16 decembra, 2008

The Ultimate Crime Fighter (TV seriál)







Původní název:
Tung Tin Gon Taam (2007)
Země:
Hong Kong
Režie:
?
Obsadzení:
Yuen Biao, Moses Chan Ho, Leung Kar Yan, Kevin Cheng Ga Wing, Gigi Lai Chi, Yoyo Mung Ka Wai, Maggie Siu Mei Kei, Marco Ngai Jun Kit, Mark Kwok Yiu Ming

CSFD / HKCINE



Ultimate Crime Fighter

alebo
Milostné trable príslušníkov policajného zboru a ich rodín.

Nalejme si čistého vína hneď na začiatok. Ak vo vás názov evokuje predstavu o seriáli, ktorého hlavnou náplňou je hromada akcie a vyšetrovanie zapeklitých prípadov, ste vedľa. Ak čakáte, že Yuen Biao bude každú časť pomocou kung fu a deviatok pacifikovať kriminálnikov, zasa vedľa. Ak dúfate, že znova uvidíte v akcii Leung Kar Yana, tak na to rovno zabudnite. Ultimate Crime Fighter je predovšetkým jedna obrovská telenoveloidná romanca v ktorej sú naši milovaní herci postavení do úloh, v ktorých by sme ich najradšej nikdy nevideli. Možno trochu tvrdý odpis hneď na začiatku, ale bohužiaľ, je to tak.


Seriál síce charakterizuje našich obľubených hercov tak ako ich poznáme z ich klasických filmov, no v praxi sú len ďalším kolieskom v rutynnej, prepletenej ľúbostnej mašinérii. Biao pri výkone policajnej praxe zabije neozbrojeného mladíka, následne policajný zbor opustí a desať rokov strávi meditáciami a tréningom kung fu v šaolinskom chráme. Do príbehu vstupuje v momente, keď sa už zbavený svojej traumy znova vracia do rád policajtov. Avšak jediné, čo zo svojich skúseností nadobudnutých v šaoline bude využívať, sú budhistické kecy, ktorými bude liečiť láskou zlomené srdcia svojich kolegov a priateľov (a bacha na to, má aj nadprirodzené schopnosti !). Kung fu? Zabudnite. Epizódna rolička Lee Hoi Sana nám ho predstavuje ako starešinu klanu Wing Chun, no jedíné, čo sa od neho dočkáte bude postávenie v zadných radách a pár múdrych slov. Gordon Liu sa na pár epizód taktiež objaví ako majster Wing Chun, no keď to už vyzerá, že dôjde konečne na nejaké to kung fu, na scénu vpadnú policajti a odvezú ho do záchytky. Úplne najhoršie je na tom Leung Kar Yan, ktorý sa zhostil úlohy lokálneho šaša a célý seriál sa snaží baviť tým, aký je idiot.


Možno bolo príliš naivné od tohto seriálu čakať, že Biao a spol si znova poriadne zaboxujú, no čo by som určite nečakal, že dostanem seriál, kde sa moji obľúbenci dostanú do úloh nudných štatistov, ktorí sa brodia v bahne tých najhorších televíznych klišé. Pár katastrofálne trápnych krimi príbehov, minimum (celkom slušnej) akcie, a dopletená lovestory ktorú nájdete v každej telenovele, ktorých v televizii bežia desiatky. To dostanete.



Mimo pre tých, ktorí seriály trávia spolu s nedelnajším obedom, však ponúkne UTF predsa len niečo aj pre HK fans. Tieto klady však docenia skutočne len tí, ktorý poznajú hercov so starej školy, ktorí sú v seriali prítomní. Poteší, že aj po toľkých rokoch je viac ako jasné, že Biao a Kar Yan si spoločné scény naozaj užívajú. Nech sú témy ich rozhovorov akékoľvek, chémia medzi nimi stále funguje. Potom je tu pár akčných scén ktoré budú baviť už len preto, že sú natočené hongkonkským spôsobom. Nejaké tie explózie, strelba, či zdeformované autá vždy potešia. Dokonca sa dočkáte aj pár pekných stuntov v podaní Yuena Biao. No a vrcholom seriálu (niekdy v druhej polovici) je jediný skutočný kung fu súboj, v ktorom Biao vytrieska nejakú desiatku zloduchov. Súboj je to slušný a Biao ukazuje, že mu to kope stále vinikajúco. Treba spomenúť aj to, že príbeh, ikeď je to inak skutočná brečka, v závere nakopne celkom neočakávaný twist. Nič však nezmení fakt, že kvality seriálu sú, narovinu povedané, úbohé.



Sami HK fans vedia, že už aj prítomnosť obľúbeného herca býva dôvodom k zhliadnutiu filmu/seriálu, ktorý im inak nemá čo ponúknuť. Stráviť sa to dá, no pripravte sa na chvíľe, keď sa budete sami seba pýtať: "Músím toto skutočne pozerať ?".

Main theme: