13 novembra, 2008

The Stranger and the Gunfighter







Původní název:
Là dove non batte il sole (1974)
Země:
Taliansko, Hong Kong
Režie:
Antonio Margheritti
Obsadzení:
Lo Lieh, Lee Van Cleef, Patty Shepard, Erika Blanc, Femi Benussi, Karen Yip, Chan Sen, Yen Shi Kwan

CSFD / IMDB / HKCINE / HKMD



V roku 1974 vznikol velmi zaujímavý projekt. Taliansky Harbour a Hong Kongský Shaw Brothers spojili svoje sily aby priniesli netradičný film, ktorý v sebe spája spaghetti western a kung fu. Taliani posadili na režisérsku stoličku mesiara Antonia Margheritti a do úlohy antihrdinského kovboja obsadili slávneho Lee Van Cleefa (Pre pár dolárov naviac, Dobrý zlý a škaredý). Run Run Shaw poslal z Hong Kongu jednu zo svojich najväčších hviezd Lo Lieha (Executioners from shaolin, Clan of the White Lotus, King Boxer).
    Nebolo to prvý ani posledný krát, čo sa na divokom západe stretli hviezdy zo západu a východu. V roku 1971 si to rozdal Toshiro Mifune s Charlesom Bronsonom a Alainom Delonom (Red Sun) a o pár desiatok rokov na divoký západ prišiel Jackie Chan, aby nakopal zadky bande indiánov (Vtedy na východe).

    The Stranger and the Gunfighter je však z týchto troch prípadov zrejme najjedinečnejší. Zajedno sa na ňom podieľalo slávne ázijské štúdio a za druhé, Lo Lieh nieje mezinárodnou hviezdou tak ako to je v prípade Chana a Mifuneho. Je hviezdou zo Shaw Brothers a kto toto štúdio nepozná, nepozná ani Lo Lieha. Práve preto je to skutočná raritka, ktorú si užijú najviac tí, ktorí Lo Lieha poznajú.
    Čínskemu obchodníkovi Wangovi sa na západe naozaj darí a na akciách železníc už zarobil hotový majland. Práve preto sa stane cieľom zlodeja Dakotu (Lee Van Cleef), ktorý má v úmysle vylúpiť Wangov sejf. Na otvorenie sejfu je nútený použiť dynamit no nešťastnou náhodou pri tom zabije aj Wanga. Nešťastie je o to väčšie, že že v sejfe nájde iba pár bezcenných fotografií s nahotinkami. Čínsky vojvoda, ktorý do Wanga investoval peniaze je rozzúrený a pošle Wangovho synovca Ho Chiena (Lo Lieh) na západ, aby mu investované peniaze priniesol späť. Tam sa Ho Chien spojí s Dakotom a spolu sa pustia do hľadania ukrytého bohatstva. Prekvapenie ich čaká, keď zistia, že prefíkaný Wong ukril lokáciu pokladu v tetovaniach na zadkoch jeho štyroch mileniek. Hor sa na lov ženských zadkov!
    Ikeď je The Stranger and the Gunfighter viac ako hotcičím iným poctivým westernom, Shaw Brothers dohliadlo aby sa ich chránenec Lo Lieh mohol naplno predviesť tak, ako ho fanúšikovia poznajú z jeho Hong Kongských filmov. Pred tým, ako sa Ho Chien vydá na západ, stihne ešte zachrániť svoju sestru a vymláti polovicu armády rozhnevaného vojvodcu. Nutno povedať, že Ho Chien vo filme nemá dôstojného súpera a či už mláti číňanov, alebo neskôr mexikánskych zabijakov, niet pochýb o tom, kto po súboji zostane stáť na vlastných nohách. Choreografia zodpovedá shawbrosáckemu štandartu a pri súbojoch sa hodňe používajú aj laná, čo nieje na škodu, pretože premety metajúci Lo Lieh tak medzi kovbojmi vyzerá skutočne neporaziteľne :). Ako pravý číňan, počas celého filmu do rúk nevezme strelnú zbraň a všetkych uzemňuje krásne, pomocou svojho kung-fu.

    Na strieľanie sú tu ovšem iný odborníci. Už postarší Lee Van Cleef má charizmu takmer ako pod taktovkou Leoneho a mexikáncov likviduje nielen koltami, ale aj obrovským rotačákom. O nič horšie však na tom nieje ani jeho hlavný oponent. Ten si zo sebou vozí pojazdný kostol a pri zabíjaní svojich ovečiek recituje z biblie.
    Na vrch všetkého je tento film klasická buddy komédia a podarená, pikantná zápletka ponúka haldu zábavných momentov. Naviac, Dakota je američan a Ho Chien je čínan, takže môžete očakávať aj typické fórky založené no rozdielnosti dvoch kultúr. Duo je to podarené a ikeď sa občas trochu zdá, že Lo Lieh nieje celkom vo svojej koži (holt, dovtedy bol zvyknutý na niečo úplne iného), svoju úlohu si určite užil. Bodaj by aj nie. Poviem vám, aj playboy Donnie Yen musí Liehovi túto úlohu do teraz závidieť. Veď ktorý aziat mal možnosť preskúmať pozadie toľkých krások zo západu v jednom filme ? Určite žiadny. Jednej slečne venoval na zadok dokonca aj svoj autogram :).
    The Stranger and the Gunfighter je dosť raritný a neznámy film a netrúfam si povedať, či je viac známy v okruhu fanúškov westernu, alebo kung-fu filmov. Pravda však je, že najatraktívnejší je tento film pre nás – HK fans. A ak máte radi aj westerny, je to pre vás len veľké plus.

    Trailer: