28 októbra, 2008

HWANG JANG LEE


HWANG JANG LEE

황정리
Huang Zheng Li (Pinyin)
Huang Cheng Li (Wade)
Wong Jeng Lei (Yale)
Wong Zeng Lei (Jyutping)

CSFD / IMDB / HKCINE / HKMD

Kopající orel


Zajímavý herec, který na sebe upoutal už v sedmdesátých letech a v letech devadesátých se nenápadně vypařil je jednou z nemnoha výjimek mezi hongkongskými herci. Jeho životopis totiž nezačíná narozením v Číně a učednickými léty strávenými v pekingské opeře.

Narodil se 13. 12. 1944 v japonské Ósace, ale ani v Japonsku se moc neohřál. Jeho rodiče se odstěhovali do jižní Korey, kde Hwang Jang Lee strávil celé dětství a kde také objevil bojová umění. Ve čtrnácti letech se začal věnovat taekwondu a stal se mistrem sedmého stupně tohoto umění.

Byl zjevně dobrý, protože pracoval jako instruktor v korejské armádě. Jeho kariéra v armádě neskončila docela slavně, protože po napadení vietnamským (někde jsem četla americkým, ale Vietnamec zní důvěryhodněji...) vojákem instinktivně vykopl a dotyčného útočníka zabil.

Teprve po svém setkání s filmem v roce 1974 se začal věnovat čínským bojovým uměním, a protože dostal shůry nadělenou pořádnou dávku kopacího talentu, proslavil se právě svýma rychlýma nohama, které mohl předvést v mnoha filmech. Asi jako nejvýraznější záporák s oslnivými kopy se zapsal do povědomí diváků v DRUNKEN MASTER

, kde ho porazil až Jackie Chan. Jeho výrazně řezaná tvář ho pro role záporných antihrdinů předurčovala, takže jich má na svém kontě hezkou řádku.

S Jackiem Chanem se například utkal i v SNAKE IN THE EAGLE’S SHADOW a Jackie prý s ním nepracoval rád, protože kopal příliš tvrdě.

Herec Yuen Shun Yee si dokonce musel vzít pár dní dovolené, aby se zotavil z jednoho pořádného nakopnutí, které schytal od Hwanga při natáčení (pro zasvěcené do tohoto bojového umění, což já nejsem, šlo prý o triple-airial kick…) Na otázku, jestli skutečně Jackiemu Chanovi vykopl přední zuby se smíchem odpověděl, že ne, protože Jackie jako bývalý kaskadér stejně žádné zuby neměl. A protože se okolo tohoto muže vyskytuje spousta veselých historek, přidám ještě jednu.

Po natáčení filmu THE SNUFF BOTTLE CONNECTION uspořádal Yuen Shun Yee pro studio Golden Harvest souboj s Hwangem život a na smrt, ale dodnes se neví, kdo zvítězil, protože hercova vzteklá manželka zavolala na zápasící hochy policii.

V devadesátých letech se Hwang rozhodl odejít na odpočinek, který porušil jen několikrát, naposledy v roce 1996. Je nositelem devátého stupně v taekwondu a velmistrem tohoto umění. Má syna, vlastní továrnu na golfové hole, bezpečnostní agenturu, hotel v Soulu a každé ráno v šest si chodí zaběhat na pláž...