28 marca, 2010

The Sword with No Name







Původní název:
Bulkkotcheoreom Nabicheoreom (2009)
Režie:
Yong-gyun Kim
Země:
užná Kórea
Obsadzení:
Jae-jin Baek, Jae-woong Choi, Seung-woo Cho, In-gu Heo, Se-hyeong Ki, Seol-gu Lee, Su-Ae

CSFD / IMDB / HANCINE


Historický, dráma, romantický, akčný. Tým všetkým sa snaží tento film byť a tak celkom nieje ani jedným z toho. To je asi najväčší problém. Akým slovom sa film jednožnačne dá film označiť je patriotizmus. Je to vlastne taká óda na večne utláčany no hrdinský kórejský národ, ktorý sa hrdo staval či už voči moctichtivému, imperialistickému japonsku, alebo voči obchodníkom zo západu. To ako to v skutočnosti bolo prenechám na zváženie historikom a radšej sa zameriam na to, čo nám tento miš-maš ponúka.

Mladá Ja Yeong, ktorá sa má stať kórejskou vladárkou, stretne na ceste do paláca potulného šermiara Moo Myeonga, ktorý sa do nej nielen zamiluje ale nájde v nej svoje osudové poslanie a rozhodne sa chrániť ju svojim vlastný životom. Ja Yeong sa po príchode do paláca a sňatku s kráľom stáva panovníčkou a Moo Myeong, oddaný svojmu poslaniu, je jej nablízku jako palácová stráž. Vladárka sa vďaka svojeje netajenej otvorenosti k západnej kultúre dostáva do nemilosti s miestnymi politikmi. Sled udalostí sposobí že panovníčka sa dostáva do ohrozenia života a Moo Myeong jej jako jediný verne stojí po boku.
Historické reálie okolo slávnej, silno národne cítiacej vladárky Myeongseong, sú pozadím pre príbeh tohoto filmu. Snaha otvorenia krajiny západnej kultúre, politické intrigy v aristokratických kruhoch a utrpenie vladárky skrývajúce sa za honosnými róbami a krásnym úsmevom je však len maličkým zlomkom tohoto filmu ktorý veľmi nevyvážene balancuje na pomedzí drámy, romance a akčného filmu.
Druhá, romatická rovina filmu ponúka vzťah vladárky a Moo Myeonga (fiktívna postava). Moo Myeong je klasický romantický hrdina. Film ho predstavuje jako tieň stojaci při vladárkinej komnate, ktorému je zakázané svoju lásku naplno prejaviť, no ak sa objaví nebezpečenstvo, on je ten prvý, ktorý ochráni vladárku svojím vlastným životom. Táto romanca je výlučne zložená s letmých pohľadov skrývajúcich potláčané city a nádherných úsmevov hlavnej protagonistky. Divák túžiaci po romantike nezostane určite chladný. Problém nastáva v momente, keď režisér veľmi nevierihodne postaví Moo Myeonga do úlohy jediného ochrancu vladárky, ktorý musí čeliť nielen palácovým intrigám, ale doslova celej kórejskej armáde ohrozujúcej vladárkin život. Seriózna dráma sa lusknutím prsta premení na „one man show“, kde Moo Myeong likviduje komicky posobiacich vojakov, ktorí, zrejme vďaka jeho hrdinskej aure, niesú schopni spraviť ani krok vpred.
Prásk.

A to sa, bohužiaľ, dostávame k poslednej, akčnej rovine filmu. Aby som čítajúcim presne objasnil o čo ide, vyberiem si konkrétnu scénu z filmu. Hlavný hrdina, sa stretáva v súboji so špičkovým šermiarom. Obaja sa premeriavajú pohľadom, pripravujú sa zaútočit a keď sa skrížia čepeľe ich mečov....milí šermiari sa ocitnú na počítačom vygenerovanom zamrznutom rybníku a súboj ako vystrihnutý z videohry či anime seriálu sa može začať. Meče slúža ako korčule, gravitácia sa stratila a hercov nahrádzajú počítačové, totálne neprirodzené modely. Štylizované akčné scény ?. Ale prd. Pohyblivý trapas zabijajúci všetky náznaky serióznej atmosféry. Z odstupom tieto „akčne vložky“ vidím iba ako prostriedok zatraktívnenia traileru, ktorý mal očividne prilákať do kín masy divákov. Podvod.
Prásk.

Otrlý divák kórejských filmov si príde na svoje. Romantická línia stojí za to (hlavne hlavná hrdinka dokáže pekne zatriasť s emóciami citlivejších divákov), dramatická rovina koniec koncov tiež, no ako celok....takto veru kvalitný kórejsky žánrový mix nevyzerá. Kto kóreu príliš nemusí, odpočítajte si ešte jeden bod.
Na záver jedna trefná hláška z filmu: " Your sword was fun, my friend"

Trailer: