07 októbra, 2008

JET LI



JET LI
李连杰
李連杰
Lǐ Liánjié
Jet Lee
Lee Yeung Chung
Jet Li Lian Jie
Li Lian Jie
Li Lien Chieh
Li3 Lian2 Jie2


S tváří hrdiny


odkaz na filmografii

Li Lian Jie(Jet Li) se narodil v Hebei, 26. 4. 1963 poblíž Pekingu a vyrůstal se svou matkou, která ovdověla, když mu byly dva roky, dvěma staršími sestrami a dvěma staršími bratry.
V osmi letech se začal věnovat wushu pod vedením svého prvního mistra Wu Bina a už po třech letech tvrdého tréninku se dostal na šampionát Číny jako reprezentant Pekingského národního týmu.

Byl vybraný vládou jako reprezentant čínského wushu, které propagoval ve 45 zemích. V roce 1974 předvedl své umění v Bílém domě prezidentu Nixonovi. Až do roku 1979 zůstal neporaženým šampionem Číny. Rok 1979 byl pro šampiona zlomový a to doslova. Po jednom ze skoků si totiž poranil meniskus a tím série jeho vítězství i celá vrcholová kariéra skončila.
V sedmnácti letech si Jeta všiml režisér Chang Hsin Yen a obsadil ho do filmu SHAOLIN TEMPLE

i do jeho dalších pokračování. Snímek byl sice naivní a technicky nijak oslnivý, ale Jet v něm byl natolik výrazný, že utkvěl v paměti. Rozhodně neupoutal brilantním hereckým projevem (za který je kritizovaný celý život), ale jeho umění už tehdy vypadalo prostě jinak a zatraceně dobře i když to ještě nebyl klasický Jetův styl, který každý pozná na první pohled.

Jetova herecká kariéra se sice šaolinskou řadou pěkně rozjela, ale rozhodně nenabízela žádné velké kasovní trháky. Osmdesátými léty jet prošel spíš nepovšimnutý a trochu ztracený. Zlomem jeho kariéry se stal až kultovní WONG FEI HUNG, tedy naprosto jedinečná série ONCE UPON A TIME IN CHINA

ve které se stal nejlepším doktorem Wongem všech dob. Už od prvního dílu série bylo jasné, že Li má skutečně obrovský potenciál. Měl prostě obličej čínského národního hrdiny a role hrdinů už mu zůstaly navždy.

Kdo neviděl Once Upon, měl by si sehnat třeba i prachbídnou kopii, protože je to klasika a ne ledajaká. Už proto, že na drátkách herce vodil Yuen Woo-ping, který se později vyřádil v Matrixu, ale ať dělal, co dělal, Neovi to prostě nikdy tak neslušelo ve vzduchu jako doktoru Wongovi.
Jet Li se ke své osudové roli vrátil v dalších dvou dílech a potom ještě v jednom, o poznání slabším ONCE UPON A TIME IN CHINA AND AMERICA

kde zakládal Chinatown a oháněl se tomahavkem. Někomu se bude zajídat druhý díl, ve kterém je jednou z hlavních postav Sunjat Sen, ale trochu trapný dojem z vlasteneckých povídaček o nové Číně plně vynahrazuje nejen Jet, ale i Donnie Yen, který si tu střihnul charismatického záporáka s brilantním wushu.
Po Fei Hungovi už Jet jel naplno. Spolupracoval se skvělými režiséry i herci a natočil pár skutečných pecek, třeba pro mě srdeční TWIN WARIORS

kde zmastil svého nejlepšího přítele pomocí tai ji nebo naprosto nedoceněný LAST HERO IN CHINA (Železný dráp)

kde se vrátil k doktoru Wongovi a předvedl hned několik báječných stylů jako je drunken style a samozřejmě nezapomenutelný styl kohouta bojujícího proti stonožce. Další hrdinskou, ale docela parodickou rolí byl FONG SAI YUK (The Legend)

kde si Jet zkusil komediální polohu, ale stejně byl nejlepší ve scénách, kdy nasadil svůj kamenný výraz a šel se někomu pomstít.
Do roku 1998 Jet jel naplno v hongkongské produkci a v mnoha slabších i lepších filmech. Určitě největším trhákem a dalším srdečním filmem je pro měJING WU YING XIONG (FIST OF LEGEND)

tedy remake slavného filmu Bruce Leeho FIST OF FURY. Jet, který dělal produkci trochu překopal děj a jako pomstychtivý žák zavražděného mistra Huo Yuan Jia nebyl až tak pomstychtivý jako jeho předchůdce a k japonským okupantům choval nejen respekt, ale dokonce na konci filmu odjel do Japonska za svou osudovou láskou. Celý film je navíc velice realistický, co se wushu týče, protože nepoužívá dráty a každá scéna má vynikající choreografii. I soupeři, kteří tu Jetovi sekundovali, jsou skvělí a scéna, ve které se Jet bije s Billy Chouem jako podlým japonským generálem je dech beroucí.

To už se konečně dostávám k dalšímu zlomu v Jetově kariéře, který by se dal nazvat obdobím americké a evropské rozpačitosti. Jako jiných hongkongských herců si i kultovního hrdiny všimli zákeřní filmaři zvenčí a obsadili ho do několika filmů, díky kterým se sice proslavil mimo Čínu, ale které u jeho skalních fanoušků budí trochu rozpaky a spoustu pokašlávání. Prvním počinem jeho nečínského období byla čtyřka Smrtonosné zbraně, která už byla sama o sobě docela slabá, ale objevit se na plátně s Melem Gibsonem určitě byl kariérní posun. Do nového milénia vstoupil Jet s ROMEO MUST DIE

…no, řekněme rovnou, že šlo o slušně natočený film, který kdyby nevznikl, nikdo by asi slzy neronil, ale vzhledem k tomu, že Jet natočil několik mnohem horších věcí, jeho hrdina Han, který vyšetřuje smrt svého trochu dementního bratra a zjistí, že za vším stojí jeho ještě pitomější otec, zamiluje se do pěkné černé holky a hraje si na hopera vlastně ještě docela ušel. Co ale americkým i evropským tvůrcům nemohu odpustit je fakt, že jim nestačil famózní shadowless kick doktora Wonga ani dráty Yuena Woo-pinga, ale museli donutit hrát Jeta před modrým pozadím, aby ještě víc „vylepšili“ jeho umění. Po pravdě, jediný film, kde to nevadí je asi THE ONE

protože jde o sci fi. Navíc, muž s tváří národního hrdiny byl přeci jen pro nečínské publikum ten Číňan s kamenným ksichtem, co se nedokáže pitvořit jako Jackie Chan a tak si Jet mohl zkusit, jaké je to hrát záporáky.
V roce 2002 se Jet konečně vrátil k tomu, co mu matička příroda dala do vínku, tedy k hrdinské roli ve filmu, který mu Zhang Yimou doslova ušil na tělo. HERO (Hrdina) byl nádhernou vizuální kreací se zajímavě vrstveným a přitom jednoduchým dějem, s absolutně stylizovanými souboji a podmanivou hudbou. Jet tu ztvárnil mistra Bezejmenného

který v období Válčících států jde za jediným cílem. Pomocí lsti se dostat k císaři a zabít ho. V deštivé scéně, laděné do šedozelené barvy se střetl opět s Donniem Yenem, v rudé bojoval s Maggie Cheung, v bílé se Zhang Ziyi a v modré běhal po vodní hladině s Tony Leungem Chiu Wai.

Film sice přišel později, než Tygr a drak, ale myslím, že alespoň pomyslný Oskar mu patří.
I v nečínské oblasti Jet zabodoval po boku Morgana Freemana jako cvičený bojový pes Danny, který se zbavený obojku může proměnit v smrtící zbraň a který podvědomě touží po pianu. Ve filmu DANNY THE DOG (Utržený ze řetězu)

Jet předvedl vynikající výkon a to nejen ten „kopací“, ale i herecký.
Na úspěch Hrdiny navázal Jet dalším vizuálně nádherným dílem FEARLESS (Obávaný bojovník)

kde se symbolicky vrátil k FIST OF LEGEND, tentokrát ne jako žák, který mstí mistra, ale přímo jako onen mistr Huo Yuan Jia. A protože to je film, na který zoufale trpím, někdy mu věnuji samostatný článek.
Po propadáku WAR

o kterém pro změnu mluvit nebudu se Jet objevil po boku Andyho Laua a Takeshi Kaneshira ve válečném dramatu THE WARLORDS, potom v pokračování MUMIE a naposledy v THE FORBIDDEN KINGDOM

kde se spojil s Jackiem Chanem a mě dostal, protože tu hraje nejen Mlčícího mnicha, ale i mou milovanou čínskou postavu…Opičího krále.



OFICIÁLNÍ STRÁNKY JETA LI

A jen pro úplnost, musím se ještě zastavit nad Jetovou wushuografií, protože by byla škoda neříct, co všechno tenhle chlapík opravdu ovládá.
• chang quan (long fist)
• dao (broadsword)
• gun (staff)
• fanzi quan (tumbling fist)
• 3-section staff
• pu dao (horse chopper)
to jsou jeho hlavní oblasti wushu, ale Jet nelení, stále se učí a tak víme, že umí pět stylů Tai ji quan, Ba gua zha, Drunken fist, ying zhao quan, kopí, sekeru, spár, palici, halapartnu, tang lang quan, devítičlánkový řetěz, opilý meč…no, to není všechno, ale jen pro ilustraci.
Vyznává tibetský buddhismusmá dvě dcery a manželku Ninu, měří 170 cm a váží 66 kg.