12 mája, 2010

Hunter in the Dark







Původní název:
Yami no karyudo (1979)
Země:
Japonsko
Režie:
Hideo Gosha
Obsadzení:
Tatsuya Nakadai, Yoshio Harada, Kayo Matsuo, Kôji Yakusho, Isao Natsuyagi, Sonny Chiba, Eijirô Tôn, Tetsuro Tamba

CSFD / IMDB


Je rok 1784 a Japonsko je v dobách najväčšej temnoty. V šogunáte panuje korupcia a chápadlá yakuzy siahajú až k tým najvyšším hodnostárom. Bohatý štátnici likvidujú slabšie klany, bossovia bojujú o nadvládu v podsvetí a v tieňoch prebývajú nájomný zabijaci - roninovia, ktorý v tejto dobe naozaj nemajú núdzu o prácu. Hunter in the Dark je filmom v ktorom sú všetky postavy pohltené temnou dobou v ktorej sa nachádzajú. Ženie ich pud sebazáchovy, pomsta, túžba po moci. Rozdelenie na tých dobrých a tých zlých neexistuje. Každý vám bez váhania rozpára brucho, pokiaľ sa pripletiete tam, kde nemáte čo robiť.

 Hideo Gosha natočil temný, až noirový dobový snímok, kde príbeh vytvára prepletená mozaika charakterov, ktoré spája, ako napovedá názov, temný osud podsvetia, plného nájomných vrážd, intríg a túžby po moci. Každá z postáv, či už chtiac, alebo nechtiac je súčasťou tohto sveta . Jemne načrtnutá túžba po novom začiatku, ktorá sa ukrýva hlboko vo vnútri niektorých postáv (motív divokých husí, ktoré sa objavujú v  ich myšlienkach, ale aj ako výzdoba obydlia), je však sledom udalostí rýchlo potlačená do ústrania a v konečnom dosledku len umocňuje bezvýchodiskovú situáciu a udalosti smerujúci k neodvratnému konci.

 Ikeď postavy spája prostredie v ktorom sa nachádzajú (a tým aj prevažne negatívne vlastnosti) ich charaktery sú v skutku roznorodé. Film je hereckým koncertom, spájajúci jedny z najväčších hviezd japonského filmu. Gomyo (Tatsuya Nakadai) - elegantný a veľmi lišiacky boss, ktorý sa dokáže dostať z každej situácie, diabolský Shimoguni (Sonny Chiba) – vysokopostavený samuraj, ktorý na svojej ceste za mocou nemilosrdne likviduje aj vlastných ľudí, nemilosrdná zabijáčka Oren (Kayo Matsuo) – túžiaca po pomste, ktorá tak ako obľúbené nože používa aj svoju krásu, či Tanigava (Yoshio Harada) – tichý no smrteľný jednooký ronin, ktorý stratil pamäť a snaží sa nájsť svoju minulosť. Tieto, a mnohé ďalšie skvelé postavy a herci vytvárajú spletitý príbeh.

 Atmosfére a pomalému tempu podlieha aj obrazová a zvuková stránka. Film sa odohráva prevažne v noci, obrazu vládnu tiene a kamera sníma často detailné zábery na tváre hercov v ktorých sa neustále odrážajú myšlienky ako zloba, beznádej, strach, či zákernosť. O nenápadný, no veľmi silný hudobný podmaz sa postaral dvorný skladateľ Akira Kurosavu – Masaru Sato. 

 Striedma, no veľmi intenzívna a drsná akcia sa taktiež silno podpísala na atmosfére filmu. Hideo Gosha je nenadarmo označovaný za japonského Peckinpaha. Nieje núdza o useknuté končatiny, litre krvi a veľmi realistické súboje, kde sa mimo všetkých druhov katán používajú aj nože, či vrhacie dýky. Akčné scény niesú len povinnými stretnutiami nepriateľských zabijakov, ale sú veľmi funkčne zakomponované do deja. Tanigava, potom ako pri plnení zákazky v štýlovej scéne zmasakrovje početnú prevahu nepriateľov je v zápätí nútený brániť sa bez zbrane, keď ho zabijáčka Oren prepadne vo chvíli keď si unavený dáva kúpeľ. Lahodka.

 Hunter in the Dark je nielen fantastický reprezentant samurajského, či yakuzáckeho žánru. Je to masterpiece japonskej kinematografie, excelujúci po každej stránke. Je tak výnimočný, že si ho dovolím odporučiť nielen ľuďom znalým japonského filmu, ale filmovým fanúškom obecne.

Trailer: