07 októbra, 2008

DRUNKEN TAI CHI

Puvodní název:
Siu taai gik (1984)
Země:
Hong Kong
Režie:
Woo-ping Yuen
Obsazení:
Donnie Yen, Cheung-Yan Yuen, Lydia Shum, Shun-Yee Yuen, Mandy Chan, Yat Chor Yuen, Don Wong

CSFD / IMDB / HKMDB / HKCINE

Pokud jste viděli Drunken Mastera s Jackiem Chanem v hlavní roli zcela nedávno a máte ho ještě v živé paměti, není dobré si pustit Drunken Tai Chi zrovna teď, protože jak už to u hongkongských filmů bývá, motivy, prostředky i osoby jsou často takřka identické. Navíc vizuální stránka obou filmů je také snadno zaměnitelná, ale na druhou stranu, to je i u Fearless Hyena, Snake under Eagle’s Shadow nebo Tai Chi Shadow Boxing. Filmy 70. A 80. let si prostě byly podobné, jak už jsem předestírala několikrát, a točilo se jen podle několika stereotypních dějových osnov, ze kterých se málokterý režisér vymotal.Totéž platí i pro Yuena Woo Pinga, který byl novátorem v oblasti choreografie, ale nad scénáři si hlavu nikterak nelámal. V Drunken Tai Chi ho zajímal hlavně hrdina, o kterého se jednalo především, jeho komický učitel, hlavní vyšinutý padouch a…jak jinak…choreografie, která je bezvadná, jako vždy. Děj si tedy můžete sami sestavit podle návodu, aniž byste film předtím viděli.

Tedy, začněme hlavním hrdinou. Je mladý, neklidný, šikovný, umí kung fu na úrovni vyšší, než je obvyklé a rád se chlubí na veřejnosti svou pečlivě pěstěnou muskulaturou. Jmenuje se Chin Dao a přirozenou hravost, gumové nohy i bílý úsměv mu propůjčil Donnie Yen. Pro Donnieho to byla první role a hned hlavní. Navíc úspěšná, což z tohoto filmu dělá do jisté míry unikát. A pro Yuena Woo Pinga to byl skvělý objev.

Za prvé mohl točit svůj první film, ve kterém hrálo hlavní roli tai ji, navíc v podání mladého sympaťáka z Bostonu, který tento styl skutečně ovládal, díky přísnosti své matinky a rodinné tradici. Bylo odvážné použít tai ji do kung fu filmu a Yuen dokázal, že to jde.


Film neztratil na atraktivitě ani na dynamickém pojetí. Naopak. Tai ji ho ozvláštnilo a dodalo mu šťávu. Yuen zariskoval a díky této zkušenosti mohl natočit nejen Twin Warriors, ale i svého stěžejního Tai Chi Boxera. Tím se stal největším hongkongským propagátorem tai ji a právě proto mu v rámci tohoto neobvyklého žánru náleží první místo.
Vraťme se k hlavnímu hrdinovi. Chin Dao žije se svým bratrem a otcem, který je majitelem obchodu se solí a je otcem hýčkán.

No…při bližším pohledu na první komickou figurku filmu, kterou je právě otec hlavního hrdiny se hluboce zamyslíme a usoudíme, že Chin Dao se asi povedl po mamince a doufáme, že tatík je nevlastní. Otec je totiž hrůznou parodií na Harpagona a já se osobně vždycky těším, až ho nájemný vrah zabije. Myslím, že nejsem sama. To jsem ale předběhla. Proč se tu objeví nájemný vrah a kdo ho pošle? Jistě, tušíte správně. I v tomto městečku vládne lokální boss, který má syna naprostého pitomce. A milý synek nemá rád hlavního hrdinu. Poté, co ho Chin Dao velmi nemírně usměrní hned na začátku a poštve na něj strážníka, synek bosse přichystá odvetu. V noci přepadne svého soupeře ve ztichlé uličce a chce ho zneškodnit sadou rachejtlí. Zábavná pyrotechnika se mu ale vymkne z rukou a Chin Dao jí použije proti němu. Bossí synek trochu odoutná a ohoří, což mu způsobí brouka na mozku. A otec najme zabijáka, který má zlikvidovat Chin Daa i celou jeho rodinu.

Nájemný zabiják (Sunny Yuen Shun Yee)je stejně, jako v Drednaught další vyšinutý týpek s ohromnou silou, ale maličkým mozečkem. Má jediné milované dítě a jen v jeho přítomnosti se mění z vlka v beránka, jinak ale vraždí bez milosti. Když se Chin Dao zrovna kdesi baví bojem za peníze, vrahoun zabije jeho rodinu a vypálí jeho dům. Zlomený mladík si popláče v troskách a vydá se hledat nějaké méně ohořelé přístřeší.
To najde u pouličního loutkáře (Yuen Cheung-yan) a jeho tlusté manželky (Lydia Shum Tin Ha). A jsme u dalšího přelomu, totiž u doby učení hlavního hrdiny.
Jak už jsme si řekli dříve, zde hlavní hrdina kung fu umí, ale je mu to prd platné, protože vrah ovládá mocnou sílu chi kungu a jeho síla i technika jsou dokonalé. Co dělat? Zoufalý Chin Dao se chce pomstít, ale na zabijáka prostě nemá. Komický loutkář mu zpod pantofle své dominantní ženy nabídne pomoc.

Naučí ho tai ji, když bude chtít. Jen to si dokáže poradit se silou vrahounovou. A tak se Chin Dao začne vzdělávat v oblasti pročesávání hřív, jemného čechrání peří a chytání ptáčků do dlaní. Po pravdě ho to ale vůbec nebaví. Navíc žákovi i učiteli ztrpčuje život objemná paní domu, která neustále peskuje svého manžela. Všechno dojde tak daleko, že Chin Dao uteče a mistr si konečně zjedná pořádek. Žena začne poslouchat a student, který se mezitím setkal se svou noční můrou s hanbou, přibíhá pod ochranitelská křídla své milující, adoptivní rodiny, aby se opravdu naučil to zatracené tai ji.

Brzy zjistí, že vraha najal lokální boss, v jehož domě právě skončil své loutkové představení (mimochodem i když je to ohranné, tak použít sebe sama jako loutku v podání Donnieho Yena a jeho gumových nohou stojí za to). Pomsta je vykonaná trochu jinak, než chlapec zamýšlel, hlavního padoucha zabije jeho vyšinutý syn a teď už zbývá jen jediné. Postavit se samotnému nájemnímu zabijákovi a vyzkoušet, jaké to je, bojovat pomocí tai ji.

Jak bylo řečeno, děj není rozhodně nijak oslnivý a přehršel komických figurek, ne které si Yuen Woo Ping vždycky potrpěl, tu trochu vadí, ale doba učení hlavního hrdiny i choreografie soubojů vykazují všechny příznaky práce klanu Yuenů, který je také uveden jako režisér choreografie akčních scén. Ovšem, kdo se skrývá za mlhavým pojmem Yuen klan? Tak především Yuen Woo Ping a jeho otec Simon Yuen Siu Tien. Už jste si asi všimli dalších dvou Yuenů v ději. Yuen Cheung-yan tu zdatně nahradil postavu Ol’Dirtyho a vytvořil osobitou figurku, podobnou kozlu, která na první pohled rozhodně nevypadá jako osvícený mistr. Dalším Yuenem je Yuen Shun Yee, kterého zase kamera předurčila do role naprosto vyšinutých padouchů nebo ranařských policajtů s neobyčejnou fyzickou silou. Yuen Chun Yeung zase celý příběh napsal a Yuen Yat Chor si zahrál hodného bratra, za kterého se hlavní hrdina později mstí. Na filmu se tedy podílela kompletní sbírka Yuenů. Tato sbírka natočila v plném počtu celkem čtrnáct dalších filmů, kde je uvedená jako autor choreografie. Ne vždycky najdete klan Yuenů pod tímto označením. Titulky se různí a Yuenové se skrývají i pod označením Peace Group, Peace People, Yuen Brothers nebo Yuen Ga Ban.
Drunken Tai Chi je film svižný, občas dokonce i komický a zajímavý hlavně tím, co inzeruje jeho název. Filmů s tai ji nebylo natočené zase tak velké množství a za každý jsou hledači hongkongských pokladů velice vděční.