19 augusta, 2008

Literatura


Chris Berry, Mary Farquhar: China on Screen. Cinema and Nation (Film and Culture), 2006, Columbia University Press, anglicky

  • Jde o publikaci shrnující čínskou, hongkongskou a taiwanskou filmografii prostřednictvím typických prvků, žánrů, vyprávěcích témat, vztahy a jejich ukotvení k historii (např. levicově orientovaná čínská tvorba) a zmíněni jsou i nejznámější čínští herci a herečky a role, které jsou pro ně charakteristické.
David Bordwell: Planet Hong Kong. Popular Cinema and the Art of Entertainment, 2000, Harvard University Press, anglicky
  • Základní příručka ke "studiu" hongkongské a čínské tvorby, zahrnuje analýzy přelomových snímků, soustřeďuje se (vzhledem k roku vydání a dostupnosti) na znamější a populárnější snímky.

David Desser, Poshek Fu: The Cinema of Hong Kong. History, Arts, Identity, 2002, Cambridge University Press, anglicky

Poshek Fu: Between Shanghai and Hong Kong. The Politics of Chinese Cinemas, 2003, Stanford University Press, anglicky

  • Vývoj čínského filmu s ohledem na politickou a sociální situaci v regionu, jako doplněk k faktografickým dílům Bordwella a Teo.

Sheldon L. Hu, Emilie Yueh-yu Yeh: Chinese Language Film. Historiography, Poetics, Politics, 2004, University of Hawai´i Press, anglicky

  • Obsáhlá kniha věnující se spíše obecným znakům v čínských filmech, je zde zmíněná i taiwanská a singapurská kinematografie.
Pak Tong Cheuk: Hong Kong New Wave Cinema 1978 - 2000, 2008, Intellect Books, anglicky
  • Detailně propracovaná analýza vzestupu Hong Kong New Wave a vývoje tvůrců tohoto období, obsahuje průzkumy televizního trhu, postihuje sociální i politické zvláštnosti Hongkongu. Zahrnuje pouze tvůrce tzv. První vlny (jak např. dělí HKNW autor i Stephen Teo).
Stephen Teo: Director in Action. Johnnie To and the Hong Kong Action Film, 2007, Hong Kong University Press, anglicky
  • Monografie věnovaná tvůrčímu režisérovi i týmu kolem produkční společnosti Milkyway Image s ohledem na dobu a způsob vzniku či autorské pojetí. Jako poslední film je rozebírán Exiled. Na konci je několikastránkový rozhovor autora s Johnniem Toem.

Stephen Teo: Hong Kong Cinema. The Extra Dimensions, 1997, BFI Publishing, anglicky

  • Starší, ale přesto velice užitečná a přehledná kniha, jasně rozčleněná a zabývající se rovnoměrně jednotlivými obdobími hongkonské filmové historie.
Patrick Galloway: Stray Dogs and Lone Wolves, 2005, Stone Bridge Press , anglicky

  • Samurajský film očami veľkého nadšenca. Mimo recenzií na 50 najlepších/najvýznamnejších samurajských filmov sa tu dočítate aj o režiséroch, hercoch a filmových štúdiách, ktoré do tohto žánru výrazne zasiahli a v neposlednom rade aj o historickom pozadí, na ktorom sa tieto filmy odohrávajú.