08 mája, 2009

MY YOUNG AUNTIE







Původní název:
Chang Booi (1981)
Země:
Hong Kong
Režie:
Lau Kar Leung
Obsadzení:
Chia-Liang Liu, Chia Hui Liu, Kara Hui, Wang Lung Wei, Hou Hsiao

CSFD / IMDB / HKMD / HKCINE



Občas člověk vyhrábne perlu ze dna a nestačí se divit. My Young Auntie ležela nepovšimnutá v hromádce označené „K zhlédnutí…“ „…nezajímavé…“ a pustila jsem si ji jen proto, že Lau Kar Leungzačíná v mém srdci usilovat o Jetovu korunu. Ovšem perla zazářila a já se královsky bavila natolik, že vám s nadšením zkusím nastínit, o čem že to vlastně celé je.
Nejprve ale musím zmínit vynikající obsazení, protože už to mě mohlo trknout. Onu tetičku z názvu hraje božská Kara Hui


která v této roli začínala a Lau Kar neznámé herečce svěřil hned hlavní roli, což mu naštěstí vyšlo. A kromě Kary se ve filmu objeví všichni oblíbenci Lau Kar Leunga. Větší roli si tu zahrál Hsiao Ho, který byl trvalkou téhle party, ať už v LEGENDARY WEAPONS OF CHINA, MAD MONKEY KUNG FU nebo v CLAN OF THE WHITE LOTUS. Tady ale dostal roli, která ho musela bavit a to, že se herci při filmu bavili je znát z každého záběru. Samozřejmě je tu sám velký Lau Kar…a maličkou, opravdu miniaturní záležitost tu získal i jeho adoptivní bratr Gordon.
Co má tedy tetička společného s kung fu? Opravdu hodně. Kara představuje Jing Dai-Nan, vynikající žákyni svého mistra wushu, která se za stařičkého mistra provdala, nejen proto, že si ho nevýslovně vážila, ale hlavně kvůli majetku…jak typické, řeknete si, ovšem tahle dívka je velice čestná. Ví, že mistrův majetek by rád shrábnul nepoučitelný zloduch Yu Wing-Sang (Johnny Wang Leung Wei)

a řácky se ho zmocnil. Ovšem krásná Dai-Nan chce majetek zachovat manželově rodině a předat ho skromnému a nesmírně poctivému bratru svého manžela Yu Jing-Chuenovi (Lau Kar Leung). Hned po smrti svého manžela se tedy vydává za Jing Chuenem a tady začíná taškařice…
Teď mě ovšem napadá, že v Evropě to zase taková taškařice není, protože i když tu v minulosti vládla povinná úcta k rodičům a prarodičům, nikdy jsme tady neměli tak neuvěřitelně propracovanou rodinnou hierarchii jako v Číně. My se tu nikdy nemuseli trápit, jestli je výše postavená teta vůči třetí švagrové nebo matka bratrancovy sestry…ovšem ne tak v Číně.


Tam nejen že netápali jako my a nedumali, jak, že se to říká sestřenici z druhého kolene, tam měl každý rodinný příslušník své místo, označení a zařazení. Každý člen rodiny věděl, komu se má klanět a vzdávat mu úctu a kdo by naopak měl padnout na kolena před ním. A ještě v té složité hierarchii platilo, kdo je starší nebo kdo získá status staršího tím, že se přivdá nebo přižení…br…pryč od toho.
Ale tady jde přesně o ten případ, kdy se dívka provdala za staršího bratra rodiny a proto, když se setká s mladším bratrem rodiny, on jí, ač je o mnoho let starší musí vzdávat úctu jako starší rodu…to je ale taškařice, co? Teď se na ten film nebude chtít nikdo koukat, sakra! Ale ono je to vážně bezvadné.

Čestný Jing Chuen se potká s tetičkou, která mu vyrazí dech, protože je stejně stará jako jeho synek, který je právě na studiích, ale musí se jí klanět, prokazovat jí pokornou úctu a děvče si to dost užívá. Nesnesitelná mladá teta lpí na všech strohých a strnulých zvycích, obléká se do tradičních šatů, mlátí hlavou o zem před tabulkami předků, a kdyby neuměla tak zatraceně skvěle kung fu, byla by naprosto odporná.

Ale, jak už bylo zmíněno výše, Jing Chuen je muž velmi uctivý a skromný, takže se nechá buzerovat mladicí a ještě jí nabídne místo ve svém domě.
To už se ale ze školy vrací nevycválaný synek Ah Tao se svými kumpány, který mluví napůl anglicky, chová se naprosto nevázaně, nechá si říkat Charlie Yu, nosí kšandy, ví, co je to auto a rozhodně se nechystá klanět rodové tradici. S tetičkou se utká hned po svém příjezdu a už tahle choreografie napovídá, že ty ostatní budou ještě lepší.

Samozřejmě, že se tu pere do obojího, i do rigidní tradice, která nevidí a neslyší, jak jde čas i do komického napodobování všeho západního. Synovec s tetkou se vydají do města, tetička si pořídí sexy šaty, a když kope je jí vidět všude tam, kde to mají mazlíčci rádi, zaplete se s podařeným Charliem do bitky a začíná trochu povolovat uzdu své tradiční svázanosti.

Nejneuvěřitelnější je ale dekadentní plesová scéna, kde trsají ve valčíkových a jiných rytmech čínští herci v parukách (blond kudrnatá paruka na hlavě Gordona Liu s černým knírkem je tak nezapomenutelná, že ji uvidím i v nočních můrách) a převlečení za Marii Antoinetu, Robina Hooda a tři mušketýry.

Celý tenhle psychedelický obraz vygraduje až do chvíle, kdy se na scéně objeví Romeo s dalšími mušketýry a rozjede se kung fu kopaná, která je úžasná tím, že většina účastníků bojuje kordy a rapíry evropské provenience v dobových kostýmech tím nejvybroušenějším čínským stylem.

Romeo není jeden z veselých studentských kumpánů. Je to syn zlotřilého zloducha, který chce dostat krásnou Karu. té se sice zmocnit nedokáže, protože tetička s mečem v ruce není snadným cílem, ale když zasáhne (samozřejmě k popukání komická)policie a účastníky veselé párty pozatýká,pohůnci zloducha vykradou trezor v Jing Chuenově domě trezor s dědickými listinami.Tetička tedy musí nejprve zocelit rodinu a potom se v černém oblečku vydat společně se svým nepodařeným synovcem do domu nepřítele.

Informovaní už tuší, že musí dojít na bitku teta a synovec proti pohůnkům zloducha a ještě informovanější vědí s jistotou, že když v nějakém filmu hraje Lau Kar Leung, který toho ještě moc nenakopal, poslední bitva bude patřit jemu. A tedy…je třeba dokoukat film až sem, protože Yuen Woo Ping by lapal po dechu, jak krásné to je, jak stylové, jak absolutně bezchybné. Lau Kar Leung proti Wang Lung Weiovi, Ho Hsiao se svou uličnickou pohyblivostí a akční choreografie, která neztrácí na dynamičnosti ani na okamžik…ach…jdu se na to snad mrknout znovu. Sežeňte si to!




Trailer: