28 októbra, 2008

Century Hero







Země:
Hong Kong (1999)
Režie:
Si Gaai Keung                                                           .

HKMD / HKCINE




Dokument o Bruceovi Lee, ktorý sa nezameriava na jeho biografiu , či priebeh kariéry, ale je zložený z rozhovorov s ľuďami ktorí sa sním dostali do styku, či spolupracovali na jeho filmoch. Dozviete sa drobnosti z natáčaní, zážitky ľudí ktorí sa sním stretli, ich dojmy a mnoho skutočne malicherných informácií ktoré môžu mať hodnotu azda len pre hardcore fanúšika. Príklad za všetko je interview s človekom, ktorého otec pracoval ako tréner psov, ktoré boli zapožičiavané do filmových štúdií na natáčanie a dozviete sa, že Bruce sa psov veľmi bál. Podobnými „zaujímavými“ informáciami je dokument preplnený.
Ďalšou náplňou sú rozhovory so sberateľmi, zábery na ich masívne zbierky rôznych predmetov, posterov, figurín či magazínov s Bruceom na obálke a klubové akcie, ktoré organizujú. Viac ako hotcičom inom však všetci rozprávajú o tom, aký bol Bruce rýchly, silný, nenapodobiteľný, nenahraditeľný a o tom, ako im strašte zmenil život. To je všetko strašne fajn, ale ako náplň dokumentu to hróóózne nudí a pre diváka to nemá prakticky žiadnu hodnotu. Jediné čo naozaj poteší je niekoľko ukážok Wing Chun a Jet Kune Do a kratučký rozhovor s veteránom Tien Fengom, ktorý si s Bruceom zahral vo Fist of Fury.

Bonusy sú na tom podobne a „vrcholným“ okamihom je zrejme domáce video, kde jeden z Bruceových amerických študentov navštevuje miesta, kde sa s ním stretával. V praxi to vyzerá asi tak, že na obrazovke vidíme roztrasenou kamerou natočenú poľnú cestu a pri tom komentár: „Tak tu sme sa s Bruceom občas stretli aby sme prehodili zopár slov“.

Považujem sa za veľkého Bruceovho fanúšika, ale tento dokument ma veru nezaujal. Ak však patríte medzi tých, ktorí nosia pyžamo s Bruceovou podobizňou, nech sa páči. V tom prípade si to zrejme celkom užijete.