06 októbra, 2008

LAU KAR FAI


Lau Kar Fai (Gordon Liu)
刘家辉
Lau Ga Fai
Lau Ga Fei
Lau Kar Fai
Lau Kar Fei
Liu Chia Hui
Gordon Liu
Liu Jia Hui
Liu2 Gu1 Hui1

Muž, který prošel komnatami


odkaz na filmografii


Tento herec, režisér a mistr wushu se narodil 20.11.1955, žije v Hong Kongu.
Gordon Liu Chia Hui, muž mnoha jmen, jeden z nejslavnějších herců zlatého věku hongkongského filmu.




Český divák si jeho pečlivě vyholenou hlavu, kterou má ostatně dodnes, vybaví především ze slavného filmu 36. KOMNAT SHAOLINU, ale Gordon natočil, podobně jako jiní slavní HK herci velké množství snímků, které u nás málokdo viděl.Většina jeho slavných rolí vznikla pod geniálním vedením jeho adoptivního bratra Lau Kar Leunga, který Gordona pro filmový svět objevil. A objevil skutečný poklad.


I když se Gordon ve filmu jen mihnul a okamžitě zemřel jako ve filmu EXECUTIONERS OF SHAOLIN,snímek měl předem zaděláno na fronty u pokladen.


Každý chtěl vidět vynikající bojový styl toho zajímavého herce, který dokázal zahrát padoucha i hrdinu se stejně přesvědčivým nasazením.Ale Gordonova cesta k filmu nebyla tak přímočará, jak by se mohlo zdát. Možná proto, že v době, kdy začal točit většina herců prošla tvrdým výcvikem v Pekingské opeře, ale Gordonovi se tahle přípravka vyhnula. Jeho vášní bylo něco jiného. Totiž kung fu. Nebo přesněji Hung Gar.
Kung fu se Gordon začal učit jako velmi mladý u mistra Lau Chama, otce režiséra Lau Kar Leunga. Gordona trénoval nejen mistr Lau Cham, ale i jeho manželka. Gordon byl nakonec do rodiny slavného mistra adoptován a přijal jméno Lau Kar Fei. Než se dostal k filmu, živil se jako úředník v námořní přepravě, ale zjevně ho takové zaměstnání moc nenaplňovalo.

Gordon raději rozvíjel svůj talent. Nevěnoval se jen bojovým uměním, ale i tanci, zpěvu a hraní na kytaru. Nakonec se z úředníka stal herec právě díky adoptivnímu bratru Lau Kar Leungovi, který už byl v té době slavným filmovým choreografem a právě začínal s režií. Gordon ve spolupráci se svým bratrem natočil vynikající kung fu snímky a stal se jedním z hlavních představitelů zlaté éry hongkongské kinematografie 70.a 80.let.

Hrál všechno. Mstitele,mnichy,prince,padouchy,hejsky a dokonce i mrtvoly,jako ve filmu THE SHADOW BOXING(1979)

Jako jiní slavní herci té doby si postupně vytvořil velmi charakteristický bojový styl, který vypiloval pod Lau Karovým vedením v kasovním trháku 36.KOMNATA SHAOLINU.

Role mladého naivního studenta, který projde slavným klášterem a jako mnich San Te založí slavnou laickou komnatu Gordona vynesla na pomyslné hongkongské nebe.Lau Kar Leung natočil další dva filmy o Šaolinu a nutno říct, že i tato pokračování byla skvělá. Ve druhém díle Gordon ničil své proivníky lešenářským kung fu

a ve třetím dostal na starost nezvladatelného Fong Sai Yuka.Lešenářské kung fu ale nebylo jedinou specialitou jeho rolí. V CLAN OF THE WHITE LOTUS Gordon bojoval pomocí akupunktury a speciálního ženského kung fu

v HEROES OF THE EAST předvedl celou škálu zbraní a ukázal, že ani drunken style mu není cizí a často předváděl orlí styl, který seděl jeho vzpřímenému držení těla asi nejvíc. Nebránil se novým, neotřelým choreografiím ani netradičním postupům. Navíc si často střihnul skutečně malou, podružnou roličku, jako v MY YOUNG AUNTIE. Nikdy netrpěl hvězdnými manýry.
Gordon Liu byl dokonce tak slavný, že jeho jméno zná i mnoho diváků na západě, což nebývá běžné.Do jisté míry se stal symbolem kung fu filmů, stejně jako třeba Bruce Lee nebo Fu Sheng.

K jeho nejznámějším filmům patří kromě šaolinské série ještě MY HEART IS THAT ETERNAL ROSE, TIGER ON THE BEAT, KILLER ANGELS, LAST HERO IN CHINA (kde si vystřihl roli slizkého opata v pěkném duelu s Jetem Li), TREASURE HUNTERS a KILL BILL.

V dnešní době se Gordon věnuje hlavně vyučování bojových umění. Je mistrem 9. generace bojového stylu Hung Gar, stylu legendárního Wong Fei Hunga a protože patří do slavného klanu Lau, vyučuje po boku svých adoptivních bratří a dalších členů rodiny v rodinné škole v Hong Kongu.


OFICIÁLNÍ STRÁNKY GORDONA LIU