07 októbra, 2008

Red Trousers: The Life of the Hong Kong Stuntmen

Pôvodny názov:
Red Trousers: The Life of the Hong Kong Stuntmen (2003)
Krajina:
Hong Kong, USA
Režisér:
Robin Shou
Obsadenie:
Robin Shou, Sammo Hung, Lau Kar Leung, Ridley Tsui

CSFD / IMDB / HKCINE









Môžeš sa opýtať: „Dokáže Lau Kar Leung stále bojovať ?“. Bol som stuntmanom a bojoval som už tak dlhé roky. Myslíš si že stále môžem bojovať ? Robil som toľko rozličných vecí ! Či už sú to súboje, automobilové stunty, alebo skákanie z vysokých budov, vždy som prácu urobil. Som stuntman. Tak myslíš že stále môžem bojovať ? Rozmýšľaj nad tým. Môžem vyblokovať každý tvoj úder, môžem reagovať na každý tvoj pohyb, môžem pre teba zomrieť, môžem ťa poraziť a dokonca môžem aj prehrať. Pretože som stuntman. Avšak som si celkom istý, že ti môžem kedykoľvek nakopať zadok.

Lau Kar Leung


Red trousers ? Tak v Hong Kongu prezívali tých, ktorí nosili červené nohavice. A nosili ich ako súčasť kostýmu na predstaveniach čínskej opery. Keď filmári potrebovali chlapíkov, ktorí sa vedia postarať o akčné scény, práve to bolo správne miesto kde hľadať, pretože čo sa týkalo pohybových schopností a kondičky, nikto sa nevyrovnal Red Trousers. Práve z čínskej opery prišli do Hong Kongského filmu tie najväčšie hviezdy ako Sammo Hung, Jackie Chan, Yuen Biao....a všetci títo menovaní začínali ako stuntmani. A práve stuntmanom je venovaný celý tento fantastický dokument.

Projekt je natočený veľmi zaujímavým spôsobom a to kombináciou hraného filmu a dokumentu. Pre potreby tohto dokumentu bol natočený krátky film Lost Time (tak isto režírovaný Robinom Chou). V praxi to vyzerá tak, že sa pozeráte na úrivok filmu a pri prevedení nejakého stuntu sa film zastaví a celú scénu si pozriete zo zákulisia spolu so všetkými nepodarenými pokusmi a komentármi režiséra, akčného choreografa a samozrejme aj samotného stuntmana. Z jednotlivých komentárov sa dozviete nielen podrobné detaily týkajúce sa jednotlivých stuntov a natáčania, ale vďaka tomu, že medzi komentujúcimi sú aj Sammo Hung a Lau Kar Leung, dozviete sa aj mnohé zaujímavosti o histórii a o tom, včom sa skrýva podstata Hong Kongského akčného filmu a v čom sa odlišuje od akčnákov amerických.

Osobitná časť je venovaná čínskej XIAO XIANG YU’S HOPE ART SCHOOL, čo je akási obdoba slávnej pekingskej opernej školy a deti z chudobných rodín tu trénujú tradičnú operu (vrátane tvrdého fyzického tréningu, herectva a spevu) v nádeji, že raz dostanú príležitosť presláviť sa ako ich idoly. Interviá s jednotlivými deckami môžu slabšie povahy priviesť až k slzám. Je však skvelý pocit vedieť, že niekde v číne vyrastá ďalšia generácia prvotriednych martial artistov.

Čerešničkou na torte je bonusové dvd, na ktorom sú nezostrihané verzie intervií so Sammo Hungom a Lau Kar Leungom. Od Hunga sa dozviete detaily o tvrdom tréningu v pekingskej opere, či pikošky z jeho priateľstva s Bruceom Lee. A Lau Kar Leung úžasným, energickým spôsobom opíše svoje filmové začiatky, spôsob akým natáča filmy, obzrie sa za celou svojou kariérou a zistíte, aký neskutočne čarovný tento starý pán je.

Úprimne, až teraz som pochopil, čo skutočne život a práca stuntmana v HK znamená. Verím že po zhliadnutí tohto dokumentu si bude každý fanda Hong Kongské akčné filmy vážiť ešte omnoho viac a občas si spomenie aj na tých bezmenných hrdinov, ktorí pri natáčaní riskujú krk aby vytvorili scény, ktoré tak veľmi obdivujeme.