02 októbra, 2008

POINT OF NO RETURN

Původní název a rok:
Yi chu ji fa (1991)
Země:
Hong Kong
Režie:
Ringo Lam
Jazyk:
Kantonská čínština
Obsazení:
Sammo Hung (Fatty), Vincent Wan Yeung Ming (Pitt), Tommy Wong (Tiger), Teresa Mo, Irene Wan

CSFD / IMDB / HKMDB / HKCINE


Policii se podaří získat kompromitující snímky vlivných osob, což se samozřejmě oněm lidem nelíbí, a tak to bude brzy někoho mrzet. Policejní detektiv Lau, zodpovědný za předání fotek, je zavražděn, ale vraždu náhodou zahlédne Fatty (Sammo Hung), který se tak stane nepohodlným svědkem.

Fatty (Sammo Hung), osamělý mstitel bezpráví

Pokud by někdo reptal, že jsem snad z děje vyzradila příliš mnoho, pak výše uvedené události se odehrají v prvních dvou minutách filmu. Na ně navazuje vyšetřování Lauovy vraždy a souvislosti týkající se oněch choulostivých fotografií, přičemž svede dohromady Fattyho a policistu Pitta (Wan Yeung Ming), Lauova partnera.

Lamovy filmy jsou jiné než velkolepé stylizované přestřelky Johna Wooa. Akce u Lama je poměrně krátká, ale drsná a krutá. Na postavách je vidět, jak je jednotlivé souboje bolí, ale tyto situace nejsou příliš zvýrazněny detailními záběry na cákance krve či zpomalovačkami (Wooovy krvavé baletní přestřelky). U Lama je akce nejen podívanou pro diváky ale i funkční doplněk děje pro charakterizaci postav. Uvedu pregnantní ilustraci:

Fatty a Pitt jsou dvě charakterově odlišné postavy. Fatty je vylíčený jako prosťáček, zastupuje obyčejného občana (sám se takto identifikuje), bojuje sám za sebe, beze zbraně. Pitt, policista, zástupce práva, který se ale nezříká metod, jež jsou typické pro zločince, ale využívá je výhradně na jejich pronásledování.


Některé postavy jdou až na ostří flašky


Když zákon není schopen se o zločince postarat (označený viník je propuštěn), musí přijít na řadu jiné metody. Tak se do popředí dostává postava Sammo Hunga, obyčejného člověka, který musí projít určitým vývojem od prvotní neochoty k aktivní spolupráci. Závěrečná scéna může být chápána jako zkouška – Fatty jako svědek onoho zločinu má možnost rozhodnout, co s kriminálníkem bude.

Hlavní záporák Tiger (co by také byl hlavní hrdina bez protivníka) je pak přímo ztělesněním zla, je to psychopatický zabiják s vynalézavými metodami mučení, zvláště zajímavě vypadá jeho elektrošoková "terapie". V Lamově fimografii pěkně doplňuje Judge (Simon Yam) z Full Contact.


Možná to zní triviálně, ale pokud si promítnu v hlavě vývoj kriminálek v Hong Kongu, Point of No Return sem přesně zapadá. Nese s sebou sice poněkud infantilní humor, který sám o sobě přiliš nefunguje a v ději spíše nevhodně překáží jinak temnému příběhu. Lamovy snímky mají obvykle blíž k drsné francouzské kriminálce než k hyperbolizované akci a Point Of No Return do této skupiny patří.

Trailer: