07 októbra, 2008

TONY LEUNG CHIU WAI

TONY LEUNG CHIU WAI
梁朝偉
Leung Chiu Wai
Tony Leung
Liáng Cháowěi
Nar:27. 6. 1962 v Hong Kongu

Intimní aféry


odkaz na filmografii


Je známější z obou Tony Leungů a nazývaný také Krátký Tony (Dlouhý Tony je Tony Leung Ka-Fai) a v poslední době jeho hvězda strmě stoupá nejen v Číně, ale i na mezinárodním nebi. Snad za to může role charismatického mistra Zlomeného meče ve filmu Zhang Yimoua HRDINA (HERO)




který Leunga představil nečínskému publiku.
Čínský Clark Gable se narodil do neradostných rodinných poměrů. Jeho rodina pocházela z provincie Quandong, ale žila v Honk Kongu. Otec, hazardní hráč a chronický gambler se s matkou neustále hádal a rodina neměla dostatek finančních prostředků.

Nakonec otec rodinu definitivně opustil a osmiletý Tony zůstal jen s matkou a sestrou. Matka se velice snažila syna udržet na studiích, ale Tony v patnácti letech školu opustil a začal se živit sám.Vystřídal nejrůznější zaměstnání, od příručího v potravinách až po obchodního zástupce v nákupním centru. Na nápad stát se hercem Leunga navedl jeho přítel, herec Stephen Chow.


Leung absolvoval herecký kurs TVB a v devatenácti letech začal hrát. Zpočátku získával malé role v televizních seriálech (YOUNG HEROES, ROYAL TRAMP, HEAVEN SWORD AND DRAGON SABRE), také uváděl pořad pro děti, ale v roce 1989 konečně získal první hereckou příležitost ve filmu režiséra Hou Hsiao-Hsiena A CITY OF SADNESS. Na začátku 90. Let začal Leung spolupracovat s režisérem Wong Kar-waiem, pod jehož taktovkou natočil šest filmů. Právě díky této spolupráci si Leung získal popularitu.
Dalším režisérem, který sedl dokonale k Leungovu typu herectví byl John Woo, který ho spolu s Jackiem Cheungem a Waisse Leem obsadil do silného dramatu BULLET IN THE HEAD (1990).Příběh o třech přátelích, kteří se ocitnou ve vietnamské válce a jejich přátelství se hrozivým způsobem obrátí v pomstu je výpovědí o šílenství lidské povahy vystavené krutým podmínkám války. Leung tu rozehrál široké spetrum svých možností.


Od bezstarostného mladíka přes romantického snílka až po zralého muže, který se přichází mstít za smrt nejlepšího přítele ze sebe pod vedením Johna Woo vydal to njlepší. A i když je celý tento snímek výjimečný a nezapomenutelný, diváka určitě nejvíc zasáhne právě Leung, zvlášť ve famózní přestřelce, na které je Woo skutečný expert.


Leung nikdy nebyl hvězdou kopacích snímků a nemá takový akční potenciál jako známé hvězdy z jeho okolí. Jeho devizou ale bylo pro HK produkci netypické civilní herectví, které má velice intimní charakter. Do akčních filmů jakoby nezapadal, ale přesto v nich naprosto exceluje. Například v INFERNAL AFFAIRS (VOLAVKA)


kde stál proti Andymu Lau Leung znovu dokázal, že jeho pojetí melodramatického akčního hrdiny má obrovskou sílu. Jeho vyšetřovatel, který je infiltrován k policii a uvízne mezi dvěma protikladnými světy čínské Triády a policie určitě přispěl k úspěchu i jinak skvělého filmu.


Možná porávě díky tomu měl vždycky Leung poměrně velké štěstí na kvalitní scénáře a dobré role (VOLAVKA, HRDINA, TOUHA OPATRNOST). Získal řadu ocenění za herectví, naposledy to byla cena pro nejlepšího herce právě za roli Mr.Yee ve filmu TOUHA, OPATRNOST.


Erotické drama plné intimních pohledů a psychologicky vypjatých scén Leungovi sedí a Touha, Opatrnost je určitě jedním z vrcholných děl jeho kariéry. jeho zatím posledním a zase skvělým počinem je RED CLIFF (2008), kde se setkal opět s Johnem Woo jako režisérem monumentálního válečného eposu s působivou atmosférou


I tady dokazuje, že je jedním z nejlepších čínských dramatických herců dnešní doby.
Leung, stejně jako Andy Lau nezůstává jen u herectví, ale zpívá a vydává nahrávky. Hovoří čínsky, mandarínsky, japonsky a anglicky, poslouchá Erica Claptona, sbírá hodinky a oblečení, rád surfuje a jeho hereckým vzorem je Robert de Niro.



OFICIÁLNÍ WEB TONY LEUNG CHIU WAI