16 októbra, 2008

SISTER LONG LEGS







Původní název:
Chang tui jie jie (1960)
Země:
Hong Kong
Režie:
Tong Wong
Obsadzení:
Julie Yeh Feng (Hu Tingting), Jeanette Lin Tsui (Hu Binbin), Wang Lai (Hu Jinfang), Liu Enjia (pan Hu), Roy Chiao (Xiao Jin)

IMDB / HKMDB / HKCINE



Černobílá romantická komedie o jedné rodině z čínské střední vrstvy: Otec (Liu Enjia) je pojišťovací agent, matka, paní Hu (Wang Lai) v domácnosti, starší dcera Tingting je učitelka, mladší Binbin studuje na střední škole.

Běžná domácnost znamená i běžné starosti. Momentálně rodiče nejvíc trápí stav starší dcery, která je ještě v 24 letech stále svobodná. Zaobírají se hledáním vhodného partnera, hlavně: "...aby byl bohatý a vysoký." Tintin je totiž poněkud vyšší postavy, takže případný nápadník musí být opravdu proměřen.

Paní Hu náhodou potká svou bývalou spolužačku ze školy, která ji i s rodinou pozve na narozeninovou slavnost vlastní dcery. Pro rodiče je to příležitost k navázání vhodných kontaktů a hledání ženicha pro Tingting.

Sister Long Legs je snímek společnosti MP & GI (Motion Picture & General Investment Co Ltd.), později známějšího jako Cathay Asia Films. Toto filmové studio prožilo největší rozmach v 50. - 60. letech 20. století, kdy vyrábělo různorodé žánrové snímky, jimiž konkurovalo tehdy největší hongokgské produkční společnosti - Shaw Brothers.

Studio Shaw Brothers je známé hlavně pro své kung-fu a wuxia pian snímky (případně dobové filmy a hunamei diao adaptace), ale dobách své největší slávy zde vznikaly také melodramata a komedie. A Cathay se právě na poli rodinných melodramat a romantických komedií stalo jejich největším konkurentem (tvorba v mandarínské čínštině).

V roce 1957 vznikl film Our Sister Hedy a o dva roky později jeho pokračování Wedding Bells For Hedy. Snímek Sister Long Legs se snažil navázet na jejich úspěch, a proto představuje dvě herečky (Julie Yeh Feng, Jeanette Lin Tsui) z výše zmíněných filmů ve stejných rolích, tedy jako sestry. Děj ovšem sleduje jiný a uzavřený příběh.

Samotný příběh Sister Long Legs se odvíjí celkem očekávaným směrem. Osobité kouzlo snímku spočívá především v rozvíjení situační a slovní komiky, kdy využívá kontrastu jednotlivých dvojic a jejich konfliktů - matka a otec versus auto či nápadník, sestry a jejich vzpoury, nápadníci a konkurenti.

Vynikají zejména ženské postavy, což je jeden z poznávacích rysů tehdejších HK snímků - výrazné ženské postavy (obdobně i melodramata Shaw Brothers). Bohužel tím trochu trpí vedlejší úlohy, které se scvrkávají na jednoduché zkarikované figurky (Tetinka Su) .

Důvod, proč ze starších snímků Cathay vybírám Sister Long Legs, že je právě nejvíce vstřícný (1) svou chytrou komikou, kdy připomíná staré americké ztřeštěné komedie (screwball comedy). Zároveň má ale osobitý humor a jeho podání: Převažuje akční, situační stránka nad dialogy. Například Tingting neútočí břitkými poznamkami na adresu nevhodných nápadníků, ale jednoduše je odrovnává nasazováním brýlí nebo obdobnou manipulací.

Ponaučení na závěr: I v takřka 50 let staré asijské tvorbě se dá vyhrabat romantická komedie, která servíruje inteligentní humor a sympatické postavy, jimž lze s radostí držet palce.


(1) Míním filmy společnosti Cathay, které jsem dopusud viděla:
  • Between Tears and Laughter (1960)
  • Darling, Stay at Home (1968)
  • June Bride (1960)
  • Mambo Girl (1957)
  • Our Sister Hedy (1957)
  • Sister Long Legs (1960)
  • Wild, Wild Rose (1960)