17 decembra, 2008

BULLETS OVER SUMMER







Původní název:
Baau Lit Ying Ging (爆 裂 刑 警) 1999
Země:
Hong Kong
Režie:
Wilson Yip
Obsadzení:
Francis Ng, Louis Koo, Helena Law, Stephanie Lam, Wayne Lai, Michelle Mok

CSFD / IMDB / HKMD / HKCINE


Bullets Over Summer bych stručně popsala jako poctivou žánrovku. Což je možná trochu zavádějící, protože se v ní prolínají minimálně žánry dva. Policejní buddy movie se tu mísí s nevinnou romancí. Je to trošku zvláštní kombinace, ale jen pro Hongkongem nezasaženého diváka (1).

Mike (Francis Ng) a Yan (Louis Koo) jsou parťáci u policie a hned jejich první akce naznačí, s kým máme tu čest. Yan jako bezstarostný a nedbalý, Mike jako ten zodpovědnější, ale dohromady tvoří pár drsňáků, kterým není radno zkřížit cestu.

Svérázná likvidace zlodějů v obchodu naladí na akční vlnu. Jenže kvůli vyšetřování a sledování podezřelého se musí oba hrdinové vnutit do bytu jedné stařence (Helena Law), která je omylem považuje za své vnuky. Rozbíhá se romantická linka mezi Yanem a Yen (Michelle Saram) a Mikem a Jennifer (Stephanie Lam).

Opravdoví profesionálové - Yan (Louis Koo) a Mike (Francis Ng)
Takový výslech opravdu není příjemná záležitost (dole)

Není tu nic, co by zavánělo originálním scénářem. Mike a Yan pomáhají majitelce bytu, sledují protější byt a sbližují se s oběma dívkami. Příležitostně je vložena akční scéna, když se detektivové musí vydat řešit svůj případ mimo byt.

Samozřejmě se dočkáme i vyústění jak případu, tak obou vztahů. Tady vstupuje do hry další faktor, který snímek posouvá mimo bezstarostné parťácké filmy a dává prostor herci s velkým H, nebo spíš velkým F a N - a to je Francis Ng.


I když onen fakt zavání samoúčelným útokem na divákovy city, díky Francisi Ng funguje takřka bezchybně. Ng je hercem, jehož postavy jsou zbavené okázalých gest a přepjatého herectví tak dobře známého z hongkongských akčních filmů 80. a 90. let (tedy aspoň větsinou :-). Jeho obsazení do filmu je skoro vždycky velká výhra, protože je to jeden z mála skutečně všestranných hongkongských herců a umí přesvědčivě ztvárnit cool gangstera i charakterní postavu.

A režisérovi Yipovi je to učitě jasné. Proto si taky dovolí věnovat jeho Mikeovi několikaminutovou scénku, kdy je na plátně sám.
Takového okamžiku si musí fanda v hongkongských žánrovkách vážit. (2)


Mike je tošku cholerický, zvlášť když si zapomene vzít prášky,
a pak se hned zbavuje pistole a odznaku

S ohledem na nepříliš původní příběh doporučuji Bullets Over Summer jako solidní řemeslo, kde se vytěžilo z mála maximum. Na malém prostoru servíruje slušnou akci a nápady jako třeba výslech tipaře potěší určitě každou zvrhlou fanouškovskou duši. A hlavní tahák, Francis Ng, u něhož mi stačí, že se ve filmu vyskytuje, tady taky HRAJE...

(1) Expect the Unexpected, Crazy N'The City také využívají policejního žánru k romantické lince
(2) Podobná příležitost se naskytla třeba Anthony Wongovi na začátku Volavky 2, kde má dlouhý monolog

Trailer: