17 mája, 2010

Ichi







Původní název:
Ichi (2008)
Země:
Japonsko
Režie:
Fumihiko Sori
Obsadzení:
Haruka Ayase, Shidō Nakamura, Akira Emoto, Yôsuke Kubozuka, Takao Osawa

CSFD / IMDB


Ichi, ako napovedá názov je akýmsi prepojením na slávnu sériu o slepom samurajovi Zatoichim, s tým rozdielom, že hlavnou postavou nieje familiárny podsaditý chlapík, ktorého v 26-dielnej sérii stvárnil Shintaro Katsu, ale je ňou mladá dievčina s tvárou Haruky Ayase. Predstavenie tejto slávnej postavy ako ženy je zrejme najzaujímavejším prvkom filmu a tvorcom sa podarilo postave nielen vložiť všetky podstatné rysy ktoré Zatoichiho chrakterizujú, ale veľmi dôveryhodne vykreslili aj pozadie, ktoré plne odôvodňuje existenciu potulného majstra ako ženy.
Goze (doslovný preklad „slepá žena“) sa označovala organizácia slepých žien, ktorá mala svoje sídla vo viacerých mestách. Členky boli vychovávané a trénované ako hudobníčky či masérky a boli často vyhľadávanou zábavou bohatých pánov, kde ich pri rôznych príležitostiach obveseľovali svojim spevom a hrou na shamisen (japonský troj-strunový hudobný nástroj). V tomto spolku vládli prísne pravidlá a členky mali zakázané akokoľvek sa zapliesť do vzťahu s mužom. Porušenie tohto pravidla znamenalo okamžité vylúčenie.

Podobný osud postihol aj Ichi. Pri jednom vystúpení Goze v dome zámožnej rodiny padla do oka jednému samurajovi. Ichi nechceného nápadníka pri intímnom incidente zavraždí a je nútená zo spolku odísť. Začína jej vandrovný život a Ichi sa snaží nájsť muža, ktorý jej bol od malička ako otcom.
Ichi je ako postava v mnohom podobná svojmu slávnemu vzoru. Je to tuláčka, príležitostne sa živiaca ako muzikantka. Nepohrdne ani hazardom a vďaka svojmu citlivému sluchu a schopnosti vysledovať pohyb herných kociek občas ošklbe gamblerov v miestnej herni. Je to však omnoho mĺkvejšia postava, úzkostlivo si držiaca odstup, ukrývajúca v sebe nenávisť a nedôveru voči všetkému a všetkým. Naviac má ako žena často krát problémy s potulnými idividuami, ktoré v jej krásnej nevinnej tvári vidia ľahkú obeť pre svoje temné túžby. Beda však tomu, kto sa dostane na dosah jej meča, ktorý Ichi vždy pri sebe nosí ako nenápadnú tulácku paličku.

 
Film paralelne rozpráva príbeh dvoch postáv. Ichi na svojich potulkách stretáva dobrosrdečného samuraja Fujiharu (Takao Osawa), ktorý sa snaží pomôcť slepej žene, ktorá vymáha peniaze za svoje služby od potulných grázlov. Fujihara sa síce hrdo postaví na jej obranu, no koli jeho komplexu ktorý je v príbehu opísaný neskor, nedokáže ani vytiahnuť z pošvy meč. Ichi je však na blízku a špinavú prácu vykoná sama, pár bleskovými pohybmi svojho meča. Vďaka Fujiharovej neschopnosti film ponúka par úsmevných situácii. Dedinku, kde sa dej odohráva sužuje skupina banditov a vodca miestneho klanu, v domienke, že skupinku grázlov zlikvidoval Fujihara, mu ponúkne prácu. Fujihara lákavej finančnej odmene neodolá a aj s vedomím že zásluha mu nepatrí, prácu prijme.

Ichi a Fujiharu spájajú resty, ktoré obaja majú s minulosťou. Časom sa trochu zblížia a pomocou niekoľkých flashbackov sa dozvedáme čo to o ich minulosti. Podobne ako mnoho moderných samurajských snímkov (trilógia o chudobných samurajoch od Yoji Yamadu, When The Last Sword is Drawn, ale aj Kitanov Zatoichi), má tento film silný melodramatický prvok. Postavy sa potrebujú vyrovnať so svojou minulosťou a podarí sa im to iba vtedy, ak nájdu spriaznenú dušu, ktorej môžu dôverovať na toľko, aby sa jej mohli zdôveriť. Môžeme povedať, že melodramatický prvok charakterizuje moderný samurajský film. Ikeď v tomto prípade nieje použitý na vylíčenie rozdielov v spoločenských vrstvách (Yamadove filmy), či ako prostriedok na umocnenie doležitého historického okamihu (When The Last Sword is Drawn), ale je veľmi funkčným doplnkom klasickej žánrovky.
Tento film je potom predovšetkým čistou žánrovkov, ktorá svojou zápletkou príjemne pripomína filmy z pôvodnej série. Nevinný v núdzi, banditi okupujúci dedinu na čele s démonickým vodcom, ktorého tvár špatí nepekná jazva (Shido Nakamura) a slušné množstvo štýlovej akcie. Aj po akčnej stránke si film drží serióznosť. Akcia je natočená veľmi vkusne v duchu klasických chambara snímkov, doplnená o decentné množstvo cgi krvi. Neskĺzava tak k béčkoidným rúbaniciam, ktorých v posledných rokoch v japonsku vzniklo neúrekom.
Ichi je pomerne jasne prepojený na podvodnú filmovú sériu Zatoichi. Mladá Ichi je prenechaná do opatery spolku Goze starším mužom – slepcom, ktorého meno sa síce nedozvedáme, no vizážov i pohybom nápadito pripomína starého známeho Zatoichicho. Bezmenný muž sa z času na čas za Ichi vracia a zasvetuje ju do techniky boja so známym stick-sword. Koniec koncov aj meno hlavnej hrdinky je akousi zdrobneninou Zatoichiho. Či boli v rodinnom zväzku sa nedozvedáme, no to je dobre. Tvorci nám nechali priestor pre špekulácie a možno si otvorili zadné dvierka pre ďalšie rozvinutie tejto filmovej série.

Tento prerod Zatoichiho na ženskú postavu sa naozaj podaril a je tak plnohodnotným pokračovaním série.

Trailer: