22 februára, 2009

AN AFFAIR







Původní název:
Jeong Sa (정사) 1998
Režie:
Lee Jae-yong
Země:
Jižní Korea
Obsadzení:
Lee Mi-sook, Lee Jeong-jae, Song Yeong-chang, Kim Min, Choi Myeong-soo, Choi Woo-hyeok

CSFD / IMDB / HANCINE


An Affair je melodrama o vztahu brzy osmatřicetileté So-hyun a 27-letého Woo-ina. Dobře, tak je žena o 10 let starší, no a co. Nezdá se, že by tato skutečnost měla potenciál pro nosný příběh. Takže dál... Ona je vdaná žena s dítětem a on si má brát její sestru...

So-hyun A Woo-in se vidí na letišti, kde oba čekují na přílet sestry/snoubenky, aniž by o tom druhém věděli. Později se opetovně setkávají, když vybírají pro budoucí manžele byt. Během tohoto hledání si oba povídají, sdělují si své názory a zkušenosti. Dva lidé, kteří si se svým protějškem nemají co říci, nachází porozumění u toho druhého.

První náznaky něžností u dvojice přerůstají ve vášnivé milování a obrací se k odevzdanému objetí. Jejich poměr připomíná sinusuidu, křivku s vrcholy a pády, když se k sobě hlavní postavy vrací, spoutané vzájemnou přitažlivostí.

Přitom jsou si oba vědomi nepatřičnost své situace. Sami mezi sebou řeší, co pro jednoho ten druhý znamená. Ale také si připomínají svou zodpovědnost k snoubence, rodičům či manželovi a dítěti.

Onen milostný poměr pro ně není rozptýlením nebo experimentováním, jak se třeba jeví jiný korejský snímek, uměle skandální Green Chair. Oba hlavní hrdinové jsou dospělí, rozumní a samostatní a jako takoví k problému přistupují.

An Affair nedisponuje složitě strukturovaným příběhem. Naopak si hýčká svou "jednoduchost", v níž se skrývá překvapivá síla. Jde tu hlavně o náznaky a symboly, jež vytváří při situací další významy nebo vnitřní pnutí.

Postavy řeší své záležitosti, ale zároveň pod povrchem této slupky je další vrstva, která popírá řečené, nebo mu dává jiný význam. Štěstí může mít pro manžela So-hyun podobu klidného akvária, ale pro So-hyun se v tu chvíli podobá dusivému vězení.

A propós - voda. Ústřední motiv rozvíjejícího se poměru tématizuje právě přes vodní živel v různých obdobách. Začíná u klidné hladiny jezera, prochází přes prudký déšť a končí rezignací u pomalu kapající vody. Kopíruje tak vývoj "aféry" i jeho intenzitu.

An Affair je jedno z těch komorních dramat, jež lze díky jeho nenápadnosti minout, ale pod slupkou zdánlivé jednoduchosti skrývá silný zážitek. Myslím, že když se budete pozorně dívat, objevíte ho. Jako já.


Trailer: