14 októbra, 2008

DEATH DUEL







Původní název:
Su Qi-Er (2010)
Země:
Hong Kong
Režie:
Chor Yuan
Obsadzení:
Derek Yee Tung, Ling Yun, Yu On On, Fan Mei Sheng, Ku Feng

CSFD / IMDB / HKMDB / HKCINE



„Because no one has ever come back…“

19. dne 9. měsíce v pět hodin se sejde na předem určeném místě šest bojovníků. Jejich souboj vede hlavně temný bojovník Yen Shi San (Ling Yun)se svým Skvělým mečem. Souboj začíná, ale hned v začátku je přerušen příchodem bratří Yu Mienových, kteří jsou vyslanci mladé dámy z Kiangnanu. Chtějí zabít Yen Shi Sana. A proč se vlastně tito muži lační zabíjení sešli? Pro toho, kdo nemá nakoukané Chor Yuenovy filmy je jejich setkání zatím nepochopitelné stejně jako pro toho, kdo neslyšel nic o předlohách Gu Longa. Bylo by asi lepší hned na začátku vysvětlit jeden zásadní princip tohoto světa, uzavřeného do lacině vypadajících kulis a ozářeného umělým svitem zapadajícího slunce.

Svět bojovníků Wulinu tu je samonosný. Oproti epickým wuxia Changa Cheh tu nejde o pomstu, zradu ani jiné silné motivy. Hlavními pilíři příběhu jsou bojovníci a jejich zbraně, které mají svá jména a historii. Bojovníci různých úrovní žijí jen proto, aby zvyšovali své úrovně a v nekonečných duelech poměřovali síly. Normální život je pro ně nemyslitelný, žijí jen z podstaty boje a zbraně. Pro většinu diváků je Wulin asi spojený s filmem Tygr a drak, kde podobný motiv naznačoval vztah obou hlavních protagonistů, šermířky (Michelle Yeoh) a mistra Li Mu Bai (Chow Yun Fat). Jenže tvůrci Tygra a draka věděli, že zajít do extrému složitostí vztahů klasického wuxia v Gu Longově stylu by bylo neskousnutelné pro zahraničního diváka. Chytře naznačili nemožnost normálního života pro sympatickou dvojici i pro mladou dívku, která příliš zabředla do vztahu se svou zbraní a s Nefritovou liškou jako svým mistrem. Když tedy vezmete Tygra a draka, rozvinete jeho vztahy do extrému a odřežete Li Mu Baiovi trochu jeho lidskosti, trochu se přiblížíte charakteru mužů, kteří se sešli tady, 19. dne 9. měsíce v pět hodin.

Nebo je vezměte jako figurky z Heroes a představte si film jako začátek počítačové hry. Máme tu šest bojovníků různých úrovní, které je třeba zvýšit a otázkou je, kdože je první mezi swordsmany? Je to Yen Shi San nebo Třetí mistr, kterého touží porazit?
Právě o osobu Třetího mistra celý film půjde. To bude hlavní postava dramatu a jeho protipólem se stane právě Yen Shi San.

Yen Shi San se totiž hned na začátku dopustí trochu trapného omylu. Na svůj duel pozval právě Třetího mistra a docela hravě ho zabil. Jenže příchozí bratři mu sdělí, že Třetího mistra přece nemohl tak snadno porazit. Vždyť je neporazitelný a jeho přezdívka je Zázračný meč. Zabil stovky mužů a čtyřicet šest z nich patřilo ke klanu krásné paní z Kiangnanu. To se přece rozumí, že takového chlapíka neporazíš třinácti pohyby, ty naivko…Třetí mistr žije v Nejvyšším sídle meče a rodina naší paní chce, abys ho zabil, protože, Yen Shi Sane, ty na to, přiznejme si, možná i máš. Nuže, vydej se na cestu do sídla ležícího na Jezeře zelené vody. A rychle. Odměnou ti budiž vědomí, že jsi nejlepší…

Nikdo normální by asi takovou práci nevzal. Ale tohle je svět Wulinu. A bojovníci mají trochu jinak nastavené chápání obecných zákonitostí života. Takže se Yen Shi San vydá na cestu, aby zjistil, že…Třetí mistr zemřel. Ne jeho rukou, jak si myslel a jak potvrdili bratři. Už předtím. Hele, tady je jeho rakev…
Na chvíli opustíme dokonale zmateného Yen Shi Sana a podíváme se na mladíka, který hladoví, nemá práci, peníze ani nocleh. Hluchoněmý muž ho najde u zadního vchodu do nevěstince a slituje se nad ním. Mladík Ah Chi (Derek Yee Tung) v nevěstinci zůstane jako sluha, aby si svou misku rýže odpracoval. Moc toho nenamluví, zaryté mlčení a pohledy zpod obočí ale dávají tušit, že to není jen tak obyčejný žebrák. Má beránčí povahu. Nechá se peskovat, trápit a škádlit místními děvčaty, a protože je tak tragicky osamělý, holky mu říkají Beznadějný Ah Chi.

Jen jedna se ho zastane. Krásná Hsiao Li. Máme tu začátel love story i když se to zatím moc nezdá. Ah Chi se Hsiao Li zastane proti násilníkovi a nechá si pobodat paže. Ani nemrkne. Odejde z bordelu a nepříjemný zážitek nechá za sebou. Zraněný se vleče do města, kde se ho ujme další dobroděj, prostý nádeník Niu (Ku Feng). Shodou „neuvěřitelných okolností“ je Niu bratrem krásné Hsiao Li a oba zamilovaní se sejdou v domě jeho hodné matičky.

No, jak by řekl jiný hrdina v černém „kruh se uzavřel…“ i když ne tak docela.
Ah Chi zůstane s chudou rodinou a stane se jejím ochráncem. Ne na dlouho. Místní lokální boss Yang chce krásnou Hsiao Li a pokusí se jí odvést z matčina domu násilím. Ah Chi násilí přihlíží do té doby, než pohůnci zabijí starou matku. V tu chvíli už je jasné, že Ah Chi bude asi původem jakýsi bojovník. Zločince v čele s Wang Lung Weiem hravě porazí a jeho tragický pohled se ještě prohloubí. Bojovat zjevně původně nechtěl. A nechtěl na sebe upozornit. Jenže po jeho stopě už jdou vlci Wulinu…

Potom, co Ah Chi odmítne krásnou paní z Kiangnanu, začne hon. Všichni o něj mají zájem a všichni mají zájem ho zabít. Proč by ale chtěli s takovou náruživostí zabít bývalého bojovníka, který je teď obyčejný nuzák? Dokonce i místní boss Yang se k honu přidá a cena Ah Chiho hlavy se zvyšuje. Mladík ví, že osudu neuteče. Musí se mu postavit.
Navštíví proto bosse Yanga, kde už na něj čekají vražední bratři ze začátku. Mám hodně ráda jejich dialog, který jen předchází další výtečné scény. A neudržím se, abych ho nenastínila. Bratři žádají Ah Chiho, aby jim řekl kdo je, a jaké jméno nosí jeho meč. Ah Chi zvedna proutek… „změnil jsem se a stejně tak můj meč…“ A ve tmě, která je obklopí, Ah Chi porazí oba výtečné bojovníky proutkem.

Ah Chi nemůže mít klid. Je otráven ženou jeho hluchoněmého přítele a musí porazit osm podlých bojovníků. Unavený a hodně otrávený se jde uklidnit k doktorovi. Ten mu řekne, že jed, kterým byl otráven je strašlivý trýznitel kostí, ale lékař ví, jak na něj vyzrát. Rozřízne milému Ah Chimu ruku, pěkně mu až ke kosti nasype protijed a mírně mu sdělí…že otráven do téhle chvíle nebyl, jen trochu oblbnutý. Jo, teď jsem nasypal do tvé rány skutečný jed, ha, já, prostý doktůrek jsem zabil Třetího mistra. Za tři dny bude po tobě, příteli.

„Udělals chybu. Dal jsi mi tři dny života…“ Ah Chi lékaře zabije a jde své milé přiznat, že je Třetí mistr, v tuto chvíli už vlastně skoro mrtvý, ucaprtaný životem a nepotřebný. Musí říct, že ji miluje a pokud najde protijed, vrátí se k ní a začnou konečně žít normální, prostý život…

Ah Chi se tedy vydá hledat protijed k muži, o kterém ví, že ho jako jediný zná. Umírá. A jeho zbývající život se vlastně mění v přízračný sen plný legendárních postav. Na svém putování se setká se dvěma bojovníky, kteří se Wulinu dávno vzdali a kteří mu pomohou. Hrdina Fu Hung Hsieh (Ti Lung)

mu pomůže přežít další den a Ah Chi konečně dorazí k jezeru, kde bydlí muž schopný mu dát protijed.
U jezera ale nepotká Ah Chi toho, koho čekal. Je tu muž, čekající jen na něj. Muž, který ho vyléčí a nepožaduje od něj nic víc, než aby zabil Yen Shi Sana, až ho potká. Ah Chi slíbí. A nevidí, že jeho tvář se nápadně podobá samotnému Yen Shi Sanovi…

Bude mít dobrý důvod zabít ho, protože Yen Shi San prý zavraždil jeho milou. Ze světa Wulinu nikdo neunikne a jakýpak normální život… Třetí mistr musí povstat a 19. dne 9. měsíce v pět hodin se v konečném duelu setkat s Yen Shi Sanem. Wulin touží vědět, kdože je nejlepším šermířem světa…

Uzavřený, klaustrofobický svět, kde kulisy ohraničují životy mužů, kteří nemají právo uniknout, vrcholí v západu slunce. Divadlo končí a herci říkají publiku, že všechny životy jsou jen duelem končícím smrtí, ve kterém se nikdy nezodpoví otázky lidské existence. Je to typicky čínský příběh snímaný pohledem dávné osudové tradice. Příběh, který trochu připomíná Tolkienovu Středozemi až do chvíle, kdy je jasné, že k žádnému radostnému ani nadějnému konci nedospěje.
„Today is my last duel. Yan Shih-san, now you'll have the answer…you've been wanting all your life… Which of us is the No.1 swordsman?“


Trailer: