31 mája, 2010

Mercenaries from Hong Kong







Původní název:
Lie Mo Zhe (1983)
Země:
Hong Kong
Režie:
Wong Jing
Obsadzení:
Ti Lung, Michael Chan Wai Man, Candice Yu On On, Nat Chan Pak Cheung, Lo Lieh,Ngaai Fei, Philip Ko Fei, Wong Yu, Johnny Wang Lung Wei, Yuen Wah, Lee Hoi San

CSFD / IMDB / HKMD / HKCINE


The Expendables

Ak sa povie Shaw Brothers, každý si predstaví pestrofarebné kostýmové žánrovky, kde sa to len tak hmýri udatnými šermiarmi a kung fu majstrami. Typické nádherné (nielen)štúdiové scenérie, adekvátne ladená orchestrálna hudba plná ázijských motívov...túto formu si filmy od Shaw Brothers držali prakticky po celú dobu existencie štúdia a výnimiek je len veľmi málo (azda niekoľko  filmov, ktoré štúdio vyprodukovalo po 90-tom roku). Mercenaries from Hong Kong patrí medzi tieto výnimky a od klasickej produkcie štúdia sa odlišuje natoľko, že je až k neuvereniu, že sa jedná o film od Shaw Brothers. 
Moderné akčné snímky plné automobilových naháňačiek, strelby a explózií sú pre Hong Kong typické, no bolo to štúdio Golden Harvest, ktoré tento typ filmov preslávilo. A práve v tom sa ukrýva vtip. Je to film od Shaw Brothers a jedny z najväčších hviezd štúdia sa tu namiesto baletného šermovania preháňajú na motorkách, metajú granáty a vystrieľajú nespočetné množstvo nábojníc zo všetkých možných druhov zbraní.

Chystaný Stalloneho The Expendables je skutočne to najlepšie možné prirovnanie. Charizmatický bývalý pašerák Luo Li (Ti Lung) príjme prácu od bohatej obchodníčky He Ying (Yu On On), ktorá ho vyšle do vojnou zmietanej Kambodže, kde musí zneškodniť špičkového zabijaka Naiwena (Philiph Ko), ktorý stojí za vraždou jej otca. Teroristická skupina naviac vlastní veľmi doležité dokumenty, ktorými He Ying vydiera. Luo Li preto musí v obmedzenom čase zložiť komando špičkových žoldákov, z ktorých každý je špecialistom vo svojom obore. Luo Li má tie správne kontakty a postupne sa knemu pridajú jeho starý kamaráti, veterán z vietnamu (Chan Wai Man), bývalý boxer (Wang Lung Wei), šikovný zlodejíček (Wong Yu), expert na výbušniny (Chan Pak Cheaung) a špičkový sniper (Lo Lieh). Spolu sa vydajú na dobrodružstvo plné akcie, násilia a smrti. The Expendables.

Príbeh jednoduchší ani nemohol byť, no kvality tohto typu filmov boli vždy niekde inde. MFHK sa v mnohom podobá práve klasickým americkým béčkam. Svalnatí macho hrdinovia, drsniacka atmosféra a hromada akcie. Film predstaví všetkých členov tímu (ale aj záporákov) formov sólo exibícií, ktoré majú totálne skvelý béčkový šmrnc. Mohuntný Ti Lung (v takej forme a objeme ho inde neuvidíte) posiluje s činkami, Wong Lung Wei pomocou K.O vyhrá zápas v boxerskom zápase, Lo Lieh na niekoľko sto metrov odstrelí jednou ranou unikajúceho neprateľa, Lee Hoi San zákerne predstiera smrť aby svojej nič netušiacej obeti v zápätí vpálil guľku do brucha....a ja popri burácajúcej rockovej muzike neveriacky pozerám, ako skvelo to v tejto polohe mojim obľubencom od Shaw Brothers pristane. Táto atmosféra sa nesie celým filmom a aj jednoduchý príbeh pomocou pár klasických žánrových twistov dobre funguje. Ako som spomínal, podobne ladená je aj akcia a až na niekoľko klasickejších kung fu súbojov sa hlavne strieľa, nechýbaj parádna automobilová naháňačka, mohutné explózie a to všetko okorenené hutným množstvom brutality a krvi. O tom by vám mohol porozprávať zabijak Naiwen, ktorý sa dostane do veľmi intímneho kontaktu s roztočenou vŕtačkou. Prevedenie niektorých scén síce nieje dokonalé (vypomáhanie strihom pri kaskadérskych kúskoch), no ide hlavne o fajnovú béćkovú atmosféru a fakt, že si shawbrosáci pre nich dosti netradičné úlohy ozaj užívajú (predovšetkým Ti Lung je ako macho bijec dokonalý), tomu dodáva ozajstné čaro.

Wong Jing je režisér, ktorý je známy svojimi komediálne ladenými snímkami (častá spolupráca so Stephenom Chow) a aj v MFHK je humor prítomný. Práve však niektoré príliš uletené komediálne scény, ktoré niesu nijak ukotvené v deji, pôsobia ako päsť na oko. Vôbec celá prvá tretina filmu je až príliš cheesy. A to príliš s drsniackou atmosférou za sprievodu burácajúceho rockového soundracku nejde dohromady. Je to dané aj prítomnosťou vyložene komediálnych typov hercov ako Wong Yu a Chan Pak Cheaung. Pokiaľ postava ješitného mladého Wonga Yu a jejho konfrontácie s večne zamračeným Wang Lungom fungujú ako vítané osvieženie, tak namiesto vyšklebeného Chan Paka, ktorý akoby si sem odskočil z nejakej bláznivej komédie, by som si vo filme vyložene prial vidieť iného herca. Ako som už však spomenul, týka sa to len úvodnej tretiny a zvyšok filmu si už drží v rámci žánru serióznosť.

Niektorí ľudia budú možno frflať, že akčňáky od Golden Harvestu s hviezdami ako Sammo, Jackie či Biao (napr. veľmi podobne ladený Eastern Condors), sú kvalitatívne oveľa lepšie a majú pravdu. Mercenaries From Hong Kong majú však svoje unikátne čaro a priaznivci akčných béčok si ho určite, podobne ako ja, skvelo užijú.

Trailer: