07 októbra, 2008

WONG YU

Wong Yu
汪志权
汪禹
Wang Yu
Wong Chi Kuen
Young Wong Yu
Wong Yue
Yung Wong Yu

Bojovník s duchy

odkaz na filmografii

Na začátku května tohoto roku zemřel jeden ze známých herců studia Shaw Brothers Wong Yu a určitě je vhodné ho zmínit, protože SPIRITUAL BOXER by měl zůstat nesmrtelný.
Wong Yu se narodil v Kantonu v roce 1955 a jeho tvář už navždycky zůstane spojená se SB studiem, které se mu stalo zázemím na celý život. Wong Yu si zahrál v 63 filmech a je považován za prvního skutečného kung fu komika, protože Jackie Chan přišel o něco později.

Ovšem osud míchá karty každému jinak, takže zatímco se Jackie Chan proslavil po celém světě, Wong Yu zůstal uznávaný jen doma a mimo asijský kontinent je jeho jméno známé jen úzkému okruhu lidí.
V 70. letech se Wong Yu objevil v několika filmech, ze kterých si ho ale málokdo bude pamatovat. Filmy jako BLOODY FISTS, GOLDEN LOTUS nebo THIRTEEN

nezazářily a zdálo se, že talent mladého herce zůstane nevyužitý. Naštěstí v tu dobu začal pro Shaw Brothers vytvářet kasovní trháky legendární Lau Kar Leung, který měl neobyčejný čich na hledání talentů. A Wong Yu získal hned hlavní roli ve filmu SPIRITUAL BOXER.

Zrodila se komediální hvězda. O čtyři roky později Lau Kar Leung navázal filmem THE SHADOW BOXING

který je ještě lepší, jenže to už byla na světě i silná konkurence, která v pomyslném závodu o krále kung fu komedií zvítězila, protože měla v rukávu Jackieho Chana.
Wong Yu zůstal dlouhou dobu věrný klanu Lau a s bratry natočil několik skvělých snímků, jako např. CHALLENGE OF THE MASTERS nebo 36.KOMNATA SHAOLINU.

Na začátku 80. let Wong dominoval akčním komediím různé úrovně a zdálo se, že má opravdu skvěle našlápnuto.


jenže 2.července 1983 jeho život prudce změnila tragická autonehoda, při které přišel o život jiný slavný herec této éry, Alexader Fu Sheng. I když Wong Yu po této události točil dál a rozhodně ne méně, všeobecně se vědělo, že začíná mít potíže s alkoholem a drogami.V devadesátých letech se naskytlo několik příležitostí, například nevelká role ve filmu ROUGE,ale Wong se stejně nevyhnul pádu do skutečně neklasifikovatelných béček typu PEACH SEX NOXIOUS STAR. Své potíže s drogovou závislostí sice překonal a svou snahu zaměřil na oblast prevence drogové závislosti mladistvých, ale přesto zemřel příliš brzy, na jaře 2008 ve svých 53 letech.