10 apríla, 2010

Merantau







Původní název:
Merantau (2009)
Režie:
Gareth Evans
Země:
Indonézia
Obsadzení:
Iko Uwais, Sisca Jessica, Christine Hakim, Mads Koudal, Yusuf Aulia, Alex Abbad, Yayan Ruhian, Laurent Buson, Doni Alamsyah, Ratna Galih

CSFD / IMDB


Boom filmov s tématikou bojových umení ktorý sposobil Ong Bak sa prejavil nielen v Thajsku, ale aj v ďalších krajinách dal možnosť naštartovať kariéru hercom s vysokým potenciálom nakopávať zadky tuctom kaskadérov. . Zo samotného Thajska prišiel Dan Chupong vo filmoch Born To Fight a Dynamite Warrior a svižná JeeJa Yanin s filmami Chockolate a Raging Phoenix, Johny Nguyen – ktorý sa preslávil už v thajskom The Protector – priniesol z Vietnamu The Rebel a z Malajsie prišiel film Kinta, ktorý sice príliš nevyšiel, no ukázal, že tamojši herci majú taktiež fantastický potenciál.

Do tejto škatuľky filmov vyznačujúcich sa tvrdými kontaktnými súbojmi a kaskadérskymi kúskami pri ktorých sa zastavuje dych patrí aj Merantau z Indonézie. Prostý príbeh o mladíkovi z vidieka, ktorý prichádza do mesta a hromada beat-them-up akcie. Podobnosť s Ong Bak je až do očí bijúca, no kvality tohoto filmu sú na takej úrovni, že je nielen rovnocenným konkurentom, no v niektorých aspektoch ho dokonca prekonáva. Merantau nám predstavuje nový indonézsky talent Iko Uwaisa, majstra bojového umenia silat.

Silat sa na filmovom plátne v mnohom podobá na thajský muay thai. No po pár súbojoch a potom hlavne v druhej polovici filmu, kde si to Iko rozdáva so zdatnejśími súpermi, nieje ťažké rozpoznať rozdiely. Pokiaľ je muay thaj zobrazený jako agresívny boj, kde protagonista non stop zasadzuje tvrdé rany pomocou kolien a lakťov, silat je viac technického charakteru. Choreografia (o ktorú sa postaral skutočný tréner silatu) je vystavaná na zbesilej sérii blokov, chytačiek a úderov do slabých miest. Iko posobí o to vierohodnejšie, že pred kamerou nepredvázda superhrdinské postoje, ale akcia sa čisto koncentruje na prebiehajúce súboje. Vďaka tomu majú súboje tak vysoké tempo, ktoré hlavňe ako sa film blíži do finále, nedajú divákovi ani nachvíľu vydýchnuť. Kaskadérskych kúskov vo filme nieje veľa (keď sa však objavia stoja za to) a zbrane sa v súbojoch používajú len zriedka. O to však posobivejšie a čistejšie posobí samotné bojové umenie. Viac jako na efekt sa hrá na efektívnosť.

O nejakom príbehu sa dá sice hovoriť veľmi ťažko, no anglický režisér Gareth Evans (pre ktorého je Merantau prvý celovečerný režijný počin) vložil do filmu pomerne silný dramatický prvok. Po humore nieje vo filme ani stopa a vďaka niektorým komornejším scénach divák dostane šancu sa s hlavnou postavou skutočne zblíźiť, čo je na film ktorý patrí do tejto škatuĺky celkom netradićné. To podporuje aj až prekvapivo prirodzený a kvalitný herecký prejav Iko Uwaisa. Je to ozajstný sympaťák. Toto nahnevanému Tonymu Jaa chýba. Tak isto aj herecké schopnosti ostatných protagonistov sú na tento žáner slušné.

Merantau je filmom, z ktorého je cítiť obrovské nadšenie všetkých zúčastnených. Pre režiséra aj Iko Uwaisa je to ich prvý počin a možno aj preto vznikol tak rýdzi film, ktorý oslavuje bojové umenie bez zbytočného pozlátka, pózovania a hry na efekt. To, spolu s jednou z najposobivejších choreografií za posledné roky, ho robí naozaj výnimočným. Povinnosť pre každého milovníka kick-ass akcie.

Interview s Garethom Ewansom a Iko Uwaisom

Trailer: