16 novembra, 2008

When Taekwondo Strikes







Původní název:
Tai Quan Zhen Jiu Zhou (1973))
Země:
Hong Kong
Režie:
Huang Feng
Obsadzení:
Angela Mao, Jhoon Rhee, Anne Winston, Kenki Kazuma, Wang In Sik, Sammo Hung, Carter Wong

CSFD / IMDB / HKMDB / HKCINE



When Taekwondo Strikes je žánrovo čistučký film, ktorý je typickým predstaviteľom kung fu v jeho základnej podobe. Keď sa povie kung fu film, bežný divák si predstaví skupinku drobných číňanov, ktorí sa väčšinu času mlátia hlava nehlava a to je aj dôvod, kôli ktorému si bežny divák kung fu film pozrie. To je esencia tohto žánru a to je aj jediná skutočná náplň tohto filmu.
Japonsko okupuje kóreu a nemilosrdňe likviduje všetkých, ktorí sa odvážia postaviť na odpor. Škola karate ktorá má sídlo Soule je v skutočnosti tajná japonská organizácia a má za úlohu vypátrať a zničiť povstaleckú skupinu na čele s majstrom tae kwon do Lee Cheng Tungom (Jhoon Rhee). Keď sa japonci dozvedia že útočiskom rebelov je miestny katolícky kostol, zajmú a mučia kňaza aby im prezradil, kde sa Lee Cheng Tung ukríva. Kórejskí patrioti musia kňaza vyslobodiť a raz a navždy sa s japonskymi votrelcami vysporiadať.
Nenájdete tu komické figúrky, ktoré spopularizoval Drunken Manster, nenájdete tu osudové príbehy a tragických hrdinov z filmov Changa Cheh, nenájdete tu vizuálnu estetickosť filmov od Shaw Brothers. Všetci ktorí radi nachádzajú v kung fu pohľadných hercov, originálnu zápletku, alebo prosto povedané niečo “viac”, odídu nakrátko. Nič také tu proste nieje. Tento film sa riadi mottom “art of action”.
Avšak práve oná žánrová čistosť a funkčnosť je to, čo robí tento film tak zábavným.Typická zápletka, typický priebeh, typické postavy, typické vyvrcholenie a strašná fúra akcie. Všetko však funguje krásne hladko, bez najmenšieho zádrheľa, či zbytočných dejových nelogickostí. Hlavný záporak s dokonalým plánom, hlavný klaďas, ktorý vyrieši(päsťami) každý problém a hromada už menej schopných postavičiek, ktoré hlavným aktérom chtiac či nechtiac háďzu pod nohy polená a tak im dávajú dôvod na to, aby sa non stop mlátili. Ešte pred tým, ako sa vôbec bojová scéna skončí, majú hrdinova dôvod na to, aby si to s niekym rozdali znova.

Huang Feng patril medzi tých režsérov, ktorí kôli tomu, aby boli akčné scény čo najzaujímavejšie, vkladal do svojich filmov aj prvky iných bojových umení ako kung fu. Preto aj herecké osadenstvo je doslova medzinárodné a viaže sa k tomu aj vec, ktorá robí z tohto filmu unikátnu záležitosť. Jednej z hlavných úloh sa totižto chopil kórejčan Jhoon Rhee, svetovo uznávaný a stále aktívny majster Tae kwon do, ktorý toto umenie ako prvý predstavil v USA kde emigroval v roku 1950. Mimo iného trénoval aj Muhamada Aliho a bol známy s Bruceom Lee (mal účinkovať v jeho nedokončenom Game of Death). Tento film však zostal jeho jediným hereckým zárezom. Už len to je veľmi atraktívny dôvod k zhľiadnutiu tohto filmu. Jeho reálne schopnosti sú na plátne viac ako očividné. Ďalším lákadlom je Hapkido majster kórejčan Wang In Sik, ktorého kopačky budete možno poznať z filmov ako Hapkido, Young Master či Dragon lord. Veľmi zaujímavá je aj neznáma Anne Winston, pre ktorú bol tento film taktiež jediným hereckým počinom, no očividne bola majsterkov Tae kwon do, alebo Hapkido, pretože jej vysoké kopy sú prenáramné. Hlavnou hviezdou je však samozrejme dvorná herečka Huanga Feng, odchovankiňa čínskej opery Angela „Lady Kung Fu“ Mao. Pokiaľ sa máme baviť o ženských kung fu star, práve ona je zrejme tou najžiarivejšou . Každá scéna s drobnou, bleskovo sa pohybujúcou Angelou je lahôdka pre oči a srdce kung fu fanúšika. Mimo Kung Fu trénovala takťiež Hapkido a Tae Kwon Do. Ak by som mal charakterizovať akciu v tomto filme, tak poviem, že sa hrá na vysoké kopy.
A to nieje všetko. O choreografiu sa postaral Sammo Hung, takže môžete v súbojoch očakávať veľkú pestrosť a dynamiku. Sammo si vo filme aj zahral a to dokonca záporáka. Garantujem vám, že v takejto podobe ste ho ešte nevideli. Sammo hrá dlhovlasého japonca, tvár mu pokríva strnisko a oháňa sa katanou :-). Ikeď je ako záporák odsúdený inkasovať, stále mal dostatok priestoru k tomu aby sa predviedol. V maličkej úlohe sa ukáže aj Sammov dlhoročný parťák Yuen Biao.
Rada znie: nebuďte rozmaznaní filmami od Changa Cheh, Lau Kar Leunga či Sammo Hunga. When Taekwondo Strikes je síce film jednoduchý ako chlieb s maslom, no chutí naozaj znamenite.
Trailer: