27 apríla, 2010

14 Blades







Původní název:
Gam yee wai (2010)
Režie:
Daniel Lee
Země:
Hong Kong
Obsadzení:
Donnie Yen, Wei Zhao, Chun Wu, Sammo Hung Kam - Bo, Kuan Tai Chen, Ma Wu, Damian Lau, Fung Hak

CSFD / IMDB / HKMD / HKCINE



Quinglong (Donnie Yen) je vodcom jednotky trénovaných zabijakov podliehajúcej samotnému cisárovi. Splneniu každej misie sú zaviazaní vlastným životom. Toho využije princ Quing (Sammo Hung), ktorý poverí Quinglonga, aby mu doniesol balík, ktorý má v opatere jeden z hodnostárov. Quinglong, netušiac že sa chystá ukradnúť cisársku pečať, je označený za zradcu a je nútený dať sa na útek, prenasledovaný členmi svojej bývalej jednotky.
14 Blades sa tak trošku snaźí zviesť na terajšej populárnej, no už dávno vyčerpanej vlne historických bijákov. Príbeh je zasadený do familiárneho obdobia vojnami zmietanej číny a do diania sú zapletený najvyšší hodnostári usilujúci o moc. Chudák divák, zmätený toľkým množstvom historických eposov so strachom očakáva ďalší film, ktorý sa iba zaradí medzi ostatné nepodarky, ktoré v posledných rokoch vytvorili jednu veľkú bezfarebnú bublinu. Chvala bohu, nieje to tak. Atmosféra historických nepodarkov sice posmrdkáva okolo, no 14 Blades je poctivý akčňák. Skvelý akčňák.



Pamätáte sa na hong kongské wuxia filmy zo začiatku 90-tych rokov, kde sa to len tak hmírilo šermiarmi zavesenými na lanách, podivínskymi postavami používajúcimi tie najfantasknejšíe zbrane a súbojmi, kde fyzikálne zákony prestali existovať ? Bride With White Hair, Iron Monkey, séria The Swordsman... výčet podobných filmov by zabral veľa veľa riadkov textu. 14 Blades je návratom presne k takýmto filmom.


Quinglong, pochmúrny šermiar, so sebou na každom kroku nesie drevenú krabicu, ktorej obsah by mu závidel aj Batman. Mimo spomínaných 14 mečov v sebe ukrýva mnoho šikovných vychytávok, ktoré aj v početných súbojoch náležite využíva. S radovými pešiakmi si príliš hlavu neláme a často krát si vystaćí s mečom, či svojim kung fu, no pri strete s výnimočnými protivníkmi sa k slovu dostane kuša, harpúna, či vystreľovacie šipky. O nič horšie na tom však nieje ani jeho úhlavný nepriateľ – vražedná zabijáčka Tuo Tuo, ktorá mimo svojho ohybného meča pripomínajuceho zvíjajúceho sa hada, používa aj nadprirodzenú techniku, pri ktorej opustí svoju telesnú stránku a v srteľnom tanci likviduje svojich bezmocných protivníkov. Akčné scény 90-te roky pripomínajú nielen štylizovaním hrdinov, ale aj prostredím či nasvietením. Predovšetkým vynikajúca záverečná bojová scéna je pomyselnou cestou späť v čase do 90-tych rokov.


Na tomto mieste je treba pokarhať kameramana, ktorý sa často uchyľuje ku kvázi moderným prvkom (napr. neustále trasenie kamerou, neplynulý pohyb), čo občas kazí požitok z inak vynikajúcej akcie. Čo sa týka CGI efektov tak v súbojoch sú využité v primeranej miere, a pár strašne umelých preletov kamery ponad mestá sa dá prehryznúť.


Príbeh je, bohužiaľ, najcitelnejšia slabina filmu. Film postráda jasnejší a silnejší motív a jediným ťahúňom deja je Quinglongov nesplnený úkol a očakávaná záverečná konfrontácia so zabijakom, ktorý mu šliape na päty. Mimo svižného začiatku a konca je prakticky celý stred filmu jedno veľké dejové vákuum, ktorým sa treba prehrýzť. Aj lovestory ktorej činiteľom je čínska bábika n01 Vicky Zhao (ako vždy s veľmi príjemným hereckým prejavom) je len slabou náplasťou a pramálo oživuje celkové dianie. Tak isto „vlepená“ je do filmu postava mladého hrdinského banditu s lookom Jacka Sparrova – po stránke akčnej je však svieži a neokúkaný. Třeba však aj povedať, že Donniemu postava sadla na telo tak skvelo, ako jeho štýlové tetovania. Jeho mĺkvy šermiar s dlhými havranímy vlasmi by mohol rozdávať charizmu na kilá. Každá jeho konfrontácia s oponentmi je lahodka. Akcie je koniec koncov dosť na to aby si film udrźal tempo aj cez slabšiu strednú pasáž.


Otrlých fanúškov hong kongských filmov určite veľmi poteší že mnohé vedľajšie, ikeď statické, postavy si porozdeľovali herecké legendy ako Sammo Hung, Damian Lau, Wu Ma, či Fung Hak. Perlička na záver, v jednej plnohodnotnej bojovej scéne zabojuje stále svieži a do prasknutia energiou naprataný Kuan Tai Chen :). A ten štýlový nástup ;-). Mal som skutočnú radosť znova ho vidieť v nasadení.
14 Blades si cením hlavne koli tomu, že vyplnil prázdne miesto v upadajúcom wuxia žánri, kde sa nič poriadne nedialo od dob Harkoveho Seven Swords (2005). Dejovo síce dosť pokrivkáva, no parádna akcia v krásnom oldschoolovom štýle to vynahradzuje. Kredit samozrejme putuje hlavne Donniemu Yen, ktorý v posledných rokoch skutočne rozprúdil krv v hong kongskom akčnom filme.

Trailer: