15 októbra, 2008

FULL ALERT







Původní název:
Ko dou gai bei (1997)
Země:
Hong Kong
Režie:
Ringo Lam
Obsadzení:
Lau Ching Wan (Pao), Francois Ng (Mak), Amanda Lee, Chin Ka Lok
CSFD / IMDB / HKMD / HKCINE



Varování!
Pokud se po zkouknutí traileru těšíte na nabušený akční snímek, dovoluji si vás varovat, že Full Alert touhle ukázkou pěkně klame. Jde totiž až o nezvykle komorní příběh, pokud ho poměřuji optikou Lamových snímků z 80. a počátku 90. let.

Policista Pao (Lau Ching Wan) vyšetřuje běznou vraždu a obviněným je Mak Kwan (Francis Ng), který přizná, že šlo o sebeobranu. Zároveň ale tají, že se svými společníky připravuje velkou loupež. Jenže policii se dostanou do ruky důležité stopy k jejich odhalení. Začíná hra na kočku a myš... Jenže, kdo je kočka a kdo je myš?

Základní schéma film řadí ke cops and robbers movies, které mají v Hong Kongu svou specifickou chuť. Na jedné straně stojí policista jako strážce zákona - ten hodný, na straně druhé se pohybuje zločinec (zloděj, vrah, gangster) jako ten zlý. Ale toto žánrové pojetí je často v hongkongských snímcích zpochybněno tím, jak jsou postavy (policista, zločinec) znázorněny a provázány mezi sebou.

Full Alert je tedy cops and robbers movie, ale od rutinních snímků je jasně oddělen stylem, kterým je natočen. Začíná dokumentárně laděnou scénou, kde prostřednictvím mírně rozostřeného filtrovaného obrazu a ruční kamery sledujeme policistu přicházejícího na místo činu. To, co by jinde zabralo dlouhé vysvětlování, nám tady režisér přímo ukáže jako bezprostřední zážitek hlavní postavy a vtáhne diváka do děje.

Policista vyšetřuje zločin, ale záhy má už i viníka. Čím obvykle kriminálky končí, je tady začátek k rozehrání šachové partie mezi policistou (Pao) a zločincem (Mak). Mak se k činu přizná, ale zároveň řekne, že ho tento čin děsí a připomene tak Paovi jeho trauma. Při působivém vězeňském rozhovoru se Mak zeptá: "Už jste někdy někoho zabil?"

Ano, i policista může zabít (za určitých podmínek je to v souladu se zákonem) a Pao také zabil. Mak je vrah a zloděj, ale budí spíše lítost, je spíš zločincem z donucení. Pao je sympatický policista s milou rodinou, jenže díky své vzrůstající posedlosti po dopadení pachatelů překračuje meze zákona, což by klasicky kladný hrdina neudělal. Náhle mají k sobě zločinec a policista až nepříjemně blízko. Obě hlavní postavy spojuje zabití v sebeobraně a výčitky svědomí. Hranice mezi dobrem a zlem není ostře narýsovaná, sympatie nejsou jasně jen na straně práva.

Takové rozložení snímku s důrazem na charaktery a jejich vývoj nahrává hercům a to je další z kladů Full Alert. Lau Ching Wan a Francis Ng jsou stejně přesvědčiví při dialozích i při akčních scénách (i na ně nakonec dojde) a svým postavám dávají onu potřebnou nejednoznačnost.

Pro diváka, který nečeká pokračování City On Fire nebo Full Contact, může být Full Alert příjemným filmovým překvapením, i když tu není opěvovaná akce, nádherně hnusní záporáci nebo Chow Yun-fat s párátkem, ale "jen" souvisle a chytře odvyprávěný příběh s charaktery, které mají hloubku a scénami, které dokáží zmrazit.

Trailer: