07 októbra, 2008

THE SHADOW BOXING







Původní název:
Mao Shan Jiang Shi Quan (1979)
Země:
Hong Kong
Režie:
Lau Kar Leung
Obsadzení:
Wong Yu, Gordon Liu Chia Hui, Cecilia Wong Hang Sau, Lau Kar Wing, Wilson Tong Wai Shing, Lee Hoi San, Norman Chu Siu Keung, Wong Ching Ho, Shum Lo, Cheung Chok Chow

CSFD / IMDB / HKMDB / HKCINE



V době kremace člověk nemusí mít obavy, že pokud mu zemře strýček, za pár dní se objeví znovu, poněkud bledší a lačný po lidské krvi, ale do nedávné minulosti byli upíři pro vyděšené pozůstalé trochu problém. A to nejen v Evropě, kde se promenádoval rumunský Vlad Drákula, ale i ve vzdálené Číně. Zatímco tady měl chudák Van Helsing plné ruce práce, protože na upíry byl jediným dostupným odborníkem, v Číně vznikla specializovaná protiupíří služba, fungující na základě objednávky pozůstalých. Odborníci na upíry dotyčné nebožtíky pochytali, umyli, oblékli, opatřili kouzly a odvedli do jejich rodinných hrobek, kde je zabezpečili proti opětovnému návratu do světa živých.
Ti, kdo neviděli The Shadow Boxing teď možná dumají, proč do světa kopacích filmů cpu čínské upíry, ale upíří námět do světa kung fu kopaček prostě neodmyslitelně patří. Sammo Hung má na kontě třeba slavný Mr.Vampire, Tsui Hark svojí příšernou Vampire sagu a klan Lau se v upířím světě proslavil hlavně filmem The Shadow Boxing.
Takže, kdo se chce pokochat filmem plným upírů, může si ho pustit. Ale pozor. Jestli čekáte mysteriózní, romantické postavy v černých pláštích, s dlouhými tesáky, kterými sají krev z panenských hrdel, budete možná trochu zaražení. Tedy, jestli jste dosud neviděli čínského upíra. Čínský upír je totiž jen oživlé tělo, takže spíš zombie, které ovládá kdosi silnější. Čínský upír nelétá ani nechodí. Hopká…Možná proto působí komicky všechny vážné filmy o čínských upírech. Hopkající mrtvoly s pytlíky na hlavách dokážou rozveselit i toho největšího sraba.
Lau Kar Leung natočil se sovu oblíbenou partičkou svižnou komedii právě o hopkajících mrtvolách. A do hlavní role obsadil Wonga Yu, který se v roli průvodce upírů náramně osvědčil.
Wong Yu ve filmu představuje žáka mistra (Lau Kar Wing), který se věnuje bohulibé protiupíří činnosti. A je to věru žák zkušený. Většinu věcí dokáže udělat i za svého mistra, který je nenapravitelný gambler a většinu života tráví v hernách. Může si to dovolit. Naučil svého žáky skvělé vampýří kung fu a ví, že se chlapec ubrání. Pokud si ovšem vzpomene na jednotlivé prvky sestavy…
Žák připravuje upíry na dlouhou cestu mrtvých, po které je odevzdá jejich rodinám a mistr se zatím opíjí v herně. Sedm mrtvol je připravených na cestu, ale mistr nikde.
Hezká Fei, která si na hlavního hrdinu myslí, prozradí, kdeže je mistr tentokrát a žák si pro svého sifu dojde k hernímu stolu. Když se mu konečně podaří mistra odtáhnout do práce, zrovna přivezou další mrtvolu podezřelou z vampyrismu. A tady se všichni ctitelé filmu Kill Bill pobaví, protože onou mrtvolou je sám Gordon Liu a věřte, lepší mrtvolu jsem už dlouho neviděla.
Mistr a žák se vydávají na cestu mrtvých s hopkajícími upíry za zády a myslí si, že všechno dopadne dobře, jako vždy. Ostatně, touto cestou šli už tolikrát, že jsou v klidu. Jenže jedna z mrtvol se nechová tak, jak by měla. Občas hopká jinak, občas si odfoukne, občas polkne a co víc, Fei,zamilovaná dívka, která uteče za svým milým a riskuje blízkost mrtvol, vidí nebožtíka v poklidu čůrat a jíst ukradené kuře. Když se ještě divák dozví, že z věznice utekl podezřelý muž, kterého chce dostat banda padouchů, už ví, na čem je. Ale hlavní hrdina nic takového netuší.
Uprostřed cesty se jeho mistr zaplete v hráčském doupěti s jedním ze záporáků a díky zranění nemůže pokračovat v cestě. Živnost tedy předá svému žákovi a za učedníka mu přidělí krásnou Fei. Teď teprve začne ta pravá legrace, protože čím blíž je skupina cíli, tím víc mrtvola Gordon zlobí. Hlavnímu padouchovi dojde, že Gordon se přestrojil za upíra a jde jedinou bezpečnou cestou z jeho rajónu, cestou mrtvých a falešný nebožtík způsobí hromadný úprk ostatních upírů po okolí.
A tak, zatímco zoufalý žák hledá své mrtvé svěřence, falešný upír může místo útěku uskutečnit svou pomstu za křivé obvinění a nespravedlivé zatčení, kvůli kterému trpěl ve vězení. Protože umí orlí styl, doufá, že všechny své nepřátele hravě zvládne, ale není zase tak skvělý, aby si dokázal poradit bez pomoci upířího kung fu…
To je asi všechno, děj se nedá tak dokonale popsat, lepší je film vidět, protože pohled na hopkající mrtvolu, která lapí zkorumpovaného oficíra v bolševické uniformě je nepopsatelný.
Navíc, i když jde o komedii, choreografii a režijní taktovku tu měl pevně v rukou Lau Kar Leung, takže je jasné, že se tu nezapomnělo kopat a to víc, než skvěle. Vampíří styl je bomba a další choreografický bonbónek. Gordon je vynikající i jako mrtvola i jako orlí mstitel, který dokáže zatnut spáry sakra hluboko a já si potvrdila, že klan Lau svou práci dokázal odvádět naplno a v té nejvyšší kvalitě. Je jasné, proč si ho Shaw Brothers tak hýčkali.
Trailer: