07 októbra, 2008

FU SHENG


Alexander Fu Sheng
傅声
傅聲
Chang Fu Sheng
Cheung Fu Sheng
Cheung Fu Sing
Foo Sing
Fù Shēng
Fu Sheng
Fu4 Sheng1

Ztracená kometa


odkaz na filmografii


Alexandr Fu Sheng se stal symbolem hledání hongkongských tvůrců mezi mladými, neznámými herci v sedmdesátých letech. Po smrti Bruce Lee potřebovali obsadit jeho trůn a nahradit kultovního herce novou ikonou. Díky téhle honičce za pokladem se na stříbrné plátno dostalo množství nových tváří a studia na tom určitě vydělala. Fu Sheng se dostal na vrchol pomyslné vlny a mohl zazářit, ale jen velice krátce. Zemřel příliš brzy, než aby stačil ukázat všechny své kvality a možnosti.

Alexandr Fu Sheng se narodil v Hong Kongu 20. 10. 1954 a rozhodně si nemohl stěžovat na nuzné poměry v rodině. Otec byl bohatý obchodník a Alexandr si mohl dovolit odjet s rodiči na Havaj, kde se začal věnovat karate a judu. Byl typickým představitelem zlaté mládeže. Synek z bohaté rodiny se rád rval a lákala ho ulice, kde mohl zchladit svůj temperament. Škola ho nebavila. Bavil ho adrenalin.

V 70. letech se víceméně logicky dostal k filmu. Měl všechny předpoklady hvězdy, byl hezký, vypadal jako rebel, uměl kopat a co víc, v mnoha filmech dokázal, že má i herecký talent. Režisér Chang Cheh šel najisto.

Obsadil mladého herce do svého filmu MAN OF IRON (1972) s Chen Kuan Taiem v hlavní roli. Alexandr se ve filmu sotva mihnul, ale byla to první spolupráce s jeho osudovým režisérem. POLICE FORCE z roku 1973 už byl jeho skutečným debutem v hlavní roli. (Jen pro trochu zasvěcené musím dodat, že Man of Iron jsem viděla snad dvacetkrát a Fu Shenga našla až po patnácté. Je to ten mladík, který doběhne k Chenovi s kolem a řekne mu, že kdosi přepadl jeho dům.pozn.šílence) Režisér Chang Cheh potom natočil s Alexanderem dalších 23 filmů.

A našel mu i mistra, který ho měl naučit skutečné kung fu. Ne ledajakého mistra, ale samotného Lau Kar Leunga, který se později přiznal, že po smrti Alexandera Fu Shenga už nechtěl vyučovat další žáky. Zdá se, že mladý herec byl opravdu velice dobrý.
Fu Sheng natočil s Changem na Taiwanu svou vlastní šaolinskou sérii, podobně jako Gordon Liu. SHAOLIN MARTIAL ARTS, FIVE SHAOLIN MASTERS, DISCIPLES OF SHAOLIN a SHAOLIN NEW BOXERS sice netvoří tak uzavřený celek, ale každý z nich je výborný.

Alexander se rychle učil nové bojové styly a dokázal je předvést s neuvěřitelným nasazením a sebejistotou. Celá 70.léta točil jeden film za druhým. Měl být obsazený i do hlavní role filmu SNAKE UNDER EAGLE’S SHADOW, ale tento film nakonec proslavil Jackieho Chana, protože Alexander se léčil ze zlomeniny obou nohou.

Při filmování utrpěl několik vážných zranění a na začátku 80. let ho to handicapovalo. Dlouhé léčby komplikovaných zlomenin nohou, rukou a natržených svalů ho vyřazovaly z natáčení a Alexandr trochu ztrácel. Přesto právě poklidnější 80. léta přinesla skvělé role, jak pokračování slavného THE BRAVE ARCHER, tak několik filmů pod vedením Lau Kar Leunga, jako LEGENDARY WEAPONS OF CHINA

CAT VS. RAT

nebo THE EIGHT DIAGRAM POLE FIGHTER.


7. června 1983 se Alexander Fu Sheng vracel do svého domu v Kowloonu (původně to byl dům Bruce Lee) z večeře v Clearwater Bay Golf Clubu. Porshe 911 Targa řídil jeho starší bratr. Auto v plné rychlosti narazilo čelně d betonové zdi klubu a Alexandr Fu Sheng byl převezen do nemocnice, kde vážným zraněním podlehl. Bylo mu 28 let.


O rok později byl ještě do kin uveden film WITS OF THE BRATS, na kterém se režijně podílel s Changem Cheh, ale Fu Sheng už se premiéry nezúčastnil…