30 októbra, 2008

Seven Swords







Původní název:
Qi Jian (2005)
Režie:
Tsui Hark
Země:
Hong Kong
Obsadzení:
Donnie Yen, Leon Lai, Lau Kar Leung, Sun Honglei, Charlie Young, Kim So Yeon, Yhang Ying

CSFD / IMDB / HKMD / HKCINE


Vláda dynastie Quing vydala zákaz trénovať bojové umenia. Každého, kto tento zákaz poruší stihne trest smrti. Generál Firewind zo svojou armádou plieni dedinu po dedine a jeho masakrom padnú za obete aj deti a starci. Obyvateľom dediny ktorá je ďalším cieľom krvilačného generála prichádza na pomoc sedem šermiarov zvierajúcich v rukách mocné legendárne zbrane.

Po megaúspešnom Angovom Tiger a Drak a Zhangovom Hrdinovi diváci pachtili po dalšom epickom swordplay snímku, ktorý by zahnal ich hlad po lietajúcich šermiaroch bojújúcich v malebne nasnímaných záberoch, pri ktorých sa zastavuje dych. Seven Swords, projekt Tsui Harka založený na slávnej wuxia novele Seven Swords of Mount Heaven, preto vzbudil veľký záujem. V hlavných úlohách sa mimo iných mali objaviť aj Donnie Yen, ktorého si diváci zamilovali ako majstra Nebeského v Hrdinovi a legenda zo Shaw Brothers Lau Kar Leung. Očakávania boli naozaj obrovské...


Aké obrovské však bolo sklamanie, keď diváci namiesto malebného epického wuxia dostali film plný špiny, krvi a násiľia a namiesto hrdinského príbehu príbeh o hrdinoch, ktorí viac ako s nepriateľmi bojujú sami so sebou. Hark nenatočil film pre divákov, ktorí boli okúzlený Angovou poetikou, alebo Zhangovým strhujúcim vizuálom. Hark natočil film Harkovský. So svojimi vlastnými pravidlami,

Ikeď aj Hark občas siahne po eye-candy záberoch, Sewen Swords je predovšetkým film plný špiny. Hrdinovia nemajú oblečené prenádherné kostýmy, ale potrhané zaprášené handry. Sívým filtrom podfarbené úvodné minúty, kde je zvíraznená iba červená, nám predstavujú priam neľudsky/zvieraco pôsobiacu armádu, ktorá masakruje bezzbranných obyvateľov dediny. Sadistický generál Firewind sa chystá znásilniť vyhladovenú otrokiňu, ktorá ako zviera hltá kusy mäsa. Tváre ľudí pokríva pot, špina a krv. Drsné a realistické. Taký je Harkov svet a na pestrofarebné obrázky môžete rovno zabudnúť.

Tomuto svetu sú podriadený aj jeho hrdinovia. Niesú to vznešený šermiari ktorých poznáme z ostatných wuxia snímkov, ale sú to ľudia, z ktorých každý vo svojom živote už zažil krutosť a nepriazeň osudu. Transience (Leon Lai) chráni dedinčanov aj napriek nenávisti ktorú k nim prechovával, pretože kedysi neprávom popravili jeho nevinného otca. Unlearned (Lau Kar Leung) sa naopak snaží vykúpiť svoje hriechy, pretože za vlády predchádzajúcej dynastie bol zabijakom. Dragon (Donnie Yen) odkríva svoje traumy z dôb, keď bol unesený a predaný do otroctva. Dokonca niektorí zo skupiny siemich šermiarov držia meč v ruke po prvý krát. Hrdinovia nielenže nesú mená svojich mečov, ale tieto meče aj definujú ich charakter. Najkrajšie sa to dá pozorovať na zmetenej Heawen’s Fall, ktorej čepeľ meča sa presúva z jednej strany na druhú bez toho, aby tento pohyb dokázala kontrolovať. Keď však v priebehu filmu konečne nájde svoje miesto a získa sebaistotu, čepeľ meča nasleduje jej pohyby.

Príbeh nepredstavuje honbu za epickým dobrodružstvom, ale je založený práve na vzťahoh a vývoji jednotlivých postáv. To je aj prekliatie tohto filmu a zrejme hlavný dôvod jeho neúspechu. Predloha je priam predurčená k tomu aby podľa nej vzniklo epické wuxia, kdežto v Sewen Swords je na úkor príbehu vysunutý dramatický prvok filmu, zakladajúci si viac ako na mýtickou atmosférou opradenej legende na veľmi drsnom a realistickom zobrazení diania, postáv a ich vzťahov.

Pre diváka a fanúšika to však nemusí byť prekážka. Ikeď hlavná dejová línia je jednoduchá, Harkova detailná štúdia charakterov a realistické zobrazenie taktiež prináša ovocie. Herci mali široký priestor prejaviť sa a nutno povedať, že to aj využili. Do popredia by som vyzdvihol hlavne Sun Hongleia ktorý je ako sadistický sviniar Firewind skutočne bezchybný.
No a v neposlednom rade tu máme akciu. Tej je tu dosť a je veru mňamózna. Lau Kar Leung sa ako choreograf (a koniec koncov aj ako aktér) naozaj činil. Práve v súbojoch Harkovu drsnosť ocenia určite všetci, pretože nieje nad krásny súboj v ktorom je zakomponovaná aj nejaká tá brutalitka v podobe odseknutej hlavy, alebo ruky. Najlepšie nakoniec, záverečný showdown v úzkej uličke, kde meče tnú betón ako maslo, je nádherný.

Pre tých čo nevideli – nečakajte dalšieho Tigra a Draka a môžete byť prekvapení. Pre tých čo videli a nepáčilo sa – dajte si ešte jednu šancu. Ja som si dal repete a užil som si to náramne. Sewen Swords za to stojí.

Trailer: