22 mája, 2010

SUSPECT X







Původní název:
Yôgisha X no kenshin (2008)
Režie:
Hiroshi Nishitani
Země:
Japonsko
Obsazení:
Masaharu Fukuyama, Kô Shibasaki, Shin'ichi Tsutsumi, Kazuki Kitamura, Yasuko Matsuyuki, Dankan, Keishi Nagatsuka, Miho Kanazawa, Ikkei Watanabe, Hiroshi Shinagawa, Miki Maya

CSFD / IMDB



Poznámka k seriálu
Film vychází z postav dorama "Galileo". Jde o japonský hraný seriál o geniálním profesoru fyziky, Yukawa Manabu, přezdívaném Galileo, který pomáhá mladé policistce, Utsumi Kaoru, řešit záhadné zločiny. Jednotlivé díly mají zpravidla stejné schéma - na počátku zemře člověk způsobem, který není schopna policie vyřešit, případně ani posoudit, zda šlo o nehodu či vraždu. Utsumi proto požádá o pomoc profesora, který vždycky uspokojivě záhadu objasní.

Seriál je postaven na interakci protikladných povah hlavních postav a především propracovaných případech zdánlivě záhadných zločinů, které jsou pomocí vědeckých poznatků vyřešeny. Profesor Yukawa je výstřední génius, zajímající se jen o vědu a zločiny ho fascinují pouze jako hádanky, které je třeba vyluštit. Utsumi Kaoru je jeho opakem, je to policistka se silným smyslem pro spravedlnost, normální a realistická, byť trochu naivní postava (patří jí role chytřejšího watsona).

K filmu
Celovečerní snímek navazuje na tyto charaktery a jejich společné vyšetřování zločinů. Začátek v krátkosti představí Yukawu a Utsumi přesně v těch rozměrech, jak jsou známé ze seriálu (viz výše nebo zkráceně na začátku traileru). Teprve pak přijde na řadu vražda. Zločin je to prostý a divák zná i vraha. Problémem se tu stává usvědčení viníka, protože se zdá, že má dokonalé alibi. Policie a hlavně pomáhající Yukawa se zaměří na učitele matematiky Ishigamiho, souseda podezřelé. Vypadá to, že Ishigami pomohl své sousedce zajistit alibi. Jenže jak? A hlavně - proč?


Suspect X zpočátku nevypadá jako výjimka v žánru detektivních příběhů. Typická detektivka má obvykle postavu neobyčejného detektiva, excentrického řešitele záhad. A tím Yukava nepochybně je, takže potud film naplňuje tradice detektivních příběhů. Díky celovečerní stopáži (128 minut) si ale snímek nevystačí s prostým luštěním záhady. Film opouští formu čistě vědecké detektivky a koncentruje se také na jednotlivé protagonisty příběhu. Do popředí vystupuje přátelství Yukawy a Ishigamiho, dvou respektujících se osobností a bývalých kolegů.

Onen vztah se postupem (filmového) času mění v souboj géniů, jež připomíná dva šachové velmistry sedících nad šachovnicí, dumajících nad tahy a napjatě čekajících na soupeřovu chybu. Ishigami odehrál svůj tah, když zabezpečil vrahovi alibi. Teď je na Yukawovi, aby tuto taktiku dešifroval vymyslel něco, čím by svého přítele a zároveň protivníka porazil.

Vlevo Ishigami, vpravo Yukawa

Klasické detektivní hádanky Kdo? a Jak? jsou zde vyřešené. Divák nemůže zažít typickou katarzi, když spolu s detektivem sleduje odhalování viníka. Rozvíjení příběhu obstarávají spíše osobní vazby. Suspect X je mnohem zaměřený na interakce mezi podezřelými (a nejen mezi nimi), než by se dalo čekat od klasického detektivního thrilleru a působí v několika rovinách. Film je tak zároveň výpovědí o rodinné tragédii (okolnosti kolem motivu vraždy), melodramatem (citové pohnutky) a etickým dilematem (vztahy mezi protivníky).

Ona "nežánrovost" a vymknutí se ze škatulky něčeho tradičního má ve filmů uměřené ztvárnění. Žádný epileptický střih, jen několik flashbacků, kombinace obrazů a juxtapozice umocňují vrtevnatost děje. Suspect X se tak řadí k dílům, které se vyjadřují k více tématům, aniž by pozbylo schopnost přehledného vyprávění a přitom zůstalo komplexní.


Trailer - anglické titulky: