07 októbra, 2008

THE CHINATOWN KID

Pôvodny názov:
Tang Ren Jie Xiao Zi (1977)
Krajina:
Hong Kong
Režisér:
Chang Cheh
Obsadenie:
Alexander Fu Sheng, Shirley Yu, Siu Yam Yam, Philip Kwok, Lo Meng, Chiang Sheng, Sun CHien, Jenny Tseng, Wong Lik, Johny Wang

CSFD / IMDB / HKMD /  HKCINE

Slíbila jsem, že zalovím a objevím něco pěkného s Fu Shengem. Než hledat něco neznámého a zastrčeného, někdy je lepší sáhnout po osvědčeném, slavném kousku, který byl dobře prověřen lety. A co je známějšího s tímto hercem, než jeho životní role, naivního, dobráckého a skvěle kopajícího prosťáčka Tang Donga? Vlastně…vždyť on u nás Chinatown Kid zase tak slavný není, takže proč si o něm nepovědět víc…


Tang Dong je trochu prostoduchý. Ne hloupý, ale prostší hoch z Hong Kongu, který se sotva protlouká, ale protože má dobré srdce, pomáhá svému dědovi vyrábět fresh džusy na ulici. Svýma silnýma rukama mačká pomeranče jako nic a tahle atrakce si získá stálé zákazníky. Na mladíka se přijde podívat i všem známý padouch studia Shaw Brothers Wang Lung-Wei, který je předzvěstí potíží. Je to chlapík stylový, má krásné hodinky a jednoduchý Tang Dong nešetří obdivem. Záporák pozve kluka na soukromý souboj na osamělém místě. Cítí převahu, ovšem netuší, že převaha intelektuální nemusí vždycky znamenat převahu fyzickou. Samozřejmě je náležitě zbit, ale protože není charakter, klukovi se pomstí, strčí mu do kapsy nějaký ten podezřelý bílý prášek a zavolá policii. Tang Dong utíká před zákonem. Utíká do Ameriky.


Ovšem kamera nesleduje jen mladého Tanga. Věnuje se i jinému mladíkovi, vzdělanému, slušnému, z dobré rodiny. Yang Jian-Wen (Sun Chien) je dobře vychovaný hoch, který se nepere na ulici, ale v bílé uniformě a v tělocvičně. Čeká na svou příležitost, protože chce studovat v Americe. A když získá studijní stipendium, nadšená rodina ho jde vyprovodit na letiště.
Ale i hodní hoši musí makat. Yang si musí najít práci stejně, jako uprchlík Tang. A náhoda tomu chtěla…oba se potkávají v jedné restauraci, kde se stanou fickami od nádobí a kuchyňskými pohůnky. I když pocházejí z různých prostředí a mají jiné sny i cíle, Tang s Yangem se spřátelí. Yang se pokouší propojit náročnou práci s učením a prosťáček Tang sní o tom, jak bude jednou nosit pěkné kvádro, kouřit drahá cigára a všichni si před ním sednou na zadek.


A světe, div se, Tangovi se jeho sen splní dřív, než by čekal. Jeho temperamentní povaha ho vžene do bitky, ve které zachrání fasádu bohatě vypadajícímu chlápkovi Longovi, kterého hraje Philip Kwok. A tady musím trochu zakašlat, abych upozornila, že se ve filmu objevila už dvě jména slavné partičky The Venoms, neboli pěti hlavních protagonistů filmu THE FIVE VENOMS. Jistě, vždyť Chinatown Kid natočil stejný režisér, řeknou si fanoušci Venoms. Ale stejně mi to nedá. Prozradím, že ve filmu jsou skoro všichni a všichni až na Sun Chiena hrají záporáky. Kdyby měl někdo potíže objevit v záběrech Sheng Chianga, vězte, že hraje Longova pohůnka, jednoho z členů jeho gangu Bílého draka.


A je skutečně snadno přehlédnutelný. Ale Venoms jsou tu všichni, v apartní retro módě ze sedmdesátých…mimochodem, vůbec mě nezajímají módní trendy, ale v Chinatown Kid je tolik famózních kravat, upnutých košil, zvonáčů a jiných atributů 70. let, že mi bylo skoro do pláče. Zvlášť červené upnuté tričko, vestička a masivní přívěsek Philipa Kwoka a vynikající kérka na prsou Lo Menga stojí za povšimnutí. Kostýmy jsou vyladěné stejně, jako skvělé, pouliční kung fu…


Kde jsme to…ano. Long učiní šikovnému klukovi nabídku. Můžeš pro mě dělat. A co víc. Budeš můj osobní bodyguard a můžeš nosit třeba patery zlaté hodinky na ruce, jestli chceš. No, kdo by odolal? Ty hodinky Tanga dostanou. Protože není moc bystrý, věří, že Long je bohatý díky své beránčí povaze a snad díky charitě a netuší, že slouží parchantovi, který zásobuje čínská děcka heroinem.


Tang může kouřit drahá cigára, nosit skvělé kvádro a rázovat po ulicích Chinatownu s hlavou vztyčenou. Ale ve skutečnosti se tenhle prosťáček vůbec nezměnil. Je to pořád on, naivní pitomeček se zázračnýma rukama a nohama. To není dobrá kombinace pro šéfa gangu. Riskuje, že jednoho dne klukovi dojde, pro koho kope. Ta chvíle nastane dost rychle. Protože Tang neopustil svého přítele Yanga navždycky. Hned, jak si polepší, navštíví kamaráda z kuchyně a zjistí, že vzorný student si své studium a práci zpestřuje stříkačkou. Yang, neschopný vydržet obrovský tlak ze všech stran začal totiž v době jeho nepřítomnosti fetovat a Tang velice rychle zjistí, že musí existovat někdo zodpovědný za situaci jeho přítele. Jeho vztek se zaměří na dealery v Chinatownu. A Tang je začne dost neelegantně likvidovat.


Yang se pomalu hrabe ze své závislosti a jeho kamarád nastoluje pořádek v ulicích. To se ale vůbec nelíbí Longovi a jeho partě Bílých draků. Long se musí svého nepohodlného bodyguarda zbavit. Nejlepší bude, zaplést ho do obchodu a zavolat policajty. Jenže tuhle situaci Tang zná. Podruhé už utíkat nechce. Postaví se bossovi a film vyvrcholí krásnou bitkou v kasinu, kde se sejdou Venoms s Fu Shengem…má vůbec cenu říkat, že je to skvělá scéna?


Chinatown Kid, to je Fu Sheng. Je to jeho slavná role, i když má své slabiny, stejně, jako celý film. Celkově je to ale legendární záležitost, kterou nemám odvahu nějak zvlášť kriticky hodnotit, už jen pro ty výborné kopací scény. Tang Dong sice není tak zaostalý jako Danny Jeta Li ve filmu Danny the Dog, ale jeho bojový styl vychází z podobného základu, je rychlý, tvrdý, pouliční, bez zbytečných příkras a když si vezmu, v jak vzdáleném časovém horizontu oba filmy vznikly i to, že v Chinatown Kid neměli tvůrci technické možnosti svých pozdějších následovníků, klobouk dolů. Je to film, který trochu připomíná i thajského Ong-Baka a další filmy podobného ražení, ve kterých je dětinská naivita hlavního hrdiny v ostrém kontrastu s tím zlým, velkoměstským světem a jediné, co může hrdinu zachránit je jeho bojové umění. Není to námět, který by člověku bral dech nebo který by mohl něčím zázračně překvapit. Na druhou stranu, myslím, že málokdo se dívá na hongkongské filmy kvůli scénářům a neomšelým námětům. Všichni se stejně těší, až Fu Sheng stane proti nepříteli a zatne pěsti. Pokud jste ještě Chinatown Kid neviděli, vězte, že tady je dokáže zatnout famózně.