04 mája, 2010

True Legend







Původní název:
Su Qi-Er (2010)
Režie:
Woo-ping Yuen
Země:
Hong Kong
Obsadzení:
Vincent Zhao, Michelle Yeoh, Jay Chou, David Carradine, Xun Zhou, Guo Xiaodong, Andy On, Leung Kar Yan

CSFD / IMDB / HKMD / HKCINE



Ako všetko ostatné, s dobou sa mení aj film a preto by bolo pošetilé keby sme čakali, že kung fu, ikeď režírované takým veteránom ako je Yuen Woo Ping, bude vyzerať ako za starých čias. Aj sám Yuen Woo Ping sa po účasti na mnohých hollywoodskych filmoch (Matrix, Kill Bill), kdečomu priučil a osvojil si mnohé moderné prvky. Preto aj v True Legend je akcia doplnená o veľa CGI efektov a nespočetné množstvo efektných spomaľovačiek. Či sa nám to páči, alebo nie, je treba sa s tým zmieriť, je to tvar súčasného Hong Kongského akčného filmu.
Podobne je to aj s dejovou stránkou filmu. Pokiaľ boli kung fu filmy zo zlatej éry Yuenovcov po obsahovej stránke zväčša šialenými komédiami, kde každá situácia bola dovodom k tomu, aby si aktéri dali na držku, dnes do popredia vystupuje dramatická zložka a humoru je len poskromne, zväčša len ako úsmevný prvok v bojovej choreografii. True Legend má veľa spoločného s nedávnym Fearless. Silno tragicky a emotívne ladený príbeh zameraný na ústrednú postavu a akcia, v ktorej sa kĺbia klasické a moderné prvky.
Atmosféra snímku by sa dala celkom výstižne vyjadriť porovnaním s modernými kung fu filmami Ip Man a Fearless. Pokiaľ Ip Man je typickým blockbusterom postaveným na silno zmytologizovanom národnom hrdinovi a heroickom príbehu o zlých votrelcoch a statočných číňanoch, Fearless viac tradičným príbehom s podobným ladením no omnoho detailnejším zameraním na ústrednú postavu, tak True Legend – ikeď má mnohé spoločne prvky – je z tejto trojice filmom najtradičnejším, obsahujúcim prvky, ktoré ho omnoho viac spájajú s filmami z klasickej éry. Aj tuná sa dočkáte prvkov typu – tiny chinaman versus big hairy westerner, no v jadre to nieje nič iné ako kung fu s klasickou zápletkou a šikovne zdramatizovanou víziou o stvorení Beggara So.
Obsah a ladenie snímku sa ukrýva v samotnom názve. True Legend – Pravdivá Legenda. Beggar So – ikeď postava ktorá podobne ako hrdinovia z vyššie spomínaných filmov je reálnou postavou – je viac mýtom ako skutočnosťou. Pokiaľ skutočný Su Hua-qi by sa dal porovnať k Wong Fei Hungovi, majster-dobrodinec, tak filmový Beggar So je postavou, ktorú dobre poznáme z najslávnejšieho filmu Yuen Woo Pinga – Drunken Master. Starý protivný žobrák, ktorý sa od rána do večera nalieva vínom a občas zoberie za učňa nejakého mladíka, aby ho zasvetil do umenia drunken fist. True Legend je filmom o zrodení Beggara So. O zrodení filmovej legendy. 
 Takže ako ten náš Beggar So vznikol ? Su Hua-qi , vojnový hrdina, sa vzdal všetkej slávy v prospech svojho nevlastného brata Yuana Lie, aby sa mohol vrátiť k svojej milovanej rodine, žiť pokľudný život a venovať sa pilovaniu svojho bojového umenia.Yuan Lie však túži po pomste. Jeho skutočný otec, krutý vojvoda, bol zabitý v dueli práve  Suovým otcom , ktorý ho potom vychoval ako vlastného syna. Yuan Lie sa preto ponoril do štúdia zákerného bojového umenia Five Venom Fists a plný nenávisti sa po rokoch vracia do svojej adoptívnej rodiny, aby pomstil svojho otca. Rodinná idylka sa pre Sua skončila.
Príbeh to veru príliš komplikovaný nieje no viac ani netreba. Motorom deja je pomsta a znovuzjednotenie rodiny. Jednoduchá zápletka je prostriedkom zobrazenia premeny hlavnej postavy. Z ušľachtilého Su Hua-qi sa stáva zmrzačený, zanedbaný muž , holdujúci alkoholu. Mizéria do ktorej sa dostal sa podpisuje aj na jeho duševnom zdraví. So v preludoch stretáva bájne božské bytosti, s ktorými trénuje kung-fu. Sled udalostí tak sposobí, že z upraveného mladíka sa v závere filmu stáva familiárny otrhaný žobrák, žijúci vo vlastnom svete, ktorý so sebou na každom kroku nosí neodmysliteĺnú nádobku na víno :).
Práve tieto konfrontácie s božskými bytosťami v mnohom pripomínajú uletenosť a atmosféru starých kung fu filmov a reźisér už necháva na divákovi, nech si vyberie či sú tieto bytosti skutočné, alebo existujú iba v Suovej hlave. Verím však že práve tento prvok divákov rozdelí na dve polovice. Jedna to akceptuje ako klasickú vložku, druhá odsúdi ako nevhodný úlet režiséra. To bude závisieť od toho, ako familiárny ste s filmami zo zlatej éry, kde podobné nápady boli bežným prvkom kung-fu filmov. Ja ako milovník starej školy si pripisujem plus.
Čo však nepoteší je miestami neúnosné ba až zbytočné využívanie cgi efektov (práve oné strety s nadpozemskými bytosťami). Tu je cítiť, že Yuen Woo Pinga silno poznačila práca na západných filmoch. To by ani nevadilo, no úroveň cgi efektov bohužiaľ nedosahuje nijak závratných kvalít a to sa bohužiaľ aj odrazuje na úrovni niektorých scén.

Našťastie, väčšina bojových scén (a že ich je naozaj veľa) sa prílišnému využívaniu cgi efektov zdarilo vyhýba. Choreografia – pochybujem že čakal niekto niečo iné – je skvelou majstrovou prácou, reprezentujúcou ho stále ako absolútnu špičku medzi bojovými choreografmi. Jednotlivé súboje sa odohrávajú v nádherných, veľmi roznorodých exteriéroch a kulisách, plné deštrukcie okolia a vždy doplnené o nejaký zaujímavý nápad a parádičku. V súbojoch je, ako to už býva pravidlom, predstavených niekoľko bojových techník a najrozličnejších zbraní. Vo veľkej miere sa využívajú laná, no to u Yuen Woo Pinga nieje žiadna novinka. Energický Vincent Zhao svojím hereckým prejavom až dojímavo pripomína hercov zo starej školy a s režisérom si očividne skvelo rozumel. Jeho charakterový prerod z ušľachtilého mladíka na otrhaného žobraka je perfektný a v skvelom závere, ako už regulérny Beggar So predvádzajúci svoje opité bojové umenie, je totálne neodolateľný. Zdarilo vyrovnaným súperom mu je dračími šupinami pokrytý, skutočne diabolsky hrozivý Andy On, ktorý so svojim smrtiacim Five Venom Fist štýlom likviduje radových pešiakov na jednu ranu. 
Možno nie celkom šťastným nápadom bolo rozdeliť film na dve dosť atmosfericky odlišné kapitoly. Prvá, opisujúca sled udalostí premenu hlavnej postavy a druhá, odohrávajúca sa s odstupom času v inom prostredí. Ak však budem brať True Legend ako príbeh o zrode Beggara So – a tým aj je – film funguje a druhá kapitola koniec koncov dokončuje premenu hlavnej postavy. 
Yuen Woo Ping síce nikdy z obrazoviek nezmizol a ikeď nerežíroval, jeho práca si vo veľkej miere podpísala na súčasnej podobe martial-arts filmov na celom svete. True Legend je jeho comebackom ako režiséra a je to jednoznačne comeback vydarený. Znova nám naservíroval ohromnú porciu špičkovej akcie a zabalil ju do vydareného príbehu o zrode jednej z najikonickejších postáv klasického kung-fu filmu. Dúfam, že na svoj ďalší režisérsky počin nás nenechá čakať tak dlho :).

Trailer :