07 decembra, 2008

YUEH HUA


岳华
Leung Hok Hwa
Ngow Wah
Yao Hua
Yo Hua
Elliot Yue
Nar: 14.11.1942

Yueh Hua je další z hongkongských herců, který je doma považován za významného a slavného herce, ale do povědomí evropského diváka se víc nezapsal. Jeho výrazná tvář a charakteristické pojetí postav, dramatický rozsah a univerzálnost ho řadí mezi nejzajímavější herce martial arts filmů. Svým projevem připomíná Lo Lieha nebo Ku Fenga, vždycky exceloval spíš v záporných rolích, ale stejně jako Lo Lieh se proslavil kladnými postavami



.
Jeho rodina pocházela z Kantonu, ale Yueh se narodil v Šanghaji. To, že ve slavném wuxia Come Drink with Me zpíval, není náhoda. Yueh Hua nezačínal jako herec, ale jako zpěvák, instrumentalista, ale studoval i herectví na Hudební akademii v Šanghaji
.
Ve dvaceti letech přesídlil do Mekky filmu, Hong Kongu a začal si postupně budovat kariéru jako herec vedlejších rolí pro studio Shaw Brothers. Byl jedním z členů Southern Drama Group, kde získával zkušenosti.


Oproti jiným hercům, kteří se k filmu dostali přes bojová umění, Yueh Hua byl skutečným všestranným hereckým typem. Věnoval se tanci, zpěvu, několika druhům sportu, mezi kterými si oblíbil hlavně baseball a mimo jiné i bojovým uměním, ovšem spíš okrajově.


Na hlavní role si musel nějakou dobu počkat. Nebyl náhle objevenou hvězdou a na jeho debut THE WARLORD AND THE ACTRESS z roku 1964 se určitě nevzpomíná jako na velký vstup do filmové branže. Hlavní roli získal Yueh v roce 1966, ovšem nikdo by ho v ní nepoznal. Tradiční maska Sun Wu Kunga, opičího krále změnila k nepoznání hodně herců.


MONKEY GOES WEST režiséra Ho Menga Hua je jednou z mnoha adaptací slavného námětu a příliš se neproslavila. Ovšem Yueh Hua dokázal, že umí utáhnout film. Pro herce, který neabsolvoval náročný výcvik pekingské opery bylo zvládnutí opičího krále určitě nejen skvělou zkušeností, ale i důkazem jeho kvalit. O Yueha začal být zájem.


Ve stejném roce dostal obrovskou příležitost ve výše zmíněném COME DRINK WITH ME, klasickém wuxia spektáklu režiséra Kinga Hu. Po boku Cheng Pei Pei, Zlaté vlaštovky ztvárnil Yueh Hua mistra Opilou kočku. Jeho zpívající mistr, který bojuje proti zlu svérázným způsobem a díky vzácné bambusové holi vládne velkou bojovou silou, vynesl Yueha na výsluní. Pro nás je Come Drink hodně čínskou záležitostí, která se nelíbí tolik jako jiná, výraznější swordplay, ale Čína si tento film velmi oblíbila a čínská kritika řadí tento snímek mezi nejvýznamnější wuxia všech dob.


Yueh se stal velkou wuxia tváří. Byl kostýmní typ a divákům se nesmírně líbil. I když nikdy nedosáhl takových úspěchů jako jiné hvězdy 60.-90.let, režiséři ho hojně obsazovali.
Vedle Jimmyho Wanga Yu a Lo Lieha si zahrál v THE SWORD AND THE LUTE (1967), ale nechtěl se nechat zařadit jen do oblasti kostýmních filmů. Ještě v roce 1967 využil svůj hudební talent v muzikálu HONG KONG NOCTURNE. O rok později se představil i v moderním dramatu MIST OVER DREAM LAKE, ale swordplay si ho našlo a nepustilo z drápů. Od roku 1968 si Yueh v ničem jiném, než wuxia nezahrál a až do roku 1972 natočil dvacet wuxia snímků.


Stejně jako Lo Lieh se nesoustředil na spolupráci s jedním režisérem, jen svému studiu zůstával věrný a neporušoval smlouvy. Lo Wei ho obsadil do hlavní role filmů DEATH VALLEY (1968), BLACK BUTTERFLY (1968), RAW COURAGE (1969), DRAGON SWAMP (1969) a BROTHERS FIVE (1970), Ho Meng Hua mu dal příležitost v LADY OF STEEL (1970), THE LONG CHASE (1971), Chang Cheh ho obsadil do THE WATER MARGIN (1972) a THE IRON BODYGUARD (1973), Ching Gong mu svěřil hlavní roli v THE TWELVE GOLD MEDALLIONS (1970) a PURSUIT (1972)
.
Yueh se nebál ani poměrně odvážných rolí ve filmech Adult kategorie. Ve filmu INTIMATE CONFESSIONS OF A CHINESE COURTESAN (1972) konečně narazil na svého osudového režiséra Chor Yuana. Do trochu pohádkového, snového světa Chor Yuana se dokonale hodil. Yueh Hua věnoval svému srdečnímu režisérovi celý konec 70.let, objevoval se prakticky ve všech jeho filmech a rozhodně nezapadl.


I Chor Yuan se hledal. Točil všechno, od komedií, přes lehce erotické snímky, po dramata, ale v 80. letech spojil svou tvorbu s knihami slavného spisovatele Gu Longa. Kostýmní kulisová wuxia prorazila a proslavila jak režiséra, tak celou jeho hereckou stáj. Zatímco Chang Cheh opouštěl vrcholnou pozici nejlepšího režiséra, Chor Yuan expandoval
.
SENTIMENTAL SWORDSMAN (1977) byl přelomovým snímkem, který předurčil Yuehovu další dráhu. Role komplikovaných padouchů, vládnoucích mečem, intelektem a zrádnou lstivostí mu šly skutečně od ruky a Chor Yuan mu dokázal napasovat charaktery na tělo. Krásného padoucha si zahrál v CLANS OF INTRIQUE (1977) nebo v RETURN OF THE SENTIMENTAL SWORDSMAN (1981).



Na konci 80.let Yueh Hua pracoval na Taiwanu, kde natočil více, než dvacet filmů. V 90.letech jeho hvězda začínala postupně hasnout, to už se ale Yueh pomalu stěhoval se svou ženou , neméně slavnou herečkou Tien Ni do Kanady, kde žije dodnes.
Naposledy si zahrál ve filmu THREE KINGDOMS - RESURRECTION OF THE DRAGON (2008), po boku Andyho Lau a Sammo Hunga.
Yueh Hua zůstává stále jednou z největších hvězd klasického wuxia, která rozhodně jen tak nezmizí z povědomí nadšenců, pátrajících ve filmových archivech. A pro své věrné fanynky zůstane ještě dlouho zdrojem blažených povzdechů…