10. 1925  Kwan Hoi San
+ 11.9 2006
HKCINE / IMDB
Narodil se v roce 1925 a natočil přes stovku filmů. Byl klasickým odchovancem kantonské opery, odkud se dostal k filmu. Podobně jako Ku Feng nebo Simon Yuen začal hrát až na sklonku 60. let, ale velice rychle se před kamerou zabydlel.Jeho těžiště tkvělo hlavně v seriálové tvorbě pro TVB(The Legend Of The Condor Heroes, Demi Gods And Semi Devils, The New Heaven Sword And The Dragon Sabre), ale jeho tvář můžete vidět i ve filmech (Hard Boiled, Martial Arts Master Wong Fei Hung,My Heart Is That Eternal Rose,Young Vagabond, Project A). Byl čtyřikrát ženatý, naposledy s o 16 let mladší ženou a měl šest dětí. V Číně velmi populární herec zemřel 11.9.2006
23.10. 1954 Ang Lee
HKCINE / IMDB

"Making a martial arts film in English to me is the same as John Wayne speaking Chinese in a western"
Taiwanský režisér, narozený v roce 1954 je typické dítě štěstěny. Zatímco jiní režiséři natočili desítky filmů a k slávě se zvolna prokousávali, Ang Lee je schopen vytvořit prakticky z každého filmu kasovní trhák. Jeho režijní filmografie zahrnuje jedenáct filmů a dva připravované. Ang Lee měl výhodu studia ve Státech(univerzita v Illinois a v New Yorku)a rychlého rozjezdu po boku režiséra Spike Lee. Od svého režijního debutu Tui Shou (1992)už točil víceméně jeden hit za druhým. Tygr a drak (2000)ho vynesl na vrchol čínské kinematografie a zařadil ho mezi velká světová jména. Zkrocená hora(2005)nebo Touha, Opatrnost(2007)jsou vysoce hodnocené snímky a ani divácké zklamání z Hulka(2003)Anga Lee nijak nesnížilo. Ostatně s Oscarem, 65 cenami a 40 nominacemi by se dal shodit z trůnu jen velice těžko. 
25.10. 1936 Pao Hsueh Lieh
HKCINE / IMDB

Vynikající režisér a kameraman se narodil v roce 1936 v Nanjingu,vyrůstal na Taiwanu. V 60.letech začal jako kameraman pracovat pro Shaw Bros a brzy byl objeven Changem Cheh, u kterého si odbyl svůj debut ve wuxia The Trail Of The Broken Blade.Za kamerou stál i u filmu Golden Swallow, ale Water Margin už režijně vedl po Changově boku.Jako druhý režisér se účastnil projektů Man of Iron, Delightful Forrest, Boxer from Shantung nebo třeba Naval Commandos. Až do začátku 80.let stál u vzniku vynikajících projektů, ale v roce 1982 bohužel natočil svůj poslední film Godfathers of Fury, po kterém zmizel z filmového světa do zapomnění. I když stále žije, další filmy netočí.
26.10. 1955 Wong Yu 
+ 1.5. 2008
HKCINE / IMDB

Wong Yu, herec, který je považován za prvního skutečného kung fu komika zemřel 1.5 2008 vo veku 52 let. Jeho filmy ale určitě ještě dlouho zůstanou ve zlatém fondu, protože mají něco do sebe. Wong Yu debutoval v roce 1972 filmem The Bloody Fist, ale jeho skutečným, objevitelem se stal až v roce 1975 Lau Kar Leung, který ho obsadil do Spiritual Boxer, kde Wong předvedl velký komediální talent. V Executioners of Shaolin se Wong postavil zrádnému opatovi Pai Mei v podání Lo Lieha a v Shadow Boxing putoval s vampýry. Krásnou roli získal ve filmu Dirty Ho, kde se stal žákem Lau Kar Faie a až do konce 80.let točil film za filmem. Po potížích s drogovou závislostí ale jeho hvězda upadala a Wong se objevoval jen ve vedlejších rolích. I když se ze závislosti vymanil a do konce života se věnoval prevenci mezi mládeží, život to byl příliš krátký. Wong Yu zemřel na virovou hepatitidu .
30.10. 1954 Petrina Fung Bo Bo
HKCINE / IMDB

Herečka pocházející ze slavné filmové rodiny. Její otec Fung Fung přišel do Hong Kongu z Kantonu, kde objevil dětskou hvězdu Bruce Lee. Petrina, narozená v roce 1954 hrála od dětství, stejně jako její starší bratr Fung Hak On. V její filmografii je více, než 80 snímků a i když Petrina patří spíš k televizním tvářím, na kontě má práci na vynikajících filmech, jako např. Temple Of The Red Lotus, The Sword And The Lute nebo Girls Without Tomorrow. V 90.letech byla dvakrát oceněná Hong Kong Film Award jako najlepší herečka ve vedlejší roli. 
31.10. 1960 Emily Chu Bao Yee
HKCINE / IMDB

Tvář této herečky se proslavila hlavně díky roli violoncellistky Jackie z Better Tomorrow Johna Woo. Na kontě má ale tato zajímavá herečka rozhodně víc, než jeden film. Narodila se v roce 1960 v Los Angeles, ale její profesní život je spojený hlavně s Hong Kongem, kde neměla nouzi o spolupráci se zajímavými tvůrci. Už její debut z roku 1983 Duel Of The Masters byl spojený se slavnými jmény, jako Norman Chu nebo Fung Hak On a Yuen Brothers. Dalším zlomovým režisérem pro ni byl Sammo Hung (Heart Of Dragon, The Millionaire's Express) a samozřejmě John Woo. Pod vedením Stanleyho Kwana si zahrála v dramatu Rouge, ale v 90. letech začala její hvězda zapadat. Od roku 1994 se nezabývá žádnými novými projekty.  
listopad / november 1905 PRVNÍ ČÍNSKÝ FILM

 Prvním čínským filmem tzv.experimentálního období, které trvalo do roku 1921 se stala pekingská opera The Battle of Dingjunshan, ve které ztvárnil hlavní roli herec Tan Xinpei. Známe dokonce i název výrobce filmu. Bylo jím Beijing Fengtai Photo Studio a producentem se stal Ren Jingfeng. Ve spojitosti s čínskou operou, která staví hlavně na zpívaných partech musím zdůranit, že šlo samozřejmě o film němý, což muselo diváky možná trochu zarážet. ovšem práce kameramana Liu Zhongluna zřejmě Čínu okouzlila i přes tiché podání slavné opery a film se v říši Středu mohl rozjet naplno.
3.11. 1938 Lo Lieh
+ 3.11. 2002
HKCINE / IMDB

Charismatický, výtečný herec Lo Lieh, který jako výrazná osobnost prošel velkým kusem zlatého věku čínské kinematografie zemřel 3.11.2002 na srdeční zástavu. Jeho pracovní vytížení bylo obrovské. Každý rok se podílel minimálně na jednom filmu, točil pro různé režiséry a studia, odpočíval sotva čtyři hodiny denně. Herec narozený v Indonésii, představitel mnoha (hlavně velmi záporných rolí)se zapsal do ovědomí širokého publika rolemi ve filmech King Boxer, Mad Monkey Kung Fu,Magnificent Trio, Golden Swallow nebo Human Lanterns a Magic Blade. Dokázal zahrát prakticky cokoli, nevyhýbal se kostýmním wuxia, kung fu filmům, romancím, dramatům i komediím. Lo Lieh patřil k nejnadanějším a nejlepším hercům Hong Kongu.
3.11. 1954 Brigitte Lin Ching Hsia
HKCINE / IMDB

Narodila se 3.11.1954 na Taiwanu a k herectví přičichla náhodou ve svých devatenácti letech. Spolupracovala především s režisérem Chu Yin-Pingem (Demon Fighter, Amazon Commandos, Fantasy Mission Force, Pink Force Commando a.j.), později pracovala i pro Tsuiho Harka(Zu:Warriors From The Magic Mountain, Peking Opera Blues, Swordsmann 2), významnou roli ztvárnila v experimentálním wuxia Ashes of Time. Dvakrát byla oceněná jako nejlepší herečka. V roce 1976 za film Ba bai zhuang shi a v roce 1990 za Gun gun hong chen režiséra Ho Yima.Po roce 1994 se ale její jméno vytratilo z filmového světa. Kromě dabingu k dramatu Bishonen Brigitte žádné další filmy nenatočila.  
5.11. 1971 Edmond Leung Hon Man
HKCINE / IMDB

Herec narozený v roce 1971, tedy představitel mladší generace spolupracuje hlavně s TVB a jako většina herců mladší generace vydává popová alba. Jeho debutem bylo Who's The Woman, Who's The Man z roku 1996, kde si mohl zahrát s Lesliem Cheungem a pokračoval komedií Twinkle, Twinkle Lucky Star. Asi nejvýrazněji se představil v romanci Banana Club z roku 1996. Právě romantických komedií se Edmond zatím drží a je otázkou, kam jeho kariéra doputuje.  
8.11. 1948 Li Ching 
HKCINE / IMDB

Jedna z nejznámějších krásek zlatého období Li Ching se narodila 8.11.1948 v Shanghai a ztvárnila výrazné postavy něžných, naivních, bojovných a někdy trochu dětinských žen ve více, než padesáti filmech. Její doménou bylo rozhodně wuxia, kterému dodávala šťávu, protože jejímu typu nevyhovovaly role tichých, bezkrevných dívek. Svým temperamentem dokázala film rozjiskřit a dát mu roztomilou koketnost. Objevila se například v Clans Of Intrigue, Hong Kong 73,King Eagle,Trilogy Of Swordsmanship,Dead End,The New One-Armed Swordsman,The Sword Of Swords a mnoha dalších. Posledním filmem slavné herečky byl snímek režiséra jamese Yi Excuse Me Please (1989).V dnešní době Li Ching nefilmuje.