07 októbra, 2008

Obávaný Bojovník

Puvodní název:
Huo Yuan Jia (2006)
Země:
Hong Kong
Režie:
Ronny Yu
Obsazení:
Jet Li, Betty Sun Li, Dong Yong, Zhu Qi Long, Chen Zhi Hui, Collin Chou Siu Long, Harada Masato, Nakamura Shidou, Pau Hei Ching, Nathan Jones, John Benn

CSFD / IMDB / HKMDB / HKCINE


V biografii Jeta Li jsem tento film zmiňovala jako svůj oblíbený a slíbila, že se mu někdy později budu věnovat samostatně. Ale pak přišla obava, aby na mém blogu nebylo poněkud přeJetováno…leč…jak se zdá, zatím tu dominuje klan Lau v čele s Lau Kar Leungem a Jeta je pomálu, takže přichází chvíle, kdy na scénu může vstoupit Obávaný bojovník a začít svůj smrtelný souboj se čtyřmi protivníky…

Fearless (omlouvám se, že filmu neříkám jeho českým jménem, ale nějak se mi neujalo v mozku)patří k jiné generaci kopacích filmů, protože byl natočený až po Tygru a drakovi, tedy po přelomovém znovuobjevení tohoto žánru. A je to film, který možná trpí nešvary všech ostatních potygřích a podračích dětí, ale rozhodně méně, než jiné. Fearless je projekt, který se podařil nad očekávání i když nemá tu nádhernou hravou lehkost klasických hongkongských filmů zlatého věku a často sahá k laciným a pro euroamerického diváka lépe stravitelným efektům.

To je ale snad jediné, co mu trochu zazlívám. Viděla jsem už tolik kopacích filmů, že mě nijak neuráží důraz na národní hrdost, častá klišé a naivita, což jsou asi nejčastěji kritizované věci. Naopak. Až se v čínských filmech přestanou vyskytovat i tyhle atributy, asi je přestanu sledovat…

Začněme od začátku…Chen Zhen přijíždí do Šanghaje, okupované Japonci s hlubokým zármutkem v srdci a s pěstmi plnými hněvu. Touží po jediném. Vyšetřit a pomstít smrt svého milovaného mistra…Ne, nezbláznila jsem se. Fearless staví na jiném, veleslavném filmu i na jeho četných pohrobcích. Fearless je vlastně jakýmsi neoficiálním prvním dílem k filmu Fist of Fury…nebo třeba Fist of Legend, chcete-li. Chen Zhen je ještě na houbách a Japonci nemají v rukou tak velkou moc, aby zakazovali Číňanům chodit do veřejných parků. Nad Čínou už se ale stahují mraky a děj se zvolna otáčí kolem jednoho neukázněného, tvrdohlavého a nepříliš vzorového dítěte.
Ale než se kamera zaměří na malého chlapce, jsme svědky několika strhujících soubojů jednoho drobného čínského bojovníka proti představitelům čtyř světových mocností. Jestli mohu, nezvykle si tuto počáteční sekvenci nechám na konec a za zvuku krásného soundtracku Jay Chou Kit Luna a Shigeru Umebayashiho se vrhnu dál.
Malý Huo Yuan Jia (Zhu Qi Long)je astmatické dítě, které se narodilo do rodiny vynikajícího mistra wushu (Collin Chou Siu Long). Otec ale chlapce nechce učit, už kvůli jeho astma, ale také kvůli příliš nezvladatelné povaze. Ale Huo Yuan Jia touží bojovat. Každou volnou chvíli se věnuje wushu, zatímco jeho věrný přítel (Dong Yong) za něj píše domácí úkoly. Přísný otec zatím bojuje o titul šampióna Tian Jinu, ale v rozhodující chvíli nepoužije smrtící úder a o titul přijde.

Huo Yuan Jia otcovu prohru neunese a neodpustí mu ji. Právě vzpomínka na údajnou otcovu slabost ho žene vpřed a Huo Yuan Jia, tentokrát už větší, představovaný Jetem Li se stane vynikajícím, arogantním a bezcitným bojovníkem špičkové úrovně.
Jeho sebevědomí stoupá spolu s počtem dosažených vítězství. Yuan Jia je chlapík, kterého byste nechtěli potkat.

Jeho život má jen jeden rozměr a postrádá hlubší smysl. Co se ale boje týče je perfektní. Tady musím říct, že styl Yuena Woo Pinga se pozná a všechny bojové sekvence mají obrovský švih, vynikající spád a Jet Li při nich dokazuje, že je skutečná špička ve svém oboru. Dokonce i digitální triky do bojových sekvencí patří a nijak je nesnižují. Huo Yuan Jia vítězí, protože prohrávat neumí, získává neúměrné množství žáků, se kterými víc chlastá, než cvičí a každý z jeho soubojů se člověku zapíše hluboko do paměti. Yuan Jia sice vítězí, ale jednoho muže Tian Jinu ještě neporazil.

Mistr Chen (Chen Zhi Hui) má sice už svá léta, ale zatím se vyhýbal přímé konfrontaci se sebevědomým mladým šampionem. A zatímco všechno kolem hlavního hrdiny ustupuje do pozadí, jak jeho malá dcera Jadeit, matka i přátelé, nevybojovaný souboj s posledním protivníkem mu začíná strašit ve věži. Pak stačí jen malá lež…jeden z jeho žáků obviní mistra Chena z napadení a Huo Yuan Jia vybuchne. Vpadne do podniku svého nejlepšího přítele z dětství a v nádherném souboji s přízračnou atmosférou, která zatraceně připomíná souboj Wong Fei Hunga s mistrem Yimem v Once Upon a Time in China mistra Chena zabije.

Spustí tak řetěz strašných událostí, které ho přivedou na pokraj smrti.
Synovec mistra Chena vyvraždí jeho rodinu a neslituje se ani nad maličkou dcerkou. Huo Yuan Jia v jeden okamžik přijde o všechno a jeho život ztratí smysl. Utíká z města s pevným rozhodnutím utopit své zoufalství v řece.

Tady může někdo obvinit film z přílišné idealizace nebo sladkobolnosti, ale na druhou stranu přichází dějový zlom, který dal příležitost Jetovi skutečně hrát a dokázat, že není vůbec špatný.
Huo Yuan Jia nemá zemřít. Má být zachráněn krásnou slepou dívkou a její babičkou, které žijí v idylicky vymalované vesničce poblíž řeky. Slepá Luna (Betty Sun Li) vrátí předčasně zestárlému muži naději a sílu, naučí ho přijímat život, jaký je a díky ní Huo Yuan Jia objeví znovu smysl pradávného bojového umění, které patří k Číně stejně, jako rýžová pole a pohledy na vzdálené hory…

Když se po sedmi letech Yuan Jia vrací do svého rodného města, je to jiný člověk. Pochopil, proč jeho otec nedokončil svůj smrtelný úder a začíná se dívat okolo sebe na zemi, která se mění příliš rychle. Osud okupované Číny se ho začíná dotýkat a Yuan Jia chce napravit svůj předchozí život. Jediná věc, kterou ale ovládá je wushu. Musí tedy pomoct zemi tím, co zná odmalička a k čemu má nadání. Přijme výzvu silného Američana Herkula a díky financím svého znovuobjeveného nejlepšího přítele se utká s cizincem v prvním z několika nádherných duelů, ve kterém zvítězí.

Yuan Jia se proslaví. Založí svůj slavný wushu svaz a stane se symbolem pro celou Čínu. Mezi jeho žáky je asi někde i Chen Zhen, ale o tom tento snímek nepojednává. Když mistr odjíždí, aby se utkal se čtyřmi nejlepšími bojovníky čtyř okupantských velmocí, zdá se, že nemůže prohrát. Tři souboje s přehledem vyhraje a zbývá mu poslední. Vynikající Tanaka (Nakamura Shidou), který s ním před soubojem vedl hluboký rozhovor o smyslu bojových umění, už vstupuje na scénu, aby se utkal s Jetem Li ve famózním souboji, na který se nezapomíná. Tady choreografie dostoupila svého vrcholu, zpomalené záběry střídá rychlá akce a Jetův boj s trojtyčí v rukou je vážně vycizelovaný do bezvědomí.

Kdyby bylo na slušném Tanakovi, Chen Zhen by neměl koho mstít a Bruce Lee by se musel proslavit jiným filmem. Ale Huo Yuan Jia vypije svůj otrávený šálek čaje až do dna a umírá pomalu v šílené agónii boje…

Ve Fearless Jet Li dokázal, že umí hrát a navíc, že ještě nezblbnul a dokáže si vybrat skutečně skvělý scénář. Je to film a nádherný film, jak po stránce vizuální, tak po stránce skvěle vybroušeného wushu. I když pro mě je osobně smutný víc, protože uzavírá celou jednu velkou epochu svébytné a jedinečné kinematografie. Většina hrdinů zlaté éry už je příliš stará anebo na prahu let, kdy se stává víc producenty. I když po Fearless Jet točí další filmy, pro mě byl tento film určitou rozlučkou s jeho vrcholnou kariérou. A o tom se těžko mluví bez emocí.


Trailer: