22 novembra, 2008

THE BARE-FOOTED KID







Původní název:
Chi Jiao Xiao Zi (1993)
Země:
Hong Kong
Režie:
Johnnie To
Obsadzení:
Aaron Kwok, Ti Lung, Maggie Cheung, Paul Chun, Jacklyn Wu, Kenneth Tsang, Eddie Cheung

CSFD / IMDB / HKMDB / HKCINE



The Bare-footed Kid (1) se odehrává za doby Chinské dynastie. Vypráví příběh bosonohého mladíka (Aaron Kwok jako Guan Fengyao), který se vydává hledat starého přítele svého otce. Tento přítel, Duan Quingyun (Ti Lung) , expert na bojová umění, pracuje v tkalcovně a barvírně (Four Season Weavers) madam (Maggie Cheung), ale kvůli svým nepřátelům skrývá svou pravou totožnost.

Guan a Duan se setkají právě ve chvíli, kdy se konkurenti snaží ovládnout Four Seasons Weavers a získat její jedinečné barvířské recepty. Základní zápletka boje proti nekalé kokurenci se ještě rozvíjí o milostné vztahy hlavních postav a pátrání Duanových nepřátel.


The Bare-footed Kid je remake známé klasiky Shaw Brothers s názvem Disciplies of Shaolin. Zároveň je jakýmsi subžánrovým předělem mezi klasickými kung-fu snímky, které byly zaměřené na kontaktní a reálnější souboje, a pozdějšími snímky s akrobatickými technikami. První druh filmů (2) měl v hlavních úlohách většinou skutečné bojové hvězdy a předváděl realističtější akční scény, druh typ (3) začal využívat populární pěvecké hvězdy a herce především v subžánru wuxia. Nadsazené souboje popíraly fyzikální zákony a využití drátů maskovalo bojové nedostatky.
Snímek Johnnie Toa v sobě nese kombinaci obojího. Ti Lung jako skutečný bojovník zde zastupuje starší generaci a mentora Aarona Kwoka, který je tady hlavní postavou a onou populární hvězdou.


Tomuto uskupení jsou uzpůsobeny i jednotlivé souboje. Ti Lung předvádí svoje skutečné schopnosti, které i po dvaceti letech působí impozantně. Kwok představuje v soubojích (a nejen v nich) roztomilý komický prvek, když bosýma nohama odráží svoje protivníky. Akční scény, přestože jich tu není mnoho a nejsou nijak přelomové, pomocí kamery, zpomalovaček a detailních záběrů vytváří atraktivní podívanou pro fanoušky bojových žánrů.
Pozitivním bodem je i melodramatická rovina snímku. Charismatický Ti Lung a křehce působící Maggie Cheung jsou typově přesně obsazeným párem a jejich vzájemná chemie je ve filmu takřka hmatatelná.


Další plus přináší osoba režiséra. The Bare-footed Kid sice spadá do Toova neautorského žánrového období, ale už reprezentuje to, čemu já u Toa z nedostatku odborné terminologie říkám schopnost vyprávět obrazem...


Trailer:


(1) Anglický název má několik variací. Kromě The Bare-footed Kid se lze setkat i s The Barefoot Kid nebo Bare Footed Monk. Používám název na vydání Celestial Pictures.


(2) Jde hlavně o snímky z 70. - 80. let Lau Kar-leunga
(3) Snímky jako Ashes of Time, Tygr a Drak či Hrdina