21 novembra, 2008

Shaolin Girl







Původní název:
Shôrin shôjo (2008)
Země:
Japonsko, Hong Kong
Režie:
Katsuyuki Motohiro
Obsadzení:
Shibasaki Kou, Toru Nakamura, Eguchi Yosuke, Takashi Okamura, Kitty Zhang Yuqi, Lam Chi Chung, Tin Kai Man

CSFD / IMDB / HKCINE



O Shaolin Girl som sa dozvedel prostredníctvom traileru, ktorý som viac menej náhodou našiel pri potulkách na internete. Do očí bijúca podobnost s mojím milovaným Shaolin Soccerom ma prinútila snímok si zaobstarať. Po zistení podrobnejších informácií vyplával na povrch fakt, že Shaolin Girl je vlastne skutočne nepriame pokračovanie Shaolin Socceru a produkčne v má v tomto projekte prsty dokonca aj samotný Stephen Chow. Zaujímavé je, že je to film japonský a vznikol práve vďaka tamojšej veľkej popularite Chowových filmov. Popravde, nebol žiadny dôvod netešiť sa. Bohužiaľ, výsledok sklamal a tých dôvodov je tu hneď niekoľko.
Mladá Rin (Kou Shibasaki) sa po dlhých rokoch tréningu v shaolinskom chráme vracia do rodného Japonska. Jej snom je šíriť kung fu medzi ľuďami. Prekvapená však zisťuje, že dojo, v ktorom ako malá trénovala je spustošené a jej bývaly majster robí kuchára v malej reštaurácii. Odpovedí sa jej však však nedostáva. Aby nasledovala svoj cieľ, vstúpi do dievčenského lakrosového tímu, aby tak získala priateľky, ktoré by mohla vyučovať kung fu.
Zápletka naznačuje, že podobne ako v Shaolin Soccere ide o akési skĺbenie športovej disciplíny a kung fu. Futbal vystriedal lakros, no najdôležitejšie je, že hráči môžu s loptičkou stvárať kadejaké divy, ktoré porušujú fyzické zákony. Prvá tretina naznačuje, že by znova mohlo ísť o film, ktorý pobaví svojou efektnosťou a zároveň aj vyburcuje nejaké tie emócie počas turnajových zápasov. Z nepochopiteľného dôvodu sa však scénárista na túto overenú formulku vykašľal a po sľubnom začiatku nastáva zvrat, po ktorom môže divák na efektné zápasy rovno zabudnúť. Druhá ďejová línia ktorá nemá so športom nič spoločné a bohužiaľ sa stáva aj hlavnou náplňou filmu, hovorí o mýtickom boji dobra a zla a hlavná hrdinka musí použiť kung fu na jeho primárny účel (shaolinský mnísi by oponovali, že kung fu sa musí používať len na obranu, no filmoví fanúškovia vedia, že jediný účel je zmastiť oponenta do fialova J ).
Divák si povie – ok, prečo nie, Kung Fu Mela bola predsa tiež poriadna sranda, tak prečo tieto filmy nespojiť dohromady. Odpoveď znie – pretože na pľaci nieje žiaden schopný bojový choreograf a ústredná protagonistka zrejme za celý život ani nenakúkla do doja. Áno, bojové scény sú príšerné a jediné, čo ich robí občas pozerateľnými je práca s lanami a pár CGI efektov. Myslím, že na CGI efektoch pracovalo to isté štúdio ako na Chowových filmoch, pretože štylizácia je úplne totožná a sú zrejme jediným prvkom, vďaka ktorému sa budete naozaj cítiť ako pri pozeraní Chowových filmov. Ak by ste však súboje chceli porovnať s KFM, budete roniť krokodílie slzy. Hrôza, des, katastrofa. Poteší azda finálny výstup poschodiami pagody inšpirovaný filmom Game of Death. Sám Bruce Lee (presnejšie jeho japonská karikatúra) je prítomný na jednom z poschodí.
Ak by ste dúfali, že podobne ako v Chowových filmoch dostanete aj tu dávku uleteného štylizovaného humoru, zasa ste vedľa. Film má až otravne vážnu atmosféru a namiesto vtípkov dostanete nudné kecy o tom, aké dôležité je poznať skutočnú podstatu kung fu a neprepadnúť tak na temnú stranu (may the force be with you....sucks). Čo prekvapí, je prítomnosť dvoch hercov, ktorí hrali aj v Shaolin Socceri, konkrétne Kai Man Tin (Iron Shirt) a Lam Tze Chung (Light Weight). Pamätáte sa na fórik s vajíčkami ? Tak ten je aj tu, avšak v omnoho horšom prevedení. Najhumornejší okamih filmu je, keď sa starí známi objavia vo svojich shaolinských futbalových dresoch počas záverečného showdownu. A vôbec. Celá atraktivita tohto filmu spočíva len v jeho inšpirácii v slávnych Hong Kongských predlohách. Paradoxne, najzaujímavejśia časť filmu sú záverečné titulky, ktoré sú zostrihom lakrosového turnaja a všetko, čo by divák od tohto filmu očakával je obsiahnuté práve titulkoch. Loptička lietajúca z jedného konca ihriska na druhé, hráčky skákajúce tri metre do výšky a úžasná strela meniaca sa na čínskeho draka. Poviem vám, normálne som sa naštval. Ak by toto bola náplň filmu, výsledok by bol pravdepodobne vinikajúci.

Aby ste nenabrali zlý dojem – Shaolin Girl nieje film, ktorý by sa dal označiť ako odpad či prehra na plnej čiare. Vie aj zabaviť a koniec koncov je to ideálny film na nedelnajšie popoludnie. Jeho chyba spočíva v dokonalosti filmov, z ktorých si bral inšpiráciu. Aspoň môžeme viacej doceniť Chowov talent.
Trailer: