16 októbra, 2008

A Bittersweet Life







Původní název:
Dalkomhan Insaeng (2005)
Země:
Južná Kórea
Režie:
Kim Ji-woon
Obsadzení:
Lee Byung-heon, Sin Min-ah, Kim Roi-ha, Kim Young-cheol, Hwang Yeong-min

CSFD / IMDB / Hancine



Kórejská kinematografia je známa tým, že rozostruje hranice medzi žánrami. Žánre sa miešajú, prelínajú, v jednej chvíli obrazovkou otriasajú mohutné explózie, ochvíľu strieka krv a v zápätí už vyťahujeme papierové vreckovky, aby sme si utreli slzy dojatia. Mixovanie žánrov sa stalo jedným z charakteristických prvkov juhokórejskej kinematografie. Samozrejme, nieje pravidlo, že film bude dobrý len kôli tomu, že v sebe spája materiál, z ktorého by sa v iných krajinách natočili filmy štyri. A hlavne teraz, z odstupom času, keď haló okolo kórejského filmu utíchlo, môžeme vidieť, ktoré filmy sú naozaj kvalitné. A Bittersweet Life je jeden z nich.
Kim Ji-woon je jeden z tých režisérov, ktorého filmy síce majú typické prvky, ktorýmy sa juhokórejská kinematografia vyznačuje, no je jeden z mála, ktorý našiel zlatú strednú cestu a žánrovú rôznorodosť dokázal skĺbiť do tvaru, ktorý nieje na úkor filmu samotného. Inak povedané, film nieje poskladaný len zo silných scén, ktoré ako celok nemajú žiadaný účinok (problém mnohých kórejských filmov). A Bittersweet Life je zhotovený kľudnou, veľmi citlivou rukou, kde aj ten najmenší detail zapadá do celku ako ozubené koliesko vo švajčiarskych hodinách.
 

Život gangstera je je naplnený pohodlím, ale aj veľkými kompromismi. Môže si dvoliť značkové obleky, drahý nábytok a luxusné autá, no stále je podriadený hlave rodiny. Slovo šéfa je sväté a neexistuje nič čo by bolo nadradené. Jedna chyba môže spôsobiť, že roky tvrdej práce sú v momente v ťahu. A Sun-Woo sa dostal už skutočne ďaleko. Boss mafie si ho zobral pod svoje ochranné krídla ešte ako malého sirotu a on sa mu za to odvďačil bezmedznou oddanosťou. Sun-Woo odovzdal mafii celý svoj život a zo súkromia mu zostali len prebdené noci v prázdnom byte. V práci tvrdý a neoblomný profesionál, doma človek, ktorý okrem svojho luxusu nič nemá. Čo by sa však stalo, keby jeho zanedbané srdce pohladila láska ? Čo by sa stalo, keby zdroj tohto hrejivého pocitu bola osoba spojená s jeho šéfom ? Čoho by bol Sun-Woo schopný ?

A Bittersweet Life nieje film komplikovaný, no v tom sa skrýva jeho krása. Kim Ji-woon natočil drsný film z gangsterského prostredia, kde sa nešetrí nešetrí krvou ani olovom a ľudský život je krehký ako plameň sviečky. No film má aj druhú rovinu a tá je omnoho umiernenejšia, ba až komorná a napriek tomu, že film sa dá nekompromisne označiť ako akčný, hlavná postava tu dostala skutočne veľa priestoru a mlčanlivé scény plné audiovizuálnej poetiky vám ponúknu možnosť vstúpiť do Sun-Wooovych myšlienok a pocitov.

Nekompromisný úvod vám prestaví Sun-Wooa ako tvrdého bodyguarda, ktorý bez mihnutia oka v parádnom akčnom výstupe spacifikuje nepohodlných zákazníkov nočného baru. Je predstavený ako muž, ktorý ma u všetkých veľký rešpekt a on si je toho nanajvýš vedomý a podľa toho sa aj správa. Má povesť človeka, ktorý rýchlo vyrieši každý problém, boss si toho náležite cení a má k nemu veľmi dôverný vzťah. Sun-Wooova však nemá rád každý, pretože na svoj nízky vek sa k ostatným členom rodiny správa veľmi arogantne. Avšak kôli dobrému vzťahu ktorý prechováva s bossom si naň nikto nemôže dovoľiť. Tento vzťah prerastie až do toho, že boss dá Sun-Wooovi veľmi netradičnú úlohu. Stretáva sa s veľmi mladou ženou, ktorú však upodozrieva, že je v kontakte s nejakým mladíkom. Sun-Woo má za úlohu túto ženu špehovať a zistiť, či naozaj bossovi zahýba. Následný sled udalostí naberie smer, ktorý Sun-Wooovi zmení celý život a postaví ho do situácie, v ktorej by sa netúžil ocitnúť zrejme nikto. Ako sa hovorí, po rýchlom výstupe nasleduje strmý pád. A tento pád má len jednu konečnú zastávku.

“Ako sa to vlastne všetko stalo?”, pýta sa Sun-Woo sám seba, keď sa pozerá na svoju skrvavenú tvár v zrkadle pred tým ako sa to chystá rozbaliť v zdrcujúcom finále podmazanom parádnou westernovou muzikou. Odpovede na túto a aj ďalšie otázky, ktoré sú vo filme položené si musí nájsť divák sám. Odpoveďe nájdete v scénach bez slov, nájdete ich v hudbe, pocitoch, nájdete ich v Sun-Wooovych nevyslovených myšlienkach. A popri hľadaní odpovedí vás bude baviť skvelá akcia v podobe drsných kontaktných súbojov, Hong Kongské prestrelky, nadherný audiovizuál, skvelé herecké výkony a čierno-čierny humor, ktorý je už len čerešničkou na torte.
Film nezaprie inšpiráciu v Mellvilovej noirovej kriminálke Le Samourai, no to je len pozitívum a každý milovník noirových príbehov si určite zmlsne.

Ak máte radi ázijský film, A Bittersweet life je pre vás povinnosťou, nehľadiac na to, či máte radi kontaktné súboje, Johna Woo, romantické filmy, drsné gangsterky, alebo drámy. Je tu z každého trošku a je to namixované naozaj veľmi, veľmi impresívnym spôsobom.
Jednou vetou – príbeh mladého gangstra, ktoreho si zamilujete nielen kôli tomu, že behom pár sekúnd zloží rozloženú deviatku a v zápätí s ňou zastrelí priekupníka, od ktorého zbraň pôvodne plánoval kúpiť.


Trailer:

ladynka si myslí…
V Bittersweet life jsem dřív viděla takového nechtěného mladšího bratříčka Oldboye. Motiv křivdy a následné pomsty mi jasně ukazoval na Parkův film. Navíc mě dráždily dvě odlišně pojaté poloviny. Působily na mě nevyváženě. Jenže nelze srovnávat nesrovnatelné. Právě další sledovaní mě utvrdilo v tom, že Bittersweet life funguje díky své jednoduché struktuře s vysokým účinkem na diváka. V první půli vede dramatická linka, rozvíjí se vztahy, náhledneme do soukromí hlavní postavy a jejích myšlenek. Stupňuje se napětí, konflikt vrcholí. Vztahy jsou jasné, víme, o co komu jde, víc není potřeba. Příchází ke slovu akce. Drsná, krvavá ale stylová a ještě skvěle gradující… Co víc si přát.