07 októbra, 2008

WARRIORS TWO







Původní název:
Zan Xian Sheng Yu Zhao Qian Hua (1978)
Země:
Hong Kong
Režie:
Sammo Hung
Obsadzení:
Sammo Hung, Cassanova Wong, Leung Kar Yan, Dean Shek, Fung Hak, Lee Hoi San

CSFD / IMDB / HKCINE / HKMD



Sammo Hung je záruka kvality. A Sammo Hung sedmdesátých let, tedy v dobách své největší síly, to je Warriors Two. Tenhle film se stal opravdovou stálicí a dodnes se hojně prodává. Ne snad proto, že by jeho scénář nebo výprava překročila hranice hongkongského standartu, ani proto, že by herecké výkony zvlášť oslnily. Kdoví…snad proto, že se ve filmu velice pěkně popisuje Wing Chun a jeho formy nebo proto, že závěrečný souboj je skutečně báječný.




Rozhodně to nebude kvůli ději, který je pro Golden Harvest a pro Samma především typický. Úvodní titulky nám nabídnou pohled na dva bojovníky, na Leunga Kar Yana

který ve filmu představuje váženého mistra Liang Tsana a na Casanovu Wonga (Ka Sa Fa)

který bude představovat pokladníka známé Moovy banky ve Fushanu, pana Hua. Liang Tsan byl skutečná postava. Jak už to v hongkongských filmech bývá, tvůrci často zasadili do svého filmu skutečné historické osobnosti. Leung Kar Yan se tedy musel ve svých dvaceti proměnit v sedmdesátiletého uznávaného mistra.

A co víc, naučit se wing chun. Trénoval tři až šest hodin denně pod vedením mistra a skutečně se wing chun naučil. Ve filmu by si nikdo nevšiml, že Leung je začátečník. Ve všech bojových scénách vypadal přirozeně a zkušeně. Sammo Hung v tomto filmu sáhl vůbec po docela netradičních hercích. Představitel hlavní role, Casanova Wong byl pro změnu korejský mistr teakwonda. Čínsky neuměl, nanejvýš pár kantonských slov a stejně jako Leung neuměl wing chun.

I on musel čtyři měsíce trénovat a snažit se dorozumět se svými kolegy. Výsledný efekt ale stojí za to. Mistři teakwonda byli pro čínské filmaře důležití. Jejich vysoké kopy působily na plátně skvěle, byly nesmírně efektní a efektní bojové scény prodávaly filmy. Ve spojení s wing chun teakwondo Casanovy Wonga získalo ten pravý lesk.
Sammo Hung si pro sebe nechal roli, která mu padla jako ulitá a stal se prodavačem masových knedlíčků Fei Chunem , žákem mistra Tsana, který je…tlustý, dobromyslný, občas trochu nechápavý a velice silný...kdo jiný, než Sammo by mohl někoho takového zvládnout na jedničku.

To bychom měli kladné hrdiny, ke kterým můžeme počítat ještě neteř mistra Tsana Chin Feng a jeho druhého žáka.
Ovšem s padoušstvem se Sammo ve Warriors Two skutečně vytáhl. Možná je to tím, že Fung Hak On tu nehrál jen hlavní zápornou roli podlého starého bankéře Moa

ale podílel se na akční choreografii, která je nepřehlédnutelná a nesmírně kvalitní. A Fung Hak On je pro celý film naprosto nepostradatelný. Kdyby tu nehrál, Warriors by nestáli za nic. Myslím, že padouch z tohoto filmu se Fungovi skutečně moc povedl. A protože Fung hrál málokdy bez svého operního dvojčete Lee Hoi Sana, mohu vás ubezpečit, že i tady se pánové sešli. Lee je samozřejmě pohůnek hlavního padoucha a vyznačuje se kovovou kapotáží.

Pokud do něj bouchnete, kovově zazvoní a dá se jen velmi těžko přemoci. Dalším zloduchem do výčtu je Tiger Yeung Cheng Wu, který hrál jen v šesti filmech a není příliš známý, protože skončil kdesi v Jižní Koreji a ještě Yeung Wai, který je tu za fenomenálního kopiníka. Komickou figurkou je tu opět zaručený vtipálek Dean Shek Tien

bez kterého si Sammovy komedie už ani neumím představit. Jeho pavoukovité pohyby, šklebení a bradavice určitě rozesmávaly čínská kina mnoho let. To je tentýž fujtajblík, který trápil Jackieho Chana prachovkou v Drunken Mastera

ten samý, co trápil Jackieho Chana ve Snake under Eagle’s Shadow, ten samý, co ho Jackie Chan zavřel do rakve ve Fearless Hyena…prostě figurka k popukání. (Jen pro zajímavost a pro milovníky stříleček Johna Woo, Dean Shek Tien hraje jednu z hlavních rolí v Lepším zítřku 2. ( A Better Tomorrow II) A nepoznali byste ho. On je bývalý mafián, který zešílí z vraždy své dcery a ztráty celého života a on jde po boku Chow Yun Fata a Ti Lunga nakonec vystřílet doupě zla…i takové proměny jsou možné.)

Tak, to bychom měli postavy. Ty jsou důležité, protože děj je spíš podružnou záležitostí. Zlý kruťas Mo (Fung Hak On) si chce podrobit Fushan a stát se jeho starostou. Jeho plány ale vyslechne mladý pokladník Huo. Chce varovat starostu, který má být podlákem zavražděn, ale místo starosty narazí na pokřiveného tajtrlíka učitele Chiu (Dean Shek Tian). Ten je samozřejmě spřažený s padouchy a Hua udá.

Tři pohůnci ho ráno přepadnou na louce a zbijí.

Zraněného Hua zachrání tlustý prodavač knedlíků Fei Chun (Sammo) a dopraví ho k mistru Tsanovi (Leung Kar Yan), který je nejen skutečný mistr wing chun, ale také výborný lékař. Tak se chudák mistr Tsan zaplete do příběhu pokladníka, se kterým nemá nic společného. Ale padouch Mo si myslí, že mistr by mohl způsobit jeho plánům na zabití starosty a ovládnutí města velké šrámy. Je tedy třeba se mistra elegantně zbavit, pokud nevydá Hoa.

Mezitím se pokladník snaží prostřednictvím tlustého spojence varovat starostu a jeho osobní ochranku (Lau Kar Wing)

aby neodjížděl z Foshanu, protože se chystá jeho zabití. Starosta ale mávne rukou a vjede rovnou do rukou pohůnků zla. Krásná bitka ve wing chun stylu s příměsí hung gar stylu rodiny Lau je veliká lahůdka a zvlášť pasáž Lau Kara Winga proti Lee Hoi Sanovi stojí za několikeré vidění. Lau Kar si tu zahostoval jen na chvilku, ale skvěle. Bohužel ho nakonec pohůnci zabijí…

Padouch Mo nenechá zabít jen starostu a jeho bodyguarda, ale také pokladníkovu matku a neváhá vyhrožovat prostřednictvím svých pohůnků i samotnému mistru Tsangovi. Ten se ale jen tak nelekne. Pacholky zvládne levou zadní, ale zároveň se chystá vyhnat uzdraveného pokladníka ze svého domu, aby si nepřidělával potíže. Huo se chce mstít a mistr mu nechce dělat mistra, protože pomsta není podstatou kung fu…
Tady musí zasáhnout tlusťoch Fei Chun.

Veselá scénka, kdy se knedlíkový prodavač stane naoko mistrem pokladníka a radí mu, jak bojovat je úžasná. Dialogy typu: „A proč mám mít zakloněná záda?… Abys nedostal hemeroidy…“ nebo: „Budeme bojovat bez rukou?… Tomu se říká styl ‚nahoře bez‘“jsou rozkošnost sama a musí rozesmát i zavilé intelektuály.

Mistr Tsang je ale uražen a šokován svým žákem a raději převezme pokladníkovu výuku sám, než aby poslouchal další zhovadilosti.

Doba učení není založená na šílené akrobacii a neuvěřitelných kouscích, což pro Sammovu tvorbu není příliš typické. Místo toho jde mistr do hloubky, pojmenovává základní postoje ve wing chun, základní techniky rukou a nohou, mluví o principech boje, nezapomíná ani na filosofii bojového umění.

Málokdy se koncepce filmů Sammo Hunga zvrtla do této polohy a proto se mi tenhle film líbí. Část učení by se dala použít jako manuál pro začátečníky a určitě potěší každého, kdo má bojová umění rád.

Pokladník je vyučen, ale mistr už se zapletl příliš hluboko. Mo ho musí odstranit, a protože je velice zlý a velice podlý, nechá mistra Tsanga zavraždit vážně odporně v oblíbené restauraci. Třikrát hanba padouchovi!
Kung fu není sice určeno pomstě, ale tohle už je trochu moc. Pokladník přišel o práci, zbyli ho, zradili, zabili mu maminku a teď i milovaného mistra! A jde se mstít.

Mstitelé se dostanou až do domu bankéře Moa, ale popleta Sammo odstraní jiného padoucha, než měl, takže se celá msta trochu zamotá. Statečná mistrova neteř padne v boji a na parketu (vlastně na koberci)zbudou dva páry. Komický, tvořenný Sammo Hungem a Deanem Shek Tianem a ústřední (Casanova Wong a Funh Hak On). Zatímco se bavíme vtipnou choreografií komického dua (revma, rendlík na hlavě a počůrání se), padouch odhazuje masku starého bankéře a hle, v celé své mladistvé švarnosti tu stojí Fung Hak On proměněný v kudlanku nábožnou, která hodlá zavraždit nepřítele. Proti kudlance těžko bojovat a přichází krásný souboj.

Sice se kudlanka pohybuje často na drátech, aby se evokovala její démoničnost, ale i tak je Fung neuvěřitelný a choreografie brilantní. Navíc Fung nejenže vypadá a pohybuje se jako zlá kudlanka, on skutečně zlá kudlanka je a jeho padouch skoro nemá lidské rysy. Divák se těší na chvíli, kdy ho oba mstitelé společnými silami udolají a kdy konečně Fung pojde. Pak si může spolu s hlavními protagonisty konečně vydechnout.


Trailer: