22 novembra, 2008

Sentimental Swordsman







Původní název:
Duo Qing Jian Ke Wu Qing Jian (1977)
Země:
Hong Kong
Režie:
Chor Yuan
Obsadzení:
Ti Lung, Derek Yee,Yueh Hua, Ku Feng, Cheng Li, Candice Yu On On, Fan Mei Sheng,Wang Sha, Norman Chu

CSFD / IMDB / HKMDB / HKCINE



„The cold wind act as a knife, using the ground as the cutting board, and people as fish meat. The snowstorm extends for thousands of miles, making everything seem like bright white silver. In this cold winter snowstorm, a horse carriage came from the north. Its wheels shattered the snow on the ground, but cannot shatter loneliness in the world.“
Tak začíná krásná a slavná próza čínského spisovatele Gu Longa, čínská zimní pohádka z Wulinu, světa tajuplných šermířů, intrik, krásných žen, švestkových květů, podlých padouchů a nádherných soubojů. Hlavním protagonistou celého příběhu je Li Xun Huan, fenomenální bojovník, jehož malé dýky nikdy neminou svůj cíl.

Je to postava od první chvíle natolik silná a parádní, že ji Gu Longovi absolutně a beze studu závidím. Li Xun Huan je charismatický chlapík, který má tolik záporných vlastností, že pro kladné skoro není místo. Přesto je postavou kladnou a také jednou z nejlepších, jakou v čínském filmu znám.
Slavnou prózu si totiž v roce 1977 vzal za svou režisér Chor Yuan a vytvořil kostýmní, kulisové wuxia, kterým se okamžitě proslavil po celé Asii. Bohužel ho stejná sláva nečekala mimo asijský kontinent. Na to byl film příliš čínský a Tygr a drak, který by mu vymetl cestičku, byl v nedohlednu. Po roce 2000 ale možná nastal čas objevit mistrovské kousky staršího data. Přichází čas Li Xun Huanových malých dýk a jeho dusivého kašle.

Li Xun Huan(Ti Lung) se vrací do míst svého mládí, nadějí, lásky a ztracených iluzí. Je to slavný bojovník Wulinu a jeho jméno je zapsáno v seznamech slavných mužů meče na jednom z předních míst.
Krajina jeho příjezdu je chladná, pokrytá sněhem a zahalená do mlčení. Je předjaří a švestkové květy v jeho domovině kvetou předčasně.
Li míjí mladého muže, který se rozhodně nechce přátelit. Ah Chi (Derek Yee)kráčí stejným směrem a Li Xun Huan má brzy změnit jeho život. Mladý bojovník ještě nemá jméno, ale jednou vejde do historie wulinských letopisů.

Li Xun Huan se nevrací domů ve vhodnou chvíli. V kraji totiž řádí legendární Plum Blossom Bandit a navíc se sem sjíždějí bojovníci různých úrovní, chtiví boje. Jenže touha vidět ztracenou lásku, milovanou sestřenku Lin Shi Yin je větší, než únava z boje. Láska k ní mu kdysi zlomila srdce a dívka jeho snů se dávno provdala za přítele Jinga WuMinga(Yueh Hua).

Li Xun Huan se setká velice rychle nejen s tajemným banditou, ale i s ještě tajemnější kráskou Lin Xian Er, dámou v zeleném. A co je vlastně ve hře? Především mocný artefakt, vesta, která je samozřejmě zbraněmi neprorazitelná a nezničitelná. Artefakt s takovými vlastnostmi samozřejmě musí lákat všechny bojovníky. Je o co stát.
Li Xun Huan se stane obětí komplikované hry, ve které neví, kdo je jeho přítel a kdo jeho protivník. Potom, co si sentimentálně zatoká u své milé a jeho rozervané srdce dostane další šrám, si chce v klidu vychutnávat své alkoholické opojení, ale Lin Xian Er má jiné plány. Slíbí svou líbeznou ruku tomu bojovníku, který dopadne banditu.
Začíná hon na Plum Blossom Bandit i na zázračný artefakt. Jenže shodou velmi nenáhodných okolností je jako bandita obviněný právě Li. Svou nevinu musí dokázat v buddhistickém chrámu, kam zamíří spolu s opatem a několika bojovníky. Jeho cesta je plná boje, při kterém není čas vést sentimentální řeči při konvici skvělého vína. Jediný přítel, kterému může Li věřit je mladík Ah Chi. Příběh plný soubojů, bojovníků i zákeřných jedů se může rozvinout do krásy stejně jako bílý vějíř hlavního hrdiny.

Chor Yuan převedl Gu Longovu prózu na plátno velice citlivě a to citlivě i pro diváka, který se v knize musí prokousat neuvěřitelným množstvím postav. Na jednu stranu tím trochu Swordsman ztratil, ale záměr režiséra má svou logiku. Ti Lung se své postavy ujal na výbornou. Její charakter přesně sedl jeho povaze, která má křehké a skutečně sentimentální stránky spojené linkou mužné bojovnosti. Li má opravdu roztomilé atributy.
Chor Yuan mu přidal vějíř, který v předloze nenajdeme, ale Ti Lungovi skutečně sedí. Jeho věčná chuť se opít do němoty vlastně ani jednou nedojde naplnění a v tom mi je Li Xun Huana opravu líto, protože jeho věčná touha po alkoholu má nádherný rozměr hodný poezie Li Pa. Jeho melodramatická melancholie je vykreslená s citlivostí čínské tušové malby a malebnost je hlavní složkou příběhu.
Chor Yuan bývá kritizován právě za kulisovou strojenost svých filmů a neříkám, že by Swordsmanovi neslušel exteriér, ale umělé květy švestek, zapadající slunce i ponurost chýší je opravdu tradičně čínská, takže jde jen o to, aby se do filmu divák zakoukal asijským pohledem, který mu odkryje veškerý půvab takového pojetí.

Tong Gaai si vyhrál s nádhernými choreografiemi, které vyznívají ve své stylizaci pohádkově. Díky němu jde skutečně o brilantní swordplay, založené na poetických soubojích. Když k tomu ještě připočtu Gu Longovy geniální dialogy a vůni sněhu okolo, Sentimental Swordsman si rozhodně zaslouží známku vysoce hodnoceného žánrového snímku.

I vedlejší postavy mají svůj půvab. Třeba Norman Chu v roli mistra Iron Flute je výsostně poetický a flétna jako zbraň nemá chybu.
Kromě Ti Lunga stojí za zmínku určitě mladý Ah Chi který svou nespoutanou divokostí tvoří kontrast ušlechtilým bijcům z Wulinu. Je opravdu dalším sentimentálním mužem, jak opovržlivě a trefně zmíní hlavní padouch na konci.
A sám padouch v podání Yueha Hua je výbornou mnohovrstevnou figurou. I obě dámy, které se tu sešly, mají co říct. Trochu tupá křehkost Candice Yu On On je sice zastíněná zlodušnou krásou ztvárněnou Cheng Li, ale obě jsou opravdu krásné.
Nemusíte Sentimental Swordsmanovi propadnout. Na druhou stranu je skoro škoda to nezkusit a za dlouhých zimních večerů si nepřečíst původní novelu. Když dáte Chor Yuanovi šanci, zjistíte, že Little Li‘s Flying Dagger never misses

Trailer: