03 decembra, 2008

Shaolin Prince







Původní název:
Shaolin Chuan Ren (1982)
Země:
Hong Kong
Režie:
Tong Gaai
Obsadzení:
Ti Lung, Derek Yee Tung, Jason Pai Piao, Alan Chan Kwok Kuen,Ku Feng,Ma Chao,Lam Fai Wong,Lee Hoi San

CSFD / IMDB / HKMD / HKCINE


Shaolin Prince začíná stejně jako mnoho jiných kung fu nebo wuxia filmů. Císař musí ochránit své dva syny, jadeitovou pečeť a kouzelný meč. Vlády nad jeho zemí se totiž chce zmocnit tyran, devátý lord. Proto je vladař nucen vyslat své věrné služebníky s dětmi pryč, aby oba chlapce zachránil. Pohůnci devátého lorda jsou vysláni, aby prince zabili, a lord už se vidí vládcem.

Ale věrní služebníci oba chlapce zachrání. Jeden, Wang Zitai (Derek Yee Tung)se stane adoptivním synem prvního ministra Wanga (Ku Feng) a vyrůstá v bavlnce. Druhý…
Raněný strážce donese staršího prince do chrámu Šaolin, kde dříve pobýval jako žák. Jako na potvoru ale nezaklepe na ty pravé dveře. Narazí na opuštěný přístavek chrámu, kde si svůj trest za neposlušnost odpykávají tři svérázní a hodně divní mistři Wu Zhi (Vědět), Wu Ming (Rozumět) a Wu Ling (Chránit). Zmatený divák teprve teď pochopí, že film plný slavných jmen a dvou velkých hrdinů klasického wuxia, Ti Lunga a Dereka Yee je komedie.

Korunní princ Dao Xing vyrůstá pod velice povedenou ochranou tří bláznivých mnichů-vyvrhelů a učí se velmi netradiční kung fu.

Oproti svému mladšímu bratru, který vzdělanou kultivovaností jen srší a s mečem vypadá více, než elegantně je roztomilý šaolinský princ mlácen, pohlavkován a užívá si veselé doby svého dospívání.
Kromě toho, že musí prakticky neustále čelit poťouchlým mistrům, školí ho i nenávistný a podlý bratr Dao Kong (Lee Hoi San), kterého ale šikovný mladík (no…Ti Lung už tu zrovna mladíčkem není…)vždy hravě porazí.

Princ Wang Zitai se učí používat zázračný meč, ale jeho prozíravý skorootec mu vysvětlí, že sám proti padoušskému lordu nic nezmůže. Musí najít svého bratra a pro radu by mohl třeba…do Šaolinu například. Ovšem Zitai se nejprve ocitne v domě, kde jeho starší bratr dost neúčinně bojuje s upíry a strašidly.

Zitai a jeho kouzelný meč vytáhnou bratra z bryndy a oba sourozenci se konečně mohou shodou šťastných okolností setkat. Čeká je ovšem nelehký úkol. Musí porazit nejen všivé šaolinské mnichy, ale i démonické pomocníky jeho lordstva
a nakonec lordstvo samotné. Osud je dokonce na chvíli postaví i proti sobě…
Shaolin Prince je svižná, příjemná kung fu komedie, která udělá radost hlavně milovníkům té nejklasičtější klasiky.
Oba veliké idoly dámských srdcí už nebyly při natáčení zrovna švarnými adolescenty, Ti Lungovy vrásky nešly zamaskovat a Derek Yee se začínal zakulacovat, ale oba si v parodii na své minulé role zahráli s velikou chutí, která čiší z každého záběru. Derek Yee podmanivě hleděl zpod obočí a Ti Lung rozhazoval úsměvy, oba se vyřádili v lehce plynoucích a značně nadsazených choreografiích a zjevně se prostě jen bavili.

Tong Gaai jako režisér přesvědčil už třeba ve filmu Opium and the Kung Fu Master. Jeho režie má své kvality a choreografie, které jsou jeho doménou, mají perfektní styl.Tentokrát vsadil na hodně jemnou, nevtíravou komiku, u které se člověk nezalamuje smíchy, ale užije si od začátku do konce.

Parodie shazující klasické wuxia je skvělá hlavně díky hlavním protagonistům, kteří se trefují sami do sebe a do stylizovaných typů, které vytvářeli celou kariéru. Jejich pojetí je hra zkušených profesionálů, bez nároku na větší úspěch nebo na cenu Zlatého koně. Pár klasiků žánru se sešlo v nenáročném filmu na motivy dramat Changa Cheh nebo Chor Yuena a své blbnutí převedlo na filmové plátno.
Takže vynášet jakoukoli kritiku tváří v tvář neuvěřitelnému souboji s padouchovou vykoumanou židlí je zhola nemožné.

Shaolin Prince si člověk musí užít stejně jako všichni ti pánové, kteří se natáčení osobně zúčastnili. A když divák přistoupí na jejich hravost, zařadí Prince mezi své nejoblíbenější komediální kousky Hong Kongu.
Trailer: