28 októbra, 2008

COLLIN CHOU

COLLIN CHOU SIU LONG
邹兆龙
Collin Chow Siu Lung
Collin Chu
Collin Ngai Sing
Ngai Sing
Zou Zhao Long

HKcine / IMDb


Jadeitový válečník

Collin Chou Siu Long, herec, kaskadér, akční choreograf se narodil 11. 8. 1967 na Taiwanu ve velké rodině (8 bratrů a 4 sestry)jako Hsiao-Lung Chou. Jak už to u hongkongských herců bývá i on použil během své kariéry několik jmen. Na počátku ho v titulkách najdete pod jménem Ngai Sing. Bojová umění začal studovat už v pěti letech a jeho první kaskadérská zkušenost se odehrála už ve dvanácti. Ve dvaceti jedna letech se dostal k filmu, z Taiwanu ale záhy odešel do Hong Kongu k s Sammo Hungovi, jako kaskadér Hungova kaskadérského týmu.

Dokonce se stal osobním žákem Sammo Hunga, který záhy rozpoznal jeho talent. Pod Sammovým producentským vedením si také odehrál svůj debut ve filmu Lo Kina INTO THE FIRE(1989). Ale první opravdovou roli získal Ngai Sing ve filmu LICENCE TO STEAL a ukázal, že jako kaskadér se umí činit. Když opustil Sammův tým, spolupracoval s mnoha známými režiséry.

Hrál v EVIL CULT (1994)režiséra Wong Jinga, kde si v hlavní roli zalétal Jet Li, v HAIL THE JUDGE (1994) stejného režiséra se pro změnu objevil vedle Stephena Chow, Corey Yuen ho obsadil do pěkné padoušské role v BODYGUARD FROM BEIJING(1994)

proti kladnému a rudému Jetovi,Tsui Hark ho obsadil do remaku jednorukého šermíře THE BLADE (1995)a Yuen Woo Ping ho zlanařil do akčního filmu RED WOLF (1995).
Na čas se vrátil na Taiwan, kde točil seriály a několik filmů, např. CITY OF DARKNESS. Oženil se s modelkou Wandou Yung, se kterou má dvě dcery a začal používat jméno Collin Chou. Jeho píle přinesla ovoce v podobě zajímavějších, mezinárodních projektů. Diváci znají jeho tvář z druhého a třetího pokračování MATRIXU (Seraph) nebo z filmu FEARLESS, kde ztvárnil postavu mistra bojových umění a otce Huo Yuan Jia(Jeta Li).

S Donniem Yenem si zahrál ve FLASH POINT (2007)

a jeho poslední velkou rolí je Jadeitový válečník v pohádkové fantasy Roba Minkoffa THE FORBIDDEN KINGDOM (2008).